26-12-07

Spannende weerkaarten

De verwachtingskaarten die deze avond uit de weermodellen rolden, zijn spannend. Spannend om twee redenen: er zitten er een aantal bij die ons de échte winter insturen, maar ze zitten in de tweede helft van de verwachtingstermijn, zodat de onzekerheid groot is.

De operationele berekening van ECMWF2512 gaat verder op de winterse trend die ze ook gisteren al liet zien. Het zou vrij zacht blijven tot en met zondag, daarna wordt het opnieuw gevoelig kouder. In de berekening van gisteren was dat nog onder invloed van een "inversie-hoog" zowat pal boven ons hoofd, zeg maar een herhaling van het voorbije winterweer. In de nieuwe berekening is het een onvervalst Scandinavisch hogedrukbastion dat de kou op transport zet naar onze contreien. Eigenlijk is dat scenario te mooi om waar te zijn: het kan de volgende uitdraaien alleen maar minder mooi worden. Maar misschien is dat wel doemdenken. De vorige winterperiode heeft ook verbaasd in positieve zin.

De operationele berekening van ECMWF2512 krijgt in elk geval behoorlijk wat bijval van het leden van het EPS: meer dan de helft en op het einde van de termijn bijna 80 procent van de leden gaan in min of meerdere mate mee met het koude draaiboek.

Het Britse UKMO-model kijkt niet zo ver vooruit, maar lijkt de aanloop naar de koudere periode te ondersteunen. Het Amerikaanse GFS-model is iets afwachtender en laat de kou langer aarzelen. In de 18Z-run komt het model ook met wat winterse ontwikkelingen, maar pas op de termijn na +240 en dat is wel heel erg ver vooruit kijken. Ook het Amerikaanse ensemble oogt niet erg overtuigend. Winterliefhebbers kunnen zich optrekken aan de gedachte dat de Amerikanen de voorbije winterperiode ook heel slecht hebben opgepikt, zelfs binnen de betrouwbare termijn.

Het gaat er met andere woorden nu echt om spannen. De winter 2008 ligt nog perfect op koers om uit te groeien tot een grote winter. De kansen zijn er, ze moeten alleen nog worden gegrepen.

Hieronder de ECMWF2512-kaart voor volgende maandag. Een klassiek winterse drukverdeling met een hogedrukbastion boven Scandinavië. Koude lucht wordt op transport gezet naar de Benelux.

 

winterkaart

 

Het Amerikaanse GFS-model gaat totaal niet mee in die ontwikkeling en komt zowat met een tegengestelde situatie. Aan de noordzijde van een hogedrukgebied stroomt zachte zeelucht naar de Benelux:

 

winterkaart2

Afwachten maar welke van deze twee tegengestelde oplossingen het uiteindelijk zal worden.

 

00:13 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, winterweer, winter, winterverwachting |  Facebook |

25-12-07

Winter alweer op de loer?

ECMWF kwam vandaag met een vrij verrassende ontwikkeling op de proppen. Vanochtend toonde de vijftiendaagse EPS-pluim van EC2400 op het einde van de verwachtingsperiode een opvallend dalende trend. Het ensemblegemiddelde van de 2 meter-temperatuur schommelde op het einde rond het vriespunt. Dat is opvallend als je weet dat die pluim op het einde van de termijn altijd de neiging vertoont om naar de klimatologie (zeg maar: de normale temperatuur) toe te groeien.

EC2412 is nog voortvarender. Vanaf zondag opteert een kleine helft van de ensemble-leden alweer voor vorst. In de week die komt, zou het ook niet echt zacht worden. Met een gemiddelde van ongeveer +5° is het maar iets zachter dan normaal.

Ook GFS liet al wat winterse ontwikkelingen zien op de langere termijn. Kort samengevat: dat het opnieuw kouder wordt staat zeker nog niet vast, maar kansen op hernieuwd winterweer vanaf volgend weekend zijn er wel degelijk. Opnieuw een situatie om in de gaten te houden!

 

pluim2412

De T2m-pluim van EC2412: vanaf zondag is de spreiding groot, met ongeveer de helft van de leden die gaat voor hernieuwde winterkou.

 

23-12-07

Eerste vorstperiode achter de rug

Vandaag ligt de gemiddelde dagtemperatuur voor het eerst sinds 16 december opnieuw boven nul. Daarmee kunnen we wel stellen dat er een einde is gekomen aan de eerste vorstperiode van deze winter. Het zogenaamde "stralingswintertje" of "inversiewintertje" kwam al bij al verrassend stevig uit de hoek, met een koudegetal van 13,9, twee ijsdagen en vier schaatsdagen. Vooral vrijdag en zaterdag waren ideale dagen om de ijzers onder te binden: zonnig, windstil en perfecte ijscondities. Zaterdag klom het kwik tot +6°, maar omdat de lucht nog vrij droog was, bleef de ijsvloer er perfect bijliggen. Vandaag steeg de temperatuur "maar" tot +3°, maar de zwakke zuidwestenwind voerde vochtige lucht aan. Daardoor werd het dauwpunt positief, kwam er water op het ijs en verloor het snel aan draagkracht. Rond de middag was het over en uit met de schaatspret.

De volgende dagen krijgen we lichte, maar wel doorzettende dooi. 's Nachts blijft het net boven nul, overdag wordt het 3 à 4 graden. Er kan wat neerslag vallen en de wind wakkert aan. Vanaf tweede Kerstdag stijgt de temperatuur verder en komen we overdag vlot boven de +5°C.

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de winter een tweede offensief plant. Wel zien we het ensemble-gemiddelde van de temperatuur op het einde van de tiendaagse periode wat dalen. De volgende dagen komt er een westelijke circulatie op gang. Het enige lichtpuntje dat we voorlopig zien, is dat het nog niet zeker is dat de westcirculatie zal doorzetten. Zowel ECMWF als GFS laten ruimte voor latere winterse ontwikkelingen, die schuchter opduiken in het (te) verre verwachtingsbereik. 

23:11 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

21-12-07

Mooie schaatsdagen, mindere vooruitzichten

Vandaag was een perfecte schaatsdag: windstil, zonnig, koud, perfect zwart ijs en een schitterend berijpt decor. Het stralingswintertje heeft er zowat alles uitgeperst wat mogelijk was: een paar nachten met matige vorst en twee ijsdagen. Het koudegetal (of Hellmanngetal) staat na vandaag in Drongen op 12. Daarmee hebben we al een aantal van de zachtste winters voorbijgestoken, dat terwijl vandaag pas de astronomische winter begint.

De vooruitzichten zijn jammer genoeg minder gunstig. Op korte termijn zit het nog snor: de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het opnieuw matig. Morgen zaterdag komt het kwik nog amper boven nul. Op ondiep water kan er dus weer naar hartenlust worden geschaatst. Op diepe plassen en kanalen blijft het ijs onbetrouwbaar! Vanaf zondag begint het te kwakkelen. Het vriest 's nachts licht, overdag klimt het kwik tot tegen de +5°. Het ijs zal dan snel onbetrouwbaar worden. Door de positieve temperaturen verliest het immers aan draagkracht.

In de kerstnacht schommelt het kwik rond het vriespunt. Het is bewolkt en er valt wat neerslag. Die neerslag kan winters van aard zijn, maar de hoeveelheden zijn niet groot.  Op Kerstdag liggen de maxima rond +4°C. De dagen daarna lopen de temperaturen verder op, zowel 's nachts als overdag. De nachtvorst verdwijnt. Op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode lijkt het weer iets frisser te worden, maar een terugkeer van het winterweer zit er voorlopig niet in. De enige hoop voorlopig op die termijn: de depressies op de Oceaan volgen een vrij zuidelijke koers, wat ruimte laat voor nieuwe hogedrukimpulsen naar het noorden. Voorlopig zijn die nog niet te zien.

 

westelijk

ECMWF2112 voor volgende week: lucht van maritiem-polaire oorsprong stroomt vanuit het westen over ons land en zorgt voor zacht weer. Let op de depressie helemaal in het westen, in de buurt van New Foundland. Als die naar het zuiden trekt, kan hogedruk zich opnieuw uitbreiden naar het noorden. Afwachten maar of dat ook zal gebeuren.

 

20-12-07

Koudste dag van deze winter

Vandaag donderdag wordt (voorlopig) de koudste dag van deze winter. Vannacht daalde het kwik tot -5,7°C. Voor het eerst matige vorst dus, en meteen ook de laagste temperatuur van heel het jaar 2007 hier in Drongen. Dit decemberwintertje leverde al meer kou op dan de hele vorige winter samen. Het koudegetal staat voorlopig op 4,6 en daar komen vandaag nog heel wat "punten" bij, want meer dan waarschijnlijk klimt het kwik vandaag niet boven het vriespunt. Althans: niet in Vlaanderen, want door de temperatuursinversie heeft het vannacht in de hoge Ardennen niet eens gevroren.

Ook de komende nacht wordt nog koud, met waarschijnlijk opnieuw matige vorst. Daarna lopen de temperaturen geleidelijk op. Vanaf morgen klimt het kwik overdag weer een paar graden boven nul, 's nachts blijft het nog licht vriezen. De nachtvorst verdwijnt waarschijnlijk rond de kerstdagen, maar helemaal zeker is dat nog niet. De verzachting lijkt zich niet zo sterk door te zetten als eerst verwacht. Er blijft steevast een hogedrukgebied in de buurt. Het zal van de precieze positie van de kern afhangen hoe de temperatuur evolueert. De 15-daagse pluimverwachting van ECMWF voor de temperatuur op 2 meter hoogte, laat op het einde van de termijn opnieuw een dalende tendens zien. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog onzeker. Eén ding staat wel vast: deze winter ligt voorlopig veel meer op koers om koud uit te pakken dan die van vorig jaar.

09:00 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winteverwachting |  Facebook |

18-12-07

Eerste schaatswedstrijd op natuurijs een feit

Er valt voorlopig weinig nieuws toe te voegen aan de verwachting van gisteren. Nog tot en met zaterdag blijft het 's nachts licht tot matig vriezen, overdag wordt het enkele graden boven nul. Vanaf zondag lijkt het weer te gaan omslaan en draait de wind naar zuidwestelijke richtingen, met uiteraard oplopende temperaturen. Hoe hoog het kwik precies zal klimmen, is nog niet echt duidelijk. Een wat kwakkelend weertype, met 's nachts lichte (grond)vorst en zelfs wat natte sneeuw, is niet geheel uit te sluiten. Waarschijnlijker is evenwel dat de vorst (tijdelijk?) volledig verdwijnt.

Er komen de volgende dagen wat beperkte schaatsmogelijkheden. In Nederland wordt woendagavond (19 december) de eerste marathon op natuurijs gereden. Stelt u zich daar vooral niet te veel bij voor: het gaat om een skeelerbaan waarop een laagje water van een centimeter of vier is gezet. Dat is nu volledig bevroren. Door het ijs zakken is dus onmogelijk. De A-rijders zullen er 125 rondjes rijden. Op enkele ondergelopen weilanden en uiterwaarden in Nederland is trouwens vandaag al geschaatst.

In Vlaanderen kan tegen vrijdag hier en daar allicht op ondiep water worden geschaatst. Op water dat dieper is dan 1 meter, zal de ijsvloer onbetrouwbaar zijn. Het is dan ook ten sterkste af te raden om daar het ijs op te gaan. De kans is bijzonder groot dat vanaf zondag ook de beperkte schaatsmogelijkheden achter de rug zullen zijn.

23:51 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weerbericht, weer, winter, winterverwachting |  Facebook |

17-12-07

Koude nachten tot en met zaterdag

Tot en met zaterdag blijft het 's nachts licht, misschien soms matig vriezen. Overdag stijgt het kwik tot een paar graden boven nul. Voor het weekend en de kerstdagen zijn de verwachtingen onzeker.

Het hogedrukgebied lijkt het met andere woorden wat langer uit te zingen dan oorspronkelijk verwacht. Dat gebeurt wel eens meer tijdens de winter. Waar we eerst nog een vrij overtuigende verzachting zagen vanaf komend weekend, zien we nu weer wat aarzeling in de berekeningen van het ECMWF. De operationele berekening laat het op zondag tijdelijk zachter worden, om dan vanaf de nacht van zondag op maandag weer onder het vriespunt te duiken. Daarmee is die berekening wel één van de koudste van het ensemble.

In de (experimentele) vijftiendaagse pluimverwachting, zien we hoe het vanaf de tiende dag over en uit is met de winter, op een paar eenzame leden na. Met de ontwikkelingen van de voorbije dagen in het achterhoofd, nemen we dat voorlopig misschien best nog met een korreltje zout. 

 

pluim171207

Kort samengevat: de volgende vijf dagen worden de nachten nog wat kouder. De wind neemt in kracht af. Het water dat nu nog open ligt, zal dus iets gemakkelijker dichtvriezen 's nachts. Daar tegenover staat dat de maxima stilaan wat hoger uitvallen. Met een lage luchtvochtigheid hoeft dat niet problematisch te zijn. In de oostelijke helft van Vlaanderen zal er in het tweede deel van de week hier en daar geschaatst kunnen worden op ondiep water, in het Gentse wordt het waarschijnlijk moeilijker. De kans dat er in de eerste week van de kerstvakantie volop geschaatst zal kunnen worden, lijkt in elk geval heel erg klein.

 

23:31 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, winterverwachting, weerbericht, winter |  Facebook |