18-01-10

Europees weermodel verrassend koud

Het Europese weermodel komt vanavond verrassend koud uit de hoek, voor de periode vanaf komende zaterdag. Het Russische hogedrukbastion maakt dan verbinding met het Azorenhoog en die verbinding komt ten noorden van ons tot stand. Daardoor kan er opnieuw koudere, continentale lucht naar onze omgeving stromen. Die mogelijkheid zat al enkele dagen in het EPS, maar werd door een beperkt aantal leden gesteund. Vanavond kreeg die koude berekening plots veel meer bijval.

Dat betekent nog niet meteen dat er met zekerheid een nieuwe koudeperiode zit aan te komen. Er zijn nog wat addertjes onder het gras. Eerst en vooral komt de ommekeer wel heel plots, en dan zijn we altijd wat op onze hoede. Daarbij komt nog dat de (eventuele) kou zich vooral concentreert op het noorden en midden van Nederland. De pluimen van de 2 meter-temperatuur voor de zuidelijke regio's van Nederland zien er al heel wat minder koud uit, voor Vlaanderen zal dat dus niet anders zijn. Maar in dat geval ligt de wintergrens natuurlijk wel vlak in onze buurt. Al bij al zijn het toch alweer interessante ontwikkelingen, die we de volgende dagen zeker blijven volgen.

Update 19/01: ook het Amerikaanse GFS-model komt nu al drie opeenvolgende runs met koud winterweer vanaf het weekend. Toch blijf ik een slag om de arm houden. De spreiding in de ensembles is nog erg groot.

De reden waarom het EPS plots die verrassende (koude) ommekeer maakte, is omdat het model nog altijd rekent met een (in werkelijkheid niet-bestaand) sneeuwdek boven een groot deel van Nederland, aldus de KNMI-guidance. In het zuiden van Nederland en in Vlaanderen is dat virtuele sneeuwdek er niet. Vandaar dat de pluim voor die regio's een stuk minder koud is, en allicht ook een stuk realistischer.

Hieronder: het EPS van EC1812 voor De Bilt (Nl) is plots een stuk kouder geworden. (Bron: www.knmi.nl)

PLUIM 180110

 

22:54 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-01-10

Winter komt voorlopig niet terug

De verschillende runs en ensembles van de weermodellen laten er vanavond weinig twijfel over bestaan: de winter komt voorlopig niet meer terug. We zien op de weerkaarten wel een gigantisch hogedrukgebied, maar dat ligt te ver naar het oosten om ons vrieskou te kunnen bezorgen. Het ziet er zelfs naar uit dat volgende week Atlantische depressies meer en meer hun invloed zullen uitoefenen op onze omgeving.

Er volgen nu nog een paar kwakkeldagen, met wat lichte vorst 's nachts en maxima ruim in de plus. Op zondag en maandag volgt er zware dooi. Daarna wordt het opnieuw iets kouder, maar veel meer dan wat lichte nachtvorst en maxima rond +3°C lijkt dat niet op te leveren. De ijsvloer zal langzaam maar zeker afsmelten. Schaatsplezier lijkt er de komende week in Vlaanderen dus niet meer in te zitten.

We kunnnen nu eventjes nagenieten van de voorbije winterse weken en de batterijen opladen voor een eventuele nieuwe koude periode later deze winter.

22:22 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

13-01-10

Kwakkelweer

De volgende dagen krijgen we te maken met echt kwakkelweer. De komende dagen zijn de maxima licht positief. In de nacht van donderdag op vrijdag vriest het nog eens licht tot matig, in de nacht van vrijdag op zaterdag licht. De ijsvloer groeit niet meer aan, maar dooit ook nog niet echt weg. Bij positieve temperaturen (en vooral bij positieve dauwpunten) kan het ijs op plaatsen waar tot vandaag nog is geschaatst, plots erg onbetrouwbaar worden.

Zondag zou voorlopig de zachtste dag worden, met maxima in de buurt van 5°C. Er kan dan ook behoorlijk wat regen vallen. Het Amerikaanse GFS-weermodel houdt het zondag een stuk kouder, met kans op sneeuw in plaats van regen, maar dit model staat wel alleen met deze visie.

Na zondag zijn de verwachtingen nog altijd erg onzeker, al lijkt de kans voorlopig groter dat we opnieuw met kwakkelweer te maken krijgen dan dat de winter zich stevig herpakt.

16:35 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-01-10

Lichte dooi na woensdag

Wie nog wil schaatsen, kan daar best morgen dinsdag en overmorgen woensdag nog van profiteren. Daarna gaat het (tijdelijk?) dooien. De volgende twee dagen verlopen nog licht winters. Vannacht vriest het overal licht, morgen liggen de maxima rond het vriespunt. In de nacht van dinsdag op woensdag gaat het kwik nog eens wat dieper onderuit, met minima rond -6° à -7°C. Tegelijk kruipt een oceaandepressie dichterbij. Vooral op grotere hoogte stroomt woensdag al zachte lucht binnen, aan de grond blijft het vrij koud. Het resultaat zou nogal gevaarlijk kunnen zijn: onderkoelde regen. Hou dus de weers- en verkeersinformatie op woensdag goed in de gaten.

Woensdagavond komt het kwik dan boven nul graden te liggen. Dat is het begin van een periode met relatief lichte dooi. De maxima liggen in Vlaanderen dan tusen +2° en +6°C, 's nachts rond of iets onder het vriespunt. Vooral in het weekend zou er ook wat winterse neerslag kunnen vallen. De operationele berekening van het Europese weermodel laat begin volgende week de vorst vrij overtuigend terugkeren en ook in het EPS zien we dan weer een licht dalende trend. Maar een zekerheid dat de winter meteen terugkeert, is dat lang niet.

Er blijft vanaf het weekend een stevig hogedrukgebied in de buurt liggen. De positie van dat hogedrukgebied zal veel bepalen. Ligt het te ver naar het oosten, dan komen we in zuidelijke luchtstromingen terecht en dan zet de dooi versterkt door. Komt het vlak in onze buurt te liggen, dan kunnen we te maken krijgen met inversiekoude en kan de ijsvloer zich vrij snel herstellen. Komt het ten noorden van ons te liggen, dan kan de winter in volle glorie terugkeren. De volgende dagen zal duidelijk worden welke optie het zal halen.

21:51 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-01-10

Onzeker vanaf woensdag

Het is nog altijd erg onzeker wat vanaf woensdag de invloed zal zijn van de depressie die nadert vanaf de Atlantische Oceaan. De weermodellen zijn er nog niet uit en dat blijkt ook uit de pluimverwachting voor de temperatuur, die vanaf woensdag erg veel spreiding vertoont. Het kan vriezen, het kan dooien. Meer kunnen we er nog niet over zeggen.

De kaarten voor het noordoosten van Nederland zijn duidelijker: zij ontsnappen aan de invloed van de depressie en de kans is groot dat het daar nog dagenlang bllijft vriezen.

Er blijft in elk geval na woensdag een kanjer van een hogedrukgebied in de omgeving liggen. Zolang dat er is, is de winter ook bij ons nooit ver af.

Morgen en overmorgen blijft het 's nacht licht vriezen, overdag liggen de maxima rond het vriespunt. Waar er dit weekend geschaatst werd, kan dit ook de volgende dagen nog. De ijsaangroei blijft wel beperkt, zodat er voorlopig geen nieuwe schaatslocaties zullen bijkomen.

Hieronder: de pluim waaiert vanaf woensdag breed uiteen. De kans op lichte dooit is ongeveer even groot als de kans dat het blijft vriezen. (bron: www.weerplaza.nl)

pluim 100110

 

22:47 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-01-10

Koud tot woensdag, en daarna?

Op de korte termijn zijn de verwachtingen niet veranderd. Morgen zaterdag krijgen we wat sneeuw bij een harde noordoostenwind en lichte vorst. Zondag maxima rond het vriespunt met kans op nog enkele sneeuwvlokjes, na het weekend droog maar opnieuw wat kouder.

Vanaf woensdag komt er een kleine spelbreker opduiken, in de vorm van een depressie die vanaf de oceaan dichterbij kruipt. Die probeert een dooi-aanval uit te voeren op onze winter. Volgens de operationele berekening van het Europese weermodel, komt de kern woensdag zelfs boven ons land te liggen. Als deze verwachting uitkomt, dan klimt het kwik woensdag boven het vriespunt en valt er wat natte sneeuw of regen. Deze zachte optie krijgt niet al te veel navolging van de 50 ensembleleden, maar toch al iets meer dan in de EPS-pluimen van gisteravond en vanochtend. De operationele berekening van de 12Z-run van het Amerikaanse weermodel houdt de depressie verder op de oceaan en laat de vorst tot en met volgend weekend (en zelfs langer) aanhouden. Ook het Duitse weermodel kiest voor aanhoudend winterweer.

Het maakt het volgen van de weerkaarten weer spannend. Laat het er ons voorlopig op houden dat de winter zeker nog tot en met woensdag en hoogstwaarschijnlijk ook nog de dagen erna blijft aanhouden.

Hieronder: het Europese weermodel tekent komende woensdag een depressiekern pal boven ons hoofd. Dat zou zorgen voor al dan niet tijdelijke dooi.

depressiekern

23:22 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-01-10

Eerste natuurijsklassiekers komen er aan

Terwijl volgende week in Nederland de eerste 100 kilometer-klassiekers op natuurijs op het programma staan (maandag de Ronde van Loosdrecht en dinsdag de Veluwemeertocht) en in Vlaanderen de eerste onvoorzichtige door-het-ijs-zakkers uitgebreid de pers hebben gehaald, blijven de weermodellen koude verwachtingskaarten tekenen.

Vannacht wordt het zoals gezegd nog eens flink koud, met overal matige en plaatselijk strenge vorst. Morgen vrijdag blijft het kwik ook overdag onder nul. Zaterdag passeert de sneeuwzone (zie vorige bijdrages), maar veel meer dan 1 à 2 cm verwacht ik niet in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Het hoogte-warmtefront is boven Duitsland en de Ardennen al flink uitgeknepen, waardoor er voor onze omgeving niet veel sneeuw overblijft. Voor schaatsers goed nieuws, voor sneeuwliefhebbers een beetje pech.

Door de bewolking en de iets oplopende bovenluchttemperatuur, wordt de vorst zaterdag en zondag getemperd.In het weekend groeit de ijsvloer nauwelijks aan. Probeer zaterdag of zondag dus niet te schaatsen op plekken waar dat vrijdag ook nog niet lukte.

Na het weekend wordt het weer een stuk kouder en krijgen we min of meer hetzelfde weer als de voorbije dagen: meestal matige en plaatselijk ook strenge vorst 's nachts, overdag lichte vorst. De ijsvloer groeit dan weer gestaag aan.

Vanaf donderdag worden de verwachtingen wat onzeker. Een niet te verwaarlozen minderheid van de ECMWF0712 EPS-leden laat dan lichte dooi optreden. De oorzaak: oceaandepressie die vanuit het westen dichterbij komen en een iets te noordelijke koers volgen, waardoor er zachte zeelucht binnensijpelt. Ook de operationele run van het Amerikaanse weermodel liet vanavond zo'n scenario zien. Maar de meerderheid van de EPS-leden én van het GFS-ensemble houdt ons blijvend onder de invloed van koude, continentale lucht. Het ensemble-gemiddelde blijft de hele tijd ruim onder nul en ook de koudste temperaturen vinden we terug in de laatste dagen van de EPS-pluim.

De winter lijkt het dus op zijn minst nog een week vol te houden.

 

22:07 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |