02-12-10

Gevaarlijk weekend op komst

(Lees ook de waarschuwing onderaan deze bijdrage)

Er viel vannacht in Drongen een mooi pakje sneeuw van 7 cm. Mooi is het inderdaad, voor het schaatsijs was het funest, maar de postkaartachtige omgeving maakt gelukkig veel goed. Het bleef de hele dag betrokken, al deed een schuchter zonnetje soms pogingen om door de dunne wolken heen te schijnen. Desondanks raakte het kwik niet hoger dan -4,3°C. Het minimum de voorbije nacht bedroeg -7,1°C. Het was daarmee de koudste nacht van deze prille winter.

De minimumtemperatuur voor de volgende nacht is moeilijk in te schatten. Blijft het bewolkt, dan zakt het kwik niet veel dieper weg dan -6 à -7°C. Komt er een voldoende brede opklaring, dan zorgt het sneeuwdek ervoor dat het kwik meteen een duik naar beneden neemt. Dan is strenge vorst (-10°C of lager) mogelijk. Voorlopig lijkt de bewolking te overheersen; Op het moment dat ik dit schrijf, bereikt een nieuwe sneeuwlijntje het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Lokaal kan er dus nog wat sneeuw bijvallen vannacht.

Morgen blijft het kwik in het grootste deel van Vlaanderen licht negatief. Alleen vlak aan zee komt het boven het vriespunt uit, want daar waait een zwak windje vanover de (relatief warme) Noordzee. Het blijft grotendeels droog. In de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het nog eens stevig, tot -7°C.

Zaterdag wordt een dag om in de gaten te houden. Er nadert een neerslagzone, verbonden aan een depressie boven Schotland. De koude lucht aan de grond laat zich niet gemakkelijk verdrijven, maar hoger op stroomt wel gevoelig zachtere lucht naar onze omgeving. Er kan eerst een pakje verse sneeuw vallen. Zoals de weerkaarten er nu bij liggen, zou de sneeuw uiteindelijk overgaan in regen, terwijl het in de onderste luchtlagen nog vriest. Of met andere woorden: het begint te ijzelen. Gezien de neerslaghoeveelheden die worden berekend, zou dit voor serieuze overlast kunnen zorgen, niet alleen voor het verkeer maar bijvoorbeeld ook voor bovengrondse hoogspanningsleidingen. Daar kan zich een laag ijs op afzetten die te zwaar is voor de kabels. Ook boomtakken kunnen op die manier afkraken. Laat ons hopen dat het zover niet komt en dat alle neerslag valt als sneeuw of gewone regen. Het Amerikaanse weermodel voorziet het ijzel-scenario, het Europese model laat de sneeuw vrij snel overgaan in gewone regen, omdat de temperatuur aan de grond snel oploopt tot rond +3°C. Het is in elk geval een situatie om heel goed in de gaten te houden.

De dooi zou maar van tijdelijke aard zijn. In de loop van zondagavond zou de vorst al terug zijn in heel Vlaanderen en maandagochtend vriest het volgens het Europese weermodel alweer matig. Maandag en dinsdag liggen de maxima rond het vriespunt, 's nachts vriest het dan matig. Het zou daarbij droog blijven. Misschien ontstaat er dan een betere ijsvloer dan nu het geval is.

Waarschuwing

Ik wil eindigen met een waarschuwing. De verleiding kan groot zijn om de volgende dagen het ijs op te gaan. Het ziet er buiten erg winters uit en het vriest 's nachts stevig. Jammer genoeg betekent dat niet dat het ijs stevig is. Door de sneeuw is het nog erg dun en dus absoluut onbetrouwbaar. Hou ook rekening met sneeuwbroed: waar het ijs een paar dagen geleden pakweg 5 centimeter dik was, kan het nu onder het sneeuwdek opnieuw afgesmolten zijn, ondanks de aanhoudende vorst. Wees dus verstandig en ga nergens het ijs op waar het water dieper is dan 1 meter.

Misschien is er hier en daar een ondergelopen weiland te vinden waarop wel veilig geschaatst kan worden. Vraag in dat geval wel eerst toestemming aan de eigenaar, anders kan het ook daar snel afgelopen zijn met de ijspret.

 

21:26 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-12-10

Eerst erg koud, later aarzelende dooi

Als ik gisteren nog schreef dat het weinig realistisch was om te hopen op een verlenging van de vorstperiode vanaf het weekend, dan moet ik daar nu al op terug komen. Waar eerst nog een duidelijke verzachting op het programma leek te staan voor volgende week, lijkt het nu eerder kwakkelweer te worden, met lichte vorst tijdens de nacht en licht positieve maxima. Dat zou betekenen dat de ijsvloer die er al ligt, nog niet meteen volledig zal wegdooien. Of dat goed of slecht nieuws is voor de schaatsers, dat zal nog moeten blijken. Het ijs dat er nu ligt, is immers meestal van slechte kwaliteit.

Vandaag zagen we een knap staaltje van transportkoude. De koude lucht die ons momenteel overrompelt, bevond zich vijf dagen geleden nog in Rusland en stroomde via het besneeuwde Wit-Rusland, Polen en Duitsland naar onze omgeving. Daarbij warmde deze luchtmassa nauwelijks op. Het resultaat was vrij spectaculair. De temperatuur daalde van -2°C rond middernacht tot -5,2°C om 10 uur in de ochtend en bleef daarna urenlang in de buurt van de -5°C hangen. Door de krachtige oostnoordoostenwind voelde het nog veel kouder aan.

De koude lucht kwam "op transport" tussen een Scandinavisch hogedrukgebied en een Zuid-Europese depressie. In deze stroming trekt vanavond en vannacht trouwens een zwakke sneeuwzone mee. Morgen trekt de opvullende depressie naar het noorden. Daardoor komt de koude lucht in onze omgeving tot stilstand. Er is dan nog altijd kans op wat sneeuw. De maxima blijven laag, rond -4°C, maar omdat er minder wind staat voelt het ook minder koud aan.

Zaterdag verschijnt een depressie boven de Britse Eilanden op het toneel. Ze zorgt ervoor dat de wind bij ons naar de zuidelijke sector draait. Vooral op grotere hoogte wordt de koude lucht dan verdreven. Aan de grond gaat dat een heel stuk trager. Het blijft zaterdag een groot deel van de dag vriezen, maar de kans op sneeuw neemt toe. 's Avonds laat en 's nacht loopt de temperatuur op en kan de sneeuw overgaan in regen of ijzel. In de nacht van zaterdag op zondag vriest het waarschijnlijk niet meer.

Zondag bevinden we ons in een zadelgebied, dat is een soort niemandsland tussen verschillende depressies en hogedrukgebieden in. In zo'n zadelgebied staat per definitie weinig wind. Dat betekent dat de dooi zondag niet echt overtuigend doorzet. In de loop van de dag gaat het kwik zelfs weer wat dalen. De neerslag krijgt opnieuw een winters karakter en in de nacht van zondag op maandag kan het opnieuw licht vriezen.

Maandag zien we op de weerkaarten een diepe depressie boven de Azoren, met een trog in de richting van Frankrijk. Wij bevinden ons aan de noordelijke flank van deze omvangrijke depressie, waardoor de wind opnieuw naar het oosten draait. Dat zou betekenen dat we toch een voorzetting krijgen van het winterse weer, als is het dan lang niet meer zo spectaculair. 's Nachts vriest het meestal licht, overdag komen we iets boven het vriespunt uit. Er blijft ook kans op winterse neerslag. Het verschil met wat de Europese computer gisteren nog berekende voor volgende week (een grote kans op doorzettende dooi met maxima tussen 5 en 10°C) is groot. Het hoeft dus niet gezegd dat de verwachting voor volgende week nog erg onzeker is.

De toestand van het ijs
In principe zou de ijsvorming nu snel moeten gaan, nu het ook overdag matig vriest. Toch zijn er een paar factoren die de ijsvorming bemoeilijken. Waar het water vanochtend nog niet dichtgevroren was, heeft de harde wind voor te veel menging gezorgd. Het bovenste laagje krijgt dan niet de kans om af te koelen tot het vriespunt omdat het constant wordt gemengd met iets minder koud water uit de diepte. Waar er wel al ijs lag, kan de sneeuw roet in het eten hebben gegooid. Die is op een aantal plaatsen vastgevroren aan de ijsvloer én werkt ook nog eens als een isolerend deken boven op het ijs. Natuurijskampioen Sven Mallezie twitterde vandaag een foto van de Kraenepoel in Aalter. Die ligt er erbarmelijk slecht bij: grote delen liggen onder de sneeuw, andere plekken bestaan uit grijs sneeuwijs én een deel is door de wind open gehouden. Het ziet er niet naar uit dat we de volgende dagen op deze plas veel schaatsplezier zullen beleven.

Illustratie: de lucht die ons vandaag bereikte, bevond zich vijf dagen geleden nog boven Rusland en kwam via Wit-Rusland, Polen en Duitsland naar onze omgeving. (Bron: NOAA-ARL)

traject drongen.gif

 

13:14 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-11-10

Winterse woensdag

De grote lijnen van de verwachting in de bijdrage hieronder blijven overeind. De komende nacht vriest het mogelijk matig, bij een aanspannende wind uit het oostnoordoosten. Morgen blijft het ook overdag erg koud, met maxima in de omgeving van Gent rond -3°C en een ijzig koude wind. Tegen de avond neemt de bewolking toe en kan er opnieuw sneeuw vallen. In de nacht van woensdag op donderdag vriest het opnieuw matig, met minima rond -7°C. De wind gaat geleidelijk wat luwen.

Op donderdag kan er nog altijd wat sneeuw vallen. De wind valt bijna volledig weg, waardoor het in elk geval niet zo koud meer aanvoelt. De maxima liggen rond -3°C. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag vriest het een graad of 7, al is de spreiding in het EPS voor de minima al vrij groot. Vrijdag overdag kan de temperatuur opnieuw lichtjes positief worden. Dat komt omdat een depressie via Duitsland naar het noordoosten trekt. De (boven land zwakke) wind zoekt daardoor de zuidwestelijke sector op.

Tijdens het weekend trekt een diepe depressie van de Azoren naar Ierland. Daardoor draait de wind naar zuidelijke richtingen. De bovenluchten warmen gevoelig op. Dit is meteen de eerste dooi-aanval van de prille winter. Zaterdagochtend vriest het nog licht tot matig, overdag klimt het kwik in het westen van Vlaanderen vlot boven het vriespunt. Dat gaat gepaard met winterse neerslag: eerst sneeuw, later ook regen en mogelijk ijzel. De nacht van zaterdag op zondag zou wel eens de eerste kunnen zijn die vorstvrij verloopt, al is dat nog niet helemaal zeker. Zondag overdag mogen we dan temperaturen verwachten tot 4 à 5°C met geregeld wat regen of natte sneeuw.

De depressie lijkt vanaf het weekend te stagneren in de omgeving van Ierland. Wij komen dan in een gebied te liggen met weinig luchtdrukgradiënt. Dat zorgt ervoor dat de temperatuursverwachting nog onzeker is, want die is sterk afhankelijk van de precieze windrichting en -kracht. We maken volgende week het meeste kans op maxima tussen 5 en 10°C en minima tussen 0 en 5°C. Dat zou dus algemene dooi betekenen. Hopen op een verlenging van de vorstperiode tijdens en na het weekend lijkt voorlopig niet echt realistisch.

Even een ander soort grafiekje. Door het koude weer is het strandwater in Oostende in goed drie weken tijd zeven graden afgekoeld, van 13,3°C op 6 november tot 6,3°C vandaag. De sneeuw die vrijdagavond op het strand viel, ligt er vandaag nog altijd. Voor deze tijd van het jaar is dat erg uitzonderlijk. (Bron grafiek: Meetnet Vlaamse Banken)

strandwater.PNG

14:48 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-10

Diep winters in de herfst

De weerkaarten zien er voor de volgende dagen zo diepwinters uit, dat een mens bijna zou vergeten dat het nog altijd maar herfst is en het nog bijna vier weken duurt voor het Kerstmis er aan komt. De winter is er deze keer wel erg vroeg bij. Zoals verwacht, staat vanavond de eerste marathon op natuurijs op het programma. Het is dit keer opnieuw Noordlaren dat de spits mag afbijten.

Ook in Vlaanderen kunnen we wel stellen dat de winter nu echt begonnen is. In Drongen noteerden we gisterochtend een minimum van -4,5°C. Overdag kwam het kwik niet hoger dan +0,7°C. Daarmee zijn de eerste hellmannpunten genoteerd. De teller staat voorlopig nog op 2,4, maar tegen morgen zal dit getal al verdubbeld zijn. Daarmee is het nu, op 28 november, al een uitgemaakte zaak: de winter 2010-2011 wordt zeker niet de zachtste winter ooit.

Algemene situatie

De voorbije nacht en ook deze voormiddag was het zwaarbewolkt, maar toch duidt de thermometer -2°C aan. We hebben met andere woorden overduidelijk te maken met transportkou. De luchtdrukverdeling op de weerkaarten ziet er dan ook heel erg winters uit. Er ligt een stevig hogedrukgebied (1035 hPa) boven Scandinavië en IJsland. We zien depressies boven de Golf van Biskaje en Oost-Europa. Tussen deze systemen stroomt ijskoude landlucht naar onze omgeving. De temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) ligt nu rond -8°C en daalt tegen donderdag naar -15°C. De zon heeft deze tijd van het jaar absoluut onvoldoende kracht om deze koude luchtmassa op te warmen. Dat betekent dat we een paar ijskoude dagen tegemoet gaan.

De koude lucht laat zich niet zo gemakkelijk verdrijven. Dat zien we op het einde van de week. De weerkaarten zien er dan minder winters uit. De blokkade boven de Atlantische Oceaan blijft overeind, maar verplaatst zich naar het westen. Dat betekent dat de hoge luchtdruk boven Scandinavië en IJsland verdwijnt, om zich te vestigen ten zuiden van Groenland. Zaterdag verwachten de weermodellen depressies boven Ierland en de Oostzee. De wind komt dan bij ons voornamelijk uit het zuidwesten tot het zuiden. Maar de straalstroom ligt nog altijd erg zuidelijk, waardoor de koude lucht in onze omgeving gevangen blijft. Dat betekent dat hooguit de scherpste kantjes van de kou er wat af gaan. Als de wind wegvalt, kan het zelfs in deze situatie nog erg koud worden, vooral 's nachts. Bij een wat hardere wind vanover de relatief warme Noordzee, kan het kwik licht positief worden. Maar zolang de blokkade boven de oceaan er ligt, kan het niet echt langdurig zacht worden.

Verwachting
Vandaag maandag is het zwaarbewolkt. In de loop van de dag kunnen er wat sneeuwvlokken dwarrelen, maar veel meer dan 1 à 2 cm wordt voor de omgeving van Gent niet verwacht. De maxima blijven steken bij -1 à -2°C. Vannacht daalt het kwik tot -4°C.
Morgen breekt de zon af en toe door de wolken. Het blijft de hele dag droog en het kwik raakt misschien net tot aan het vriespunt maar begint nog in de loop van de dag opnieuw te dalen.
In de nacht van dinsdag op woensdag kunnen we in Drongen waarschijnlijk de eerste matige vorst noteren, met minima rond -6°C. De bewolking neemt woensdag opnieuw toe en er is kan op wat sneeuw. De maxima blijven steken bij -3 à -4°C. De wind trekt aan tot 4 à 5 Bft, waardoor het bijzonder koud aanvoelt. Daarna is de temperatuur erg afhankelijk van het feit of er zich al dan niet een sneeuwdek gevormd zal hebben. Ligt er voldoende sneeuw, dan kan het in de nacht van woensdag op donderdag streng vriezen (-10°C of lager). Ligt er geen sneeuw, dan liggen de minima rond -7°C. Idem voor de temperatuur donderdag overdag: bij voldoende sneeuw blijft die steken op -5°C, in het andere geval kan die "oplopen" tot -2°C.

ook vrijdag- en zaterdagochtend vriest het matig en misschien zelfs streng. De maxima lijken iets op te lopen, tot rond of iets boven het vriespunt, maar de onzekerheid is nog groot. Dat geldt uiteraard ook voor de periode die daarna komt.

IJsverwachting
De vorming van een ijsvloer is stilaan op gang gekomen. Vanaf vrijdag zou er op ondiep water toch zo'n 10 cm ijs kunnen liggen. Dat betekent dat er hier en daar geschaatst zou kunnen worden. We zijn dan nog maar begin december, naar Vlaamse normen is dat heel erg vroeg. Vanaf zaterdag lijkt de ijsvorming wat te stagneren. Echt betrouwbaar ijs, dat een grote massa probleemloos kan dragen, lijkt er voorlopig dus nog niet in te zitten. Hier en daar de eerste krassen op het natuurijs zetten, moet tegen het einde van de week zeker mogelijk zijn.11:15 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

27-11-10

Koud begin van de nieuwe week

De winter heeft nu echt zijn intrede gedaan in de Lage Landen. In het noorden en noordoosten van Nederland vroor het de voorbije nacht matig, tot -8°C in Groningen. Dichter bij huis viel in het westen van het land de eerste sneeuw van betekenis, met een sneeuwdek van 6 tot 8 cm op een aantal plaatsen in West- en Oost-Vlaanderen. De bewolking temperde wel de vorst. In Drongen zakte het kwik niet dieper weg dan -0,9°C. Hier viel trouwens ook geen sneeuw van betekenis.

De komende dagen blijft het licht winters, met 's nachts overwegend lichte vorst en maxima rond of iets boven het vriespunt. Op maandag trekt een sneeuwzone van Duitsland naar Nederland. Bij ons lijkt vooral het oosten van het land wat kans te maken op sneeuw, alhoewel het niet uit te sluiten is dat er ook in het westen wat vlokken dwarrelen bij licht negatieve temperaturen. Als de zone uiteindelijk een fractie zuidelijker trekt dan de modellen nu berekenen, valt er ook bij ons sneeuw van betekenis. Dat is ook duidelijk te zien in de EPS-neerslagverwachting voor maandag. Die geeft voor het Gentse ongeveer 50 procent kans op neerslag.

De depressie waarvan sprake in de vorige bijdrage, lijkt een vrij zuidelijke koers te gaan volgen. De kern ligt dinsdag over de Pyreneeën. Dat betekent dat de mogelijke zachte scenario's voor dinsdag en woensdag geschrapt zijn. We blijven duidelijk in de koude lucht. Het betekent ook dat de neerslagzone die aan deze depressie verbonden is, ten zuiden van ons land doortrekt. De operationele berekening van ECMWF2700 laat ze op woensdag uiteindelijk toch over Vlaanderen trekken, maar krijgt hierbij niet al te veel steun van het ensemble. De kans op sneeuw is woensdag ongeveer even groot als maandag.

Wat wel vast ligt, is dat we een aantal erg koude dagen krijgen, met een snijdende oostelijke wind. Maandag en dinsdag ligt de maximumtemperatuur rond het vriespunt. Woensdag lijkt de koudste dag te worden, met maxima die niet veel hoger geraken dan -3°C. In de nacht van woensdag op donderdag kan het kwik in het Gentse dalen tot -7°C. Vanaf donderdag lijken de scherpste kantjes van de kou er wat af te gaan. De weerkaarten zien er dan op het eerste gezicht niet echt diepwinters uit, met volgend weekend een depressie ten zuiden van IJsland en bij ons een westelijke wind. Maar de bovenluchten zijn nog altijd erg koud, waardoor het ook aan de grond niet echt zacht kan worden. Het blijft 's nacht licht vriezen en overdag stijgt het kwik tot +2 à +3°C.
Boven de Atlantische Oceaan wordt voortdurend warme lucht naar het noorden gevoerd. Dat onderdrukt daar de vorming van depressies, waardoor er erg snel nieuwe blokkades kunnen ontstaan.

11:38 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-11-10

De eerste (natte) sneeuw

Op veel plaatsen in Vlaanderen is vandaag de eerste, kletsnatte sneeuw gevallen. Op een aantal plekken, zoals in Oostende, zorgde dat voor een eerste papperig dekje. Vorst bleef op de meeste plaatsen uit. In Drongen daalde het kwik tot +0,6°C. De weermodellen hadden de situatie dus niet echt goed te pakken: het werd iets minder koud dan een paar dagen geleden verwacht, maar er viel wel meer neerslag. De oorzaak zijn de kleinschalige lagedrukgebiedjes boven de Noordzee, die vaak door de grove mazen van de roosterpunten van de globale weermodellen glippen en pas in laatste instantie hun plannen kenbaar maken. Ook nu weer zien we dergelijke kleinschalige lagedrukgebiedjes opdoemen. Vandaag trekt er eentje langs de Nederlandse en Belgische kust naar het zuiden, morgen volgt een andere kleine depressiekern vrijwel hetzelfde traject. Ze kunnen de buienactiviteit boven zee fel doen opleven. Rond de kern kunnen deze buien eventueel een eindje het binnenland indraaien, zoals vandaag dus ook het geval was.

Algemene situatie
De grote lijnen van het drukpatroon blijven gehandhaafd. Er ligt een stevig hogedrukgebied boven Groenland met een uitloper boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Ook boven het noorden van Scandinavië is de luchtdruk hoog. Depressies vinden we boven de Baltische Staten en voor de Noorse kust. Ook wij liggen in dit complex lagedrukgebied, met zoals gezegd een kleine randdepressie vlak bij onze kust. Aan de grond zorgt dit voor een zwakke, overwegend noordoostelijke stroming. Op grotere hoogte is de stroming noordelijk.

Zaterdag nestelt er zich een depressie boven Frankrijk, zodat de wind wat aanspant en duidelijk voor de oostelijke sector kiest. Maandag strekt de kern van het hogedrukgebied zich uit van IJsland tot Centraal-Zweden. Voor de kust van Portugal ligt een diepe depressie (980 hPa),  met (alweer) een kleine randdepressie boven onze omgeving, die de windverwachting (en bijgevolg ook de temperatuursverwachting) onzeker maakt. Op woensdag 1 december ziet de operationele berekening van het Europese ECMWF-model (EC2500) nog altijd een interessante situatie: een depressie boven de Golf van Genua en hoge luchtdruk boven het zuiden van Scandinavië. Met de berekende koude bovenluchten (-10°C op 850 hPa) zou dat kunnen zorgen voor een diep winterse dag, met een stevige oostenwind, kans op sneeuw en maxima niet hoger dan -4°C. Maar de modellen schuiven nog sterk met de positie van dit lagedrukgebied. Een iets andere ligging kan zorgen voor een heel andere situatie: droog weer, ijzel of zelfs doodgewone regen. GFS2506 bijvoorbeeld tekent woensdag deze depressie niet boven de Golf van Genua, maar boven het Kanaal. Het hoeft niet gezegd dat dit een totaal ander weerbeeld tot gevolg heeft: een zuidwestenwind, regen en temperaturen rond +2°C. Een wereld van verschil dus in vergelijking met het ECMWF-model. We wachten dus maar best nog even af.

Weerbeeld
Vannacht blijven er vooral boven zee nog een aantal sneeuwbuien ontstaan. Vooral het eerste deel van de nacht kunnen die ook nog een eindje het binnenland indrijven. Tijdens opklaringen zakt het kwik tot rond -2°C. Morgen blijft de kans op een lichte winterse bui of sneeuwbui bestaan, bij maxima rond +3°C.
Zaterdag is het wisselend tot zwaar bewolkt. Aan zee zijn er nog enkele buien, maar in het binnenland blijft het op de meeste plaatsen droog. Zaterdagochtend ligt het kwik rond -3°C, overdag klimt het tot +3C. In de nacht van zaterdag op zondag zou het voor het eerst matig kunnen vriezen in de omgeving van Gent. De minima liggen rond -5°C. Het Amerikaanse weermodel verwacht wat sneeuw, het Europese model houdt het droog.

Zondag liggen de maxima rond het vriespunt. Vanaf maandag is de temperatuursverwachting onzeker, door de eerder gemelde onduidelijkheid over de precieze ligging van de depressies. Het blijft in elk geval 's nachts vriezen. Maandag zouden de maxima lichtjes positief kunnen worden, dinsdag en woensdag is de kans op een ijsdag (permanente vorst dus) meer dan 50 procent. Vanaf dinsdagnamiddag neemt de kans op neerslag sterk toe. Of dat sneeuw, regen of ijzel wordt, dat zal de volgende dagen moeten blijken. Een langdurige verzachting lijkt in elk geval nog niet aan de orde. De luchtdrukverdeling blijft gunstig voor eventueel winterweer. Dat bewijst het EPS. Tot en met zaterdag 4 december blijft het ensemblegemiddelde (EC2500) van de temperatuur in de omgeving van Gent vrijwel permanent onder het vriespunt.

Omdat deze website haar naam eer moet aandoen: hoe zit het nu met de ijsverwachting? Niet zo goed. De ijsvorming komt pas maandag of dinsdag aarzelend op gang. Tegen donderdag zou er op ondiep water een centimeter of 4 ijs kunnen liggen, daarna zijn de verwachtingen onzeker. Ondanks het vrij koude weer voor de tijd van het jaar hoeven we voorlopig dus niet aan schaatsen op natuurijs te denken. In het noordoosten van Nederland zijn er vanaf midden volgende week misschien wel wat bescheiden schaatsmogelijkheden.

Illustratie: woendag bedraagt de kans op sneeuw in onze omgeving zowat 70 procent. Er is 30 procent kans dat er meer dan 3 centimer valt. (Bron: www.weerplaza.nl)

eps_sneeuwkans_06310.png

15:07 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-11-10

Zo bereidt Nederland zich voor...

Aan de schaatscultuur van de Nederlanders kunnen wij Vlamingen nog een puntje zuigen. Ik verwijs in mijn bijdrages op deze website soms naar de ijsbanen van onze noorderburen. Wat is dat nu eigenlijk, zo'n ijsbaan? In heel wat dorpen ligt er een terrein dat onder water wordt gezet van zodra er vorst wordt verwacht. Vaak is dat een weiland of een parkeerterrein. Het water is 30 à 50 centimer diep. Uiteraard vriest dit ondiepe water snel dicht én het is ook ongevaarlijk als je er toch doorheen zou zakken.

Het zijn ijsverenigingen die zo'n ijsbaan onderhouden. Ze vegen onder meer geregeld het ijs schoon. De meeste ijsbanen zijn verlicht, zodat iedereen na het werk of na school nog de schaatsen kan onderbinden. Als er dan ook nog wat kraampjes rond de ijsbaan staan, is dat uiteraard een uiterst gezellige bedoening. Welke Vlaamse gemeente of stad voelt zich geroepen om zo'n ijsbaan aan te leggen? Duur hoeft dit toch niet te zijn...

Op de foto hieronder: zo zag de ijsbaan van Terwolde (provincie Gelderland) er vanmorgen uit, klaar voor de komende vorstnachten.

 

ijsbaan.jpg

En zo ziet het resultaat er over enkele dagen hopelijk uit:

 

ijsbaan terwolde 2.JPG

(Met dank aan Mark Wolvenne voor de foto's)

17:38 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |