06-01-10

IJsvloer groeit stevig aan

Vandaag is de ijsvloer op veel plaatsen stevig aangegroeid. De voorbije nacht daalde het kwik tot -7° in het Gentse, overdag bleef het vrijwel overal in Vlaanderen steken rond -2°C, zelfs op het strand. Het dauwpunt lag rond -5° à -6°C. Dat zijn ideale omstandigheden voor ijsgroei. Ik schat dat er op veel plaatsen 2 cm ijs is bijgekomen de voorbije 24 uur.

Het Europese weermodel blijft onveranderd koude operationele kaarten uitspuien tot tien dagen vooruit. In het EPS duiken op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode een tiental leden op (van de 50) met lichte dooi. Voorlopig niets om zorgen over te maken, wel om in het achterhoofd te houden.

Komende nacht (van woensdag op donderdag dus) zakt het kwik in het grootste deel van Vlaanderen opnieuw naar -5° à -7°C, alleen in West-Vlaanderen vriest het wat minder hard. Daar hangt hardnekkige bewolking van een slepende occlusie. Die zorgde vandaag op een aantal plaatsen aan de Nederlandse kust voor een dik pak sneeuw, onder andere in de omgeving van Haarlem. Ook onze kust kan vannacht een paar van die buien meepikken, maar de activiteit is inmiddels wel afgenomen.

Morgen blijft het kwik in vrijwel heel Vlaanderen hangen bij -3°C, alleen vlak aan zee kan het lichtjes positief worden. Opnieuw zeer goede omstandigheden voor ijsgroei dus. In de nacht van donderdag op vrijdag zakt het kwik tot -8° à -10°, alleen in West-Vlaanderen lijkt het wat minder koud te worden omdat de bewolking daar hardnekkiger is.

Ook vrijdag is op de meeste plaatsen een onvervalste ijsdag. Tegen de avond neemt de bewolking wel toe, zodat het de volgende nacht iets minder hard vriest. Op zaterdag is het betrokken met nu en dan sneeuw en maxima rond -2°C in het grootste deel van Vlaanderen, rond 0°C vlak aan zee. Grote hoeveelheden sneeuw worden nog altijd niet verwacht. Door de bewolking vriest het in de nacht van zaterdag op zondag "maar" licht (ja, we raken stilaan verwend!). Zondag komt het kwik overdag rond het vriespunt te liggen, maar van echte dooi is geen sprake. Vanaf maandag zou de kou weer verscherpen, met opnieuw erg koude nachten.

Conclusie: tot en met vrijdagavond groeit de ijsvloer aan. In het weekend stagnatie van de ijsgroei door de lichte vorst en de sneeuw. Als er niet te veel sneeuw is gevallen, gaat de ijsaangroei vanaf maandag opnieuw verder. Naar verwachting ligt er tegen volgende woensdag op ondiep water (waar nu 6 à 8 cm ijs ligt) zo'n 12 à 14 cm ijs.

22:39 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Forum voor schaatsers

Deze mededeling stond onder de reacties, maar verdient wel een berichtje op zich:

 

Hey,

Wij hebben een extra forum toegevoegd; speciaal voor alle schaatsers!


Heb je informatie of weet je plaatsen waar je nu al mag / kan schaatsen op natuurijs?! Post ze zeker en vast!

Belgian Inline Center vzw

http://www.belgianinlinecenter.be/forum/viewforum.php?f=75

22:07 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

05-01-10

Weerkaarten blijven koud

Weinig tijd voor een uitgebreide update vandaag, maar dat is niet zo erg. De avondlijke uitvoer van de verschillende weermodellen blijft onveranderd koud. Vannacht gaat het op veel plaatsen weer matig vriezen, morgen blijft het kwik bijna overal onder nul, behalve dan vlak aan zee. Dat is meteen ook het weerbeeld tot en met vrijdag. Vrijdag spant de wind wel aan en wordt het snijdend koud. In het weekend voorzien de weermodellen nog altijd sneeuwval bij temperaturen rond -2° en behoorlijk wat wind. Dat moet een winters sfeertje opleveren dat we de voorbije jaren maar zelden hebben meegemaakt.

De wind en de negatieve temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de schade aan de ijsvloer zaterdag en zondag beperkt blijft. In het beste geval waait de sneeuw van het ijs af, of vormen er zich sneeuwduinen terwijl elders het ijs vrijwel blank komt te liggen. De ijsvloer moet tegen het weekend ook al wat steviger zijn, zodat er hier en daar toch wat geruimd kan worden.

De vooruitzichten na het weekend blijven tot nader order onveranderd winters. Doorzettende dooi is in de verste verte nog niet te zien.

21:04 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

04-01-10

Veel vorst, weinig goed ijs

Vandaag ben ik, op vraag van De Gentenaar, eens tot aan de vijver van de Blaarmeersen gegaan. De vijver is volledig dichtgevroren, behalve op de plek waar de fontein nog altijd water staat te spuien. Ik schat het ijs niet veel dikker dan 2 à 3 centimeter, dus voorlopig nog geen sprake van schaatsen daar. Naar schatting moet dat tegen het weekend zo'n centimeter of 8 à 10 worden, nog altijd onvoldoende om de Gentse massa te dragen. Op een aantal vijvers en sloten die minder diep zijn dan de vijver in de Blaarmeersen, moet het tegen zaterdag ongetwijfeld wel al lukken om op beperkte schaal te schaatsen.

Voor schaatsers is het wat een frustrerende situatie, We zitten midden in een langdurige winterse periode, maar van een mooie ijsvloer is geen sprake. Op een aantal ondiepe waters lag er nog wat ijs van de vorige vorstperiode, ijs van slechte kwaliteit. Ook nu weer is er bij het begin van de hernieuwde vorstperiode sneeuw gevallen en ook de volgende dagen kan er nog wat wit spul naar beneden vallen op een ijsvloer die nog lang niet sterk genoeg is om schoongemaakt te worden.

Deze winter lijkt stilaan een wat gematigde versie van de winter van 1978-'79 te worden. Ook toen hadden we te maken met langdurig "vuil" winterweer, waarbij strenge vorst afwisselde met sneeuw en tijdelijke dooi. Ook toen werd er geschaatst, maar met horten en stoten. En de Elfstedentocht kon niet doorgaan, ondanks de vaak strenge kou. De kwaliteit van het ijs was gewoon te slecht. Dit scenario loert nu ook een beetje om de hoek.

De volgende tien dagen is van doorzettende dooi geen sprake. Het blijft in het grootste deel van Vlaanderen dag en nacht vriezen: overdag licht en 's nachts matig. De volgende dagen is er vooral in het westen kans op een sneeuwbuitje, op zaterdag stijgen de sneeuwkansen in het hele land. We zien dan een hogedrukgebied boven Scandinavië en een depressie boven de Middellandse Zee: zo ongeveer dé klassieker onder de winterse drukverdelingen. Het front van de Zuid-Europese depressie kan ons dan vanuit het zuiden naderen met wat sneeuw. Wat waarschijnlijk de belangrijkste factor wordt: de noordoostenwind spant in de loop van het weekend serieus aan en in combinatie met de negatieve temperaturen, kan het dan erg koud aanvoelen. Na het weekend gaat de wind opnieuw wat liggen en lijkt de temperatuur nog wat verder te dalen terwijl de sneeuwkansen weer afnemen. Maar dan zijn we al heel erg ver in de toekomst aan het kijken.

Met vrijwel constant negatieve temperaturen groeit de ijsvloer uiteraard verder aan. Met een beetje geluk gooit de sneeuw niet te veel roet in het eten en dan zouden de schaatsmogelijkheden vanaf het weekend toch stilaan wat uitgebreider moeten worden.

Hieronder: de temperatuurpluim voor De Bilt. De komende tien dagen blijft de temperatuur dag en nacht onder nul. Er zijn maar een paar ensemble-leden die het kwik eventjes positief laten worden. (Bron: www.knmi.nl)

pluim 040110

 

21:53 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-01-10

Koude nacht op komst

Er zijn veel manieren om een weersverwachting te maken, maar zoals ze vandaag doen op de website van Het Laatste Nieuws, zo moet het absoluut NIET. Letterlijke interpretatie van modeluitvoer tot 2 weken vooruit ("zaterdag 16 januari wordt het opnieuw een graadje kouder") is natuurlijk belachelijk. Het bezorgt de meteorologen ook nog eens een slechte naam, omdat de indruk wordt gewekt dat dergelijke ridicule verwachtingen door hen worden opgemaakt.  Enfin, genoeg geërgerd, over naar de orde van de dag.

Grootschalig gezien blijft de winter volgende week op de weerkaarten staan. De voorbije dagen hebben we gezien dat het inschatten van de globale stroming één ding is, het verwachten van de details blijft lastig. De ontwikkeling van kleine lagedrukgebiedjes boven de Noordzee, veroorzaakt door het contrast tussen de koude bovenluchten en het warme zeewater, kan vooral in het westen van het land zorgen voor serieuze tempering van de vorst.

Dat hebben we gisteren gezien, toen het kwik vlot opliep tot +3°C in een brede kuststrook. Ook het eerste deel van de nacht bleef het kwik positief en viel er wat natte sneeuw. Toen daarna de wind naar het noordoosten draaide en uitklaarde, daalde het kwik toch nog naar -4°.

In grote delen van Nederland viel gisteren opnieuw een dik pak sneeuw. Daar kwam het de vorige nacht tot strenge vorst, tot plaatselijk -15°C. Tegelijk is de sneeuw daar slecht nieuws voor de ontwikkeling en staat van de ijsvloer. Er zijn heel wat ijsbanen open in Nederland, maar toertochten staan voorlopig nog niet op het programma en het woord Elfstedentocht spreken we nog maar beter niet uit. Heel wat Friese schaatsers hebben er door de sneeuw trouwens geen goed oog in, ondanks het aanhouden van de vorst.

Vannacht kunnen we ons opmaken voor een koude nacht. Het kwik zakt in het Gentse tot rond -8°C. Op plaatsen waar een sneeuwdek ligt van enkele centimeters, kan het zelfs streng vriezen. Morgen komen we opnieuw onder invloed van een depressiekern boven de Noordzee. De wind wordt weer aanlandig en in het westen van Vlaanderen komt het kwik in de namiddag opnieuw boven nul te liggen. Een aantal winterse buien kunnen van de Noordzee het land optrekken en de provincies West- en Oost-Vlaanderen aandoen.

De nacht van maandag op dinsdag is vergelijkbaar met de nacht die we net achter de rug hebben: door de aanlandige stroming komt het kwik in het meest westelijke deel van Vlaanderen niet of nauwelijks onder nul. In de Kempen daarentegen vriest het matig tot streng.

De rest van de week vriest het 's nachts overwegend matig, overdag liggen de maxima rond het vriespunt. De ijsvloer groeit geleidelijk aan en zou tegen volgend weekend in de omgeving van Gent zo'n 10 cm moeten bedragen op ondiep, stilstaand water. Tegen volgend weekend zien we ook de kans op sneeuw weer toenemen. De schaatscondities zijn voorlopig dus nog niet optimaal.

 

13:59 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-01-10

Tijdelijke depressie-invloed

Eerst en vooral mijn beste wensen voor het jaar 2010. Laat ons hopen dat het ook op weerkundig gebied een voorspoedig jaar mag worden.

Tijdens veel klassieke wintersituaties ligt er boven Scandinavië een hogedrukgebied. Dat is nu niet het geval. De oceaanblokkade ligt vrij westelijk en wij bevinden ons in een trog. Dat heeft gevolgen voor de voorspelbaarheid van het weer op de korte termijn. In de trog is het verschil tussen het warme Noordzeewater en de koude bovenluchten erg groot. Daardoor ontstaan er op de Noordzee gemakkelijk ondiepe depressies. Dat is ook nu het geval. Dit lagedrukgebiedje boven zee zorgt ervoor dat morgen de wind tijdelijk uit de westelijke sector komt. Dat heeft twee gevolgen: de temperatuur komt in het westen van het land tijdelijk wat hoger te liggen, overdag tot enkele graden boven nul. Ten tweede ontwikkelt er zich rond het lagedrukgebiedje een georganiseerde buienlijn, die zelfs wat frontale kenmerken ontwikkelt. Daardoor neemt de kans op neerslag ook wat toe.

Het is een patroon dat zich de volgende dagen nog enkele keren kan herhalen. Het algemene weerbeeld blijft winters, maar van tijd tot tijd kan vooral het westen van het land tijdelijk onder invloed komen van een zwakke maritieme stroming, die de vorst tempert.

Concreet betekent dit: vannacht lichte tot matige vorst (-4 à -5°C in het Gentse) en overwegend droog. Aan de kust kans op een sneeuwbui, elders overwegend droog. Morgen loopt het kwik in het centrum op tot +2°C en is er kans op een lichte sneeuwbui. In de nacht van zaterdag op zondag zakt het kwik opnieuw tot rond -4°C met nog altijd kans op wat lichte sneeuw. Zondagvoormiddag ligt het kwik rond -1°C, maar in de loop van de dag draait de wind naar de oostelijke sector en begint het harder te vriezen. Rond 19u kan het kwik al gedaald zijn tot -5°C, 's nachts daalt het verder naar -7 à -8°C. Maandag zou het overdag niet veel warmer worden dan -2°C. Er staat wel erg weinig wind, zodat het niet al te koud aanvoelt. De volgende nacht opnieuw matige vorst, rond -7°C. Ook de dagen daarna blijft het koud. Hoe koud precies, dat zal afhangen van een aantal details zoals de dikte van een eventueel sneeuwdek en het ontstaan van nieuwe lagedrukgebiedjes boven zee. Voor die details zullen we nog een aantal dagen geduld moeten oefenen.

Op de kaart hieronder: doordat koude lucht uitstroomt over de relatief warme Noordzee, is boven zee een kleine depressie ontstaan. Die zorgt ervoor dat de wind morgen tijdelijk uit de westelijke sector komt.

noordzeedepressie

15:40 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-12-09

Daar is de winter!

Niets houdt Koning Winter nu nog tegen. Hij komt vannacht en morgen een beetje geniepig aangeslopen, maar op 1 januari begint een vorstperiode waarvan het einde nog lang niet in zicht is.

De zachte lucht heeft de voorbije 24 uur zoals verwacht heel eventjes Vlaanderen ingepalmd. En dat ging razendsnel. Rond middernacht lag het kwik in Drongen nog rond 3°C. Twee uur later was het gestegen tot maar liefst 9°C. Dat thermisch hoogstandje was van korte duur. Vanaf 3 uur 's nachts begon het kwik geleidelijk weer te dalen en rond 19 uur vandaag waren we opnieuw waar we begonnen waren: bij 3°C. De volgende uren blijft die daling langzaam maar zeker doorgaan. Er valt nu nog geregeld regen. Als er morgen nog neerslag valt, zal die overgaan van regen in onderkoelde regen of ijsregen en later sneeuw. Grote hoeveelheden hoeven we volgens de weermodellen niet te verwachten. Het kwik gaat vannacht lichtjes onder het vriespunt en komt er morgen overdag niet meer boven, tenzij in een niet al te brede strook aan zee.

De nacht van donderdag op vrijdag (oudejaarsnacht) vriest het licht en kunnen er ook wat sneeuwvlokjes dwarrelen. Het wordt dus uitkijken op de weg! Op nieuwjaarsdag nipt het kwik misschien nog eventjes aan het vriespunt, maar 's avonds begint het al snel te dalen en in de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het voor het eerst matig (-5° of iets lager).

Zaterdag en zondag zijn twee koude winterdagen, met lichte vorst overdag en matige vorst 's nachts. Er is kans op wat lichte sneeuw, maar de hoeveelheden zijn beperkt. Begin volgende week lijkt de vrieskou nog wat te verscherpen, met overdag lichte tot matige vorst en 's nachts matige tot strenge vorst. Volgens de jongste berekening van het EPS (ECMWF3012) blijft de vorst gewoon aanhouden minstens tot en met het volgende weekend. Dat zou betekenen dat er vanaf pakweg donderdag op beperkte schaal en vanaf het weekend van 9 januari op uitgebreide schaal geschaatst zou kunnen worden, maar uiteraard is dat nog eventjes afwachten.

Wat is nu de oorzaak van dit winterweer? Al een hele tijd ligt er op de Atlantische Oceaan een hogedrukblokkade, die de aanvoer van zachte oceaanlucht naar onze omgeving afsnijdt. Die blokkade was de oorzaak van de eerste, sneeuwrijke winterprik ongeveer een week geleden. De blokkade trok zich eventjes terug naar het noorden, waardoor een depressie vanboven de Azoren dichterbij kon sluipen. Die zorgde ervoor dat het kwik wat kon oplopen, met een traditionele "kerstdooi" tot gevolg. De blokkade breidt zich nu opnieuw uit naar het zuidoosten, waardoor de depressie weer wordt weggeduwd naar het zuiden. Het front dat de scheiding vormt tussen de zachte en de koude lucht kon gisteren eventjes doordringen tot halfweg Nederland, maar keert nu op zijn stappen terug. De wind komt bij ons opnieuw in het noordoosten terecht en de koude continentale lucht keert terug.

Op Nieuwjaarsdag ligt de depressie boven de Alpen, het hogedrukgebied heeft zich uitgebreid tot boven IJsland. Tussen beide systemen stroomt nu koude lucht naar Vlaanderen, ook op grote hoogte. De bovenlucht is zo koud (rond -10°C op 1500 meter hoogte) dat alle neerslag vanaf dan alleen nog maar als droge sneeuw kan vallen. De zon heeft deze tijd van het jaar niet genoeg kracht om de koude luchtlaag op te warmen. Het blijft dus dag en nacht vriezen.

Vanaf maandag trekt een depressie van west naar oost onder ons door. We blijven daardoor de hele tijd in de koude continentale lucht. Ook boven Scandinavië ligt een lagedrukgebied. In combinatie met de blokkade boven Groenland en IJsland, zorgt dat ervoor dat er koude lucht van de poolstreek naar het zuiden stroomt. Die situatie lijkt volgende week nauwelijks te veranderen. Het zorgt ervoor dat een groot deel van Europa te maken krijgt met koud winterweer. Daardoor ontstaat er bij ons een grote "marge": zelfs als de wind een tijdlang naar het zuiden of zelfs zuidwesten draait, stroomt er nog altijd koude lucht naar onze omgeving. Het lijkt er dus op dat de winter nog wel een tijdje op zijn troon blijft zitten.

Hieronder: ook in het zuidwesten van Nederland wordt vanaf komend weekend aan een serieuze ijsvloer gewerkt. (bron: www.winterplaza.nl)

eps_ijsgroei_06310

22:12 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |