06-01-11

Westcirculatie komt goed op gang

De westcirculatie, een synoniem voor anti-winters weer, draait stilaan op volle toeren en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Twee depressies bepalen vandaag ons weerbeeld: eentje boven de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Ierland en een andere boven de noordelijke Atlantische Oceaan. In combinatie met een hogedrukgordel ten zuiden van ons, zorgen ze voor een opstuw van zachte subtropische lucht naar onze omgeving. In Drongen-Baarle kon het kwik daardoor al klimmen tot +9°C. Ook in de Ardennen dooit het nu volop. In Mont Rigi toonde de "snowcam" van het KMI deze ochtend nog ruim 70 cm sneeuw, om 15 uur was dat al 15 centimeter minder: een combinatie van de eigenlijke dooi én het inzakken van de sneeuwlaag die door het insijpelende dooi- en regenwater zwaarder en dus compacter wordt.

Morgen en zaterdag verandert er weinig aan deze situatie. Met maxima tot +11°C wordt het zelfs nog iets zachter. Van nachtvorst is er in deze omstandigheden uiteraard geen sprake. Zondag bouwt zich boven de oceaan tijdelijk een zwakke hogedrukrug op. In plaats van maritiem subtropische wordt dan maritiem polaire lucht aangevoerd. De maxima komen daardoor opnieuw enkele graden lager uit: rond +6 à +7°C op zondag en rond +4°C op maandag. In de nacht van zondag op maandag is er lichte nachtvorst mogelijk. Zo'n iets minder zachte periode is een typisch verschijnsel bij een westcirculatie en luidt geenszins het begin van een nieuwe winterse periode in. Dinsdag staat er alweer een strakke zuidwestelijke stroming, tussen een Britse depressie en een hogedrukgordel die zich uitstrekt van de Azoren over de Alpen tot de Oekraïne. Woensdag en donderdag liggen de maxima alweer rond de 9°C en dat blijft zo tot het eind van de tiendaagse verwachtingsperiode. Voorlopig keert de winter dus nog niet terug naar de Lage Landen.

Illustratie: volgende week zien we een typische westcirculatie op de weerkaarten. Er ligt een hogedrukgordel ten zuiden van ons en een depressie onder IJsland. Tussen beide systemen stroomt zachte maritieme lucht een heel stuk Europa in. (Bron: ecwmf via wetterzentrale.de)

westcirculatie.gif

15:18 Gepost door Gert in Verwachting | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

03-01-11

Zachte subtropische lucht op komst

Eerst en vooral: voor iedereen een gelukkig en gezond nieuw jaar 2011, waabij ik alle schaatsers ook een flinke portie natuurijs toewens!

Die laatste wens kunnen we jammer genoeg niet meteen voor werkelijkheid nemen, want de komende zeven dagen zien er alles behalve winters uit. De dooi die vrij aarzelend is begonnen, zal zich de volgende dagen sterker doorzetten. De hogedrukblokkade op de Atlantische Oceaan ligt inmiddels veel te westelijk om het winterweer bij ons in stand te kunnen houden. Tussen IJsland en Scandinavië heeft zich een lagedrukgebied genesteld. Dat stuurt met een westelijke stroming minder koude lucht naar onze omgeving. Vandaag liggen de maxima rond +2°C.

Morgen krimpt de wind naar de zuidelijke sector en wordt vanover Frankrijk tijdelijk opnieuw wat koudere lucht aangevoerd. Het kwik ligt dan de hele dag rond het vriespunt, plaatselijk is er een ijsdag mogelijk. Woensdag komt dan de zware dooiaanval op gang. De eerder genoemde depressie ligt boven Schotland en de wind ruimt naar westzuidwest. 's Morgens vriest het nog licht, maar in de loop van de dag schuift de bewolking van het warmfront binnen. Er is een kleine kans dat de eerste neerslag die 's avonds valt nog wat aanvriest, maar al snel valt er doodgewone regen en tegen middernacht loopt het kwik op tot +4°C.

De volgende dagen gaat het van kwaad naar erger. Donderdag is het grijs en valt er (veel) regen bij maxima rond 6°C, vrijdag vallen er buien bij maxima tot maar liefst +10°C. Die dubbele cijfers zijn mogelijk omdat een depressie met kern ten zuidwesten van Ierland erg zachte lucht van subtropische oorsprong naar de Benelux stuwt. Na vrijdag trekt die depressie naar het noorden, zodat met een westelijke stroming opnieuw wat minder zachte lucht wordt aangevoerd, maar van een terugkeer van het winterweer is er zeker nog geen sprake. Vanaf zondag liggen de maxima rond 4 à 5°C, de minima rond 2°C.

We zullen moeten afwachten of de winter 2010-2011 snel zijn tweede adem terugvindt.

Illustratie: twee weken geleden toonde de winter zich in Drongen-Baarle nog van zijn mooiste kant.

sneeuw baarlekouter1.JPG


16:16 Gepost door Gert in Verwachting | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-12-10

Iers hogedrukgebied fnuikt hoogwinterse ambities

Op het einde van de week lijkt een hogedrukgebied zich te installeren op een foute plaats: met kern boven Ierland. Dat betekent dat we overschakelen op vrij saai weer. Een noordwestelijke stroming voert vochtige maritieme lucht aan naar onze omgeving, met in het westen van Vlaanderen veel bewolking, af en toe wat regen of motregen, kans op mist en normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat betekent maxima rond 5°C en minima rond 0°C. Voor de oostelijke provincies is dat een ander verhaal, daar blijft het beduidend kouder. Voor het zo ver is, krijgen we eerst nog een strijd tussen koude continentale en zachtere maritieme lucht. Die strijd speelt zich af in onze omgeving en dat kan nog voor spectaculair weer zorgen.

Vandaag maandag bevinden we ons tussen een hogedrukgebied met kern boven de Alpen en een depressie ten westen van Ierland. Tussen beide systemen staat een zuidelijke stroming. "Zuid" associeer je vaak met "zacht", maar dat klopt in dit geval niet. De zuidenwind voert immers koude continentale lucht van over Frankrijk aan. In vrijwel heel Vlaanderen blijft het daardoor licht vriezen. Vannacht zakt het kwik nog een paar graadjes, maar tegelijk kruipt vanuit het zuidwesten het occlusiefront van de Ierse depressie dichterbij. Dat zorgt opnieuw voor een interessante situatie. In de onderste luchtlagen staat een zuidzuidoostenwind die koude lucht blijft aanvoeren. Op grotere hoogte stroomt wel zachtere lucht vanuit het zuidwesten binnen. In het tweede deel van de nacht valt in het westen de eerste neerslag. Dat is zo goed als zeker sneeuw. De zachte lucht stroomt morgen lang niet zo gemakkelijk binnen als het Europese weermodel ECMWF een paar dagen geleden nog dacht. De kleinschalige weermodellen die op een kleinere resolutie draaien (in meteorologische vaktaal "meso-modellen" genoemd), laten de temperatuur morgen veel minder snel oplopen. Daardoor zou vrijwel alle neerslag als sneeuw vallen, met een kleine kans op aanvriezende regen of onderkoelde regen op het einde van de neerslagzone. Zowel Aladin, UKmeso als LM (het Local Model van de Duitse weerdienst) laten de temperatuur morgen in heel Vlaanderen niet of nauwelijks boven het vriespunt uitkomen, een scenario dat mij in de gegeven omstandigheden wel realistisch lijkt.

 Voor woensdag beschikken we nog niet over de informatie van de meso-modellen: die rekenen maar voor een periode van 36 of 48 uur. Allicht kan de zachtere lucht dan toch wat verder het Europese vasteland binnendringen en krijgen we in het westen van Vlaanderen maxima rond +4°C, in het oosten van Vlaanderen rond +1°C. Er hangt mist en er kan wat lichte regen of motregen vallen. In het noordoosten van Nederland blijft het volop winter, met daar maxima rond -5°C. Toch blijft de vraag of de maxima voor het westen voor woensdag niet te hoog worden berekend. Er staat nog altijd een zwakke wind uit zuidelijke tot zuidoostelijke richting. Het lijkt niet uitgesloten dat de koude plaklaag zich beter kan handhaven dan verwacht.

In het EPS zien we dat 25 procent van de leden verwacht dat het kwik donderdag ook in het westen niet boven nul uitkomt. Dat heeft niet alleen te maken met een eventuele koude plaklaag, maar ook met de verplaatsing van het hogedrukgebied naar de Britse Eilanden. Daarbij kan eventjes een portie gevoelig koudere landlucht over onze omgeving uitstromen, maar dit zou maar van korte duur zijn. Volgens de operationele berekening van ECMWF2700 is daarbij strenge vorst mogelijk in Limburg in de nacht van donderdag op vrijdag.

Voor vrijdag is de eensgezindheid van de weermodellen groter. Dan vestigt het hogedrukgebied zich boven Ierland en stroomt met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht naar onze omgeving. Vooral in de westelijke provincies klimt het kwik dan tot +3°C, in Limburg raakt het met moeite tot aan het vriespunt. Waarschijnlijk blijft het sneeuwdek daar nog tot (een stuk in) het nieuwe jaar liggen, want het ensemble-gemiddelde voor de temperatuur ligt voor die regio tot en met 5 januari vrijwel voortdurend onder 0°C en komt nooit hoger dan +1°C.

Vanaf zaterdag zouden we dus, onder invloed van het Ierse hoog, een periode krijgen met minder koud en vrij saai weer in de westelijke provincies en - dankzij de voorgeschiedenis - een vrij winters weerbeeld in het oosten van Vlaanderen. Voorlopig geen hoogwinters weer meer. Daarvoor moet het hogedrukgebied zich op een andere plaats gaan nestelen. Jammergenoeg hebben Ierse hogedrukgebieden de reputatie om erg standvastig en honkvast te zijn. Zeer zacht weer met maxima ruim boven de +5°C is de eerste tien dagen wel zo goed als uitgesloten.

Illustratie: op vrijdag zien we een hogedrukgebied met kern boven Ierland. Het zorgt voor een noordwestelijke stroming die lichte dooi brengt in het westen van Vlaanderen. In de oostelijke provincies kan de winter zich beter handhaven. (Bron: www.wetterzentrale.de)

iers hoog.gif

 

15:38 Gepost door Gert in Verwachting | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |