17-12-10

Depressiekernen zorgen voor onzekerheid

De doortocht van het koufront gisteravond verliep vrij spectaculair. Rond 17 uur bereikte het front het noorden van ons land om vrij langzaam verder naar het zuiden door te zakken. Om 17.30 uur was het in Drongen-Baarle nog stevig aan het regenen bij +5°C en een westzuidwestenwind. Om 17.45 uur sneeuwde het bij +1°C en een noordoostenwind. Het sneeuwen begon eigenlijk van zodra de wind was geruimd en de thermometer nog +4°C aanwees. Ik kan mij niet herinneren ooit eerder zo'n abrupte overgang te hebben gezien van regen naar droge sneeuw.

Wat is er eigenlijk gebeurd? Al bij al was de luchtmassa gisteren de hele dag vrij koud. Op wat grotere hoogte bleef het gewoon sneeuwen, alleen in de onderste paar honderd meter was de luchtkolom zacht genoeg om de vlokken te doen smelten. Dat blijkt ook duidelijk uit het feit dat het in de Ardennen de hele dag bleef sneeuwen bij negatieve temperaturen. Toen 's avonds het scherp afgelijnde koufront Vlaanderen binnenviel, werd die zachte lucht in de onderste luchtlagen abrupt vervangen door lucht die vier graden kouder was. Op slag was de volledige luchtkolom boven ons hoofd koud genoeg om voor sneeuw te zorgen en maakten de regendruppels meteen plaats voor vlokken. Omdat de bodem nog vrij koud was, bleef de sneeuw ook snel liggen.

Enkele uren na de doortocht van het grondfront werd ook op grote hoogte nog koudere lucht aangevoerd, waardoor er plaatselijk flinke sneeuwbuien vielen. De hoofdprijs was voor de westkust van Nederland, waar vandaag plaatselijk 15 tot 20 centimeter sneeuw viel (we laten de Ardennen eventjes buiten beschouwing, door hun hogere ligging spelen zij wat sneeuw betreft in een hogere categorie).

Dit weekend bepaalt een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden ons weerbeeld. In deze moederdepressie ontstaan verschillende kleine depressiekernen die de verwachting uitermate lastig maken. Zo zien we morgen een lagedrukkern opduiken boven het Kanaal. Daardoor gaat de wind bij ons morgen uit de zuidelijke sector waaien. Deze kern brengt een occlusiefront met zich mee. Dat front bereikt ons zaterdagavond en zorgt in Vlaanderen voor een vers sneeuwdek van 3 tot plaatselijk 10 centimeter. Het blijft daarbij licht vriezen.

In de nacht van zaterdag op zondag ligt de kern van de randdepressie pal boven onze kust. Rond middernacht waait de wind in Zeebrugge uit het oosten, in De Panne waarschijnlijk uit het westen. De kern vult ter plaatse op en tegen zondagochtend waait de wind weer overal uit de oostelijke sector. Het vriest daarbij licht tot matig.

Op zondag trekt een veel diepere depressiekern door het Kanaal. Deze kern krijgt mogelijk stormallures. Over de preciese ligging en diepte van deze kern waren de diverse weermodellen het vanochtend nog altijd niet eens. Het Europese ECMWF voorzag in zijn ochtendrun voor zondag voor ons een noordoostenwind, het Amerikaanse GFS-model een zuidwestenwind. ECMWF1700 laat het zwaarste windveld over Noord-Frankrijk trekken (voor zondag berekent het zowaar 8 Bft over het Noordfranse binnenland!), GFS1700 voorzag voor zondagavond een zuidwesterstorm boven de zuidelijke noordzee.

Uiteraard heeft deze onzekerheid ook gevolgen voor de neerslag die wordt berekend. Het is zo goed als zeker dat die zondag begint als sneeuw. Plaatselijke vallen er opnieuw meerdere centimeters bij. De kans bestaat dat de sneeuw in de nacht van zondag op maandag overgaat in smeltende sneeuw of regen. Dat is het geval als het occlusiepunt ten noorden van ons land passeert en Vlaanderen in de warme sector terecht komt. Blijft het occlusiepunt boven of ten zuiden van ons land, dan is het goed mogelijk dat alle neerslag als sneeuw valt. Die onduidelijkheid is mooi te zien in het EPS. De 51 oplossingen lopen wat betreft de temperatuur op 2 meter hoogte in de nacht van zondag op maandag uiteen van +6° tot -10°C. Het gemiddelde ligt precies op 0°C. Het kan dus echt nog alle kanten uit.

Hetzelfde geldt ook voor de maximumtemperatuur op maandag: de berekeningen lopen uiteen van +6° tot -8°C, met het gemiddelde rond het vriespunt. Het enige wat zeker lijkt, is dat grote delen van de Benelux tot en met maandag al dan niet tijdelijk een pak sneeuw zullen zien. Over de periode na maandag zullen we maar niet al te veel uitspraken doen, al lijkt de kans op de voortzetting van het vrij koude winterweer en wisselvallige winterweer groter te zijn dan de kans op een duidelijke verzachting.

Illustratie: het Europese ECMWF-model berekent voor maandag een depressiekern pal boven ons land. Een kleine koersverschuiving betekent een wereld van verschil voor ons weerbeeld. Honderd kilometer meer naar het zuiden en we krijgen vorst en sneeuw, honderd kilometer meer naar het noorden en we krijgen dooi en regen.

grondkaart 201210.gif

15:15 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

15-12-10

Kwakkelwinter

's Nachts lichte tot matig vorst, overdag licht positieve temperaturen. Nu en dan wat sneeuw, dan weer regen... In het Nederlands bestaat er een mooi woord voor het weerbeeld van de voorbije en komende dagen: kwakkelwinter.

Vanochtend is Drongen-Baarle wakker geworden onder een sneeuwdekje van een halve centimeter, nadat het kwik gisteravond nog eventjes tot -5°C was gedaald. Ondertussen is het alweer +2°C en de temperatuur loopt nog wat verder op, want de wind waait uit de westelijke sector. Dat komt omdat een indrukwekkende depressie vanaf het hoge noorden naar onze omgeving komt afgezakt. Dit lagedrukgebied is gevuld met erg koude lucht, vooral op grotere hoogte.

Komende nacht zakt het kwik nog eventjes tot rond het vriespunt, maar tegen de ochtend loopt het alweer op. In de loop van de voormiddag bereikt het frontaal systeem van de depressie onze omgeving. Er begint neerslag te vallen en dat is regen, plaatselijk misschien vooraf gegaan door wat smeltende sneeuw. In de loop van morgen donderdag valt er dan veel neerslag: rond 10 liter per vierkante meter. In West- en Oost-Vlaanderen is dat allemaal regen of hooguit wat kletsnatte sneeuw, ten oosten van de lijn Antwerpen-Brussel kan in de namiddag de regen overgaan in sneeuw en kan er zich een sneeuwdek beginnen te vormen. Het regionale Aladin-weermodel voorziet tegen morgenavond een sneeuwdek van 10 cm in Limburg, en totaal geen sneeuwdek in West- en Oost-Vlaanderen. Het regionale model van UKMO legt de sneeuwgrens zelfs nog wat meer naar het oosten. In de omgeving van Gent ligt de temperatuur 's middag rond +5°C en begint dan te dalen tot rond 2°C om 19 uur.

Donderdagavond laat komt heel Vlaanderen wel in de ijskoude lucht terecht achter het koufront. Het is mogelijk dat op het einde van de neerslagzone ook in de westelijke provincies de regen overgaat in sneeuw en dat er in de loop van de nacht van donderdag op vrijdag nog enkele sneeuwbuien vallen. Die zijn dan het felst aan de kust, zodat er toch kans is dat op vrijdagochtend heel Vlaanderen opstaat met een sneeuwtapijt of -tapijtje.

Tijdens het weekend zijn we ondergedompeld in de koude lucht waarmee de depressie is gevuld. Overdag ligt het kwik rond het vriespunt, 's nachts vriest het licht tot matig. Vooral op zaterdag is er daarbij ook kans op felle sneeuwbuien. In de loop van zaterdag spant de wind ook aan, zodat het erg koud aanvoelt.

De verwachtingen blijven vanaf zondag erg onzeker. De weermodellen hebben grote moeite met de portie ijskoude lucht die vanaf het hoge noorden komt afgezakt. Zo'n "koude put" gedraagt zich boven zee heel anders dan boven land. Boven zee doet ze depressies ontstaan. Als zo een depressie lang op dezelfde plaats blijft liggen ten zuiden van ons, dan zuigt ze uiteindelijk warme subtropische lucht aan en wordt het geleidelijk zachter. Trekt zo'n depressie snel weg, dan kan ze integendeel een extra gangmaker zijn voor een portie koude lucht van over het continent. Niet alleen de operationele berekeningen, maar ook de ensembles tonen bij elke uitdraai nog een ander beeld.

11:16 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-12-10

Meer kans op sneeuw dan op ijs

Na een drukke periode vol vergaderingen, workshops en lange diensten eindelijk weer eens wat tijd voor een ijsverwachting. De weerkaarten én ensembles waren de vorige dagen erg springerig. Ze hadden moeite met het berekenen van de ligging van de blokkade en van de koers van een depressie die vanuit het hoge noorden komt afgezakt. Die onzekerheid blijft trouwens nog altijd in de verwachtingen zitten.

Na een zacht weekend, met maxima rond 8°C, is de temperatuur op dit eigenste moment weer snel aan het dalen. De vorige dagen strekte een hogedrukgebied zich uit van over Frankrijk tot de Britse Eilanden. Aan de noordoostelijke flank van dit hogedrukgebied stroomde relatief zachte lucht vanover zee naar onze omgeving. Vandaag heeft deze anticycloon een uitloper ontwikkeld naar Scandinavië, waardoor opnieuw gevoelig koudere continentale lucht naar de Lage Landen begint te stromen. Daardoor gaat het vannacht overal in Vlaanderen weer vriezen, van -3°C aan de kust tot -7°C in de Kempen. Daarmee lijkt Koning Winter helemaal terug.

Morgen krijgen we een wat merkwaardige dag. Het blijft overal vriezen tot 's avonds laat, ook aan zee, maar dan wordt het zachter. Oorzaak is een oost-west georiënteerde hogedrukwig die 's avonds van noord naar zuid over ons land trekt, gevolgd door een kleine depressiekern. Van zodra de wigas over Vlaanderen is getrokken, draait de wind tijdelijk naar westelijke richtingen en stroomt opnieuw zachtere lucht naar onze omgeving. Als de kleine depressiekern is overgetrokken, draait de wind opnieuw naar het noordoosten. Veel langer dan een paar uur duurt deze dooi-aanval dus niet. Hij blijft ook beperkt tot het westelijk deel van Vlaanderen, ruwweg ten oosten van Antwerpen en Brussel blijft het vriezen.

Dat grillige temperatuurverloop heeft ook gevolgen voor de neerslagsoort, want de kleine depressiekern brengt ook wat neerslag mee. In het oosten van Vlaanderen is dat sneeuw, in de provincie West-Vlaanderen hoofdzakelijk regen, in het gebied daartussen valt natte sneeuw, onderkoelde regen of sneeuw. Als dinsdag de zon op komt, vriest het alweer overal, maar is het ook weer droog.

Dinsdag wordt in heel Vlaanderen een ijsdag, met in de omgeving van Gent maxima rond -1°C. Het blijft de hele dag droog. 's Avonds vriest het op veel plaatsen matig, maar in de loop van de nacht begint de temperatuur op te lopen. Oorzaak is opnieuw een depressiekern, die de wind een wat westelijke component bezorgt. Woensdag liggen de maxima in het Gentse rond +3°C. Opnieuw valt de meeste neerslag precies op het moment dat de wat zachtere lucht over onze omgeving stroomt. Dat kan dus eens te meer regen, aanvriezende regen of natte sneeuw zijn.

Op donderdag kijken we naar een diepe depressie, die vrijwel vanaf de Noordpool naar het zuiden komt afzakken. De wind waait strak uit het westen. Aan zee loopt de temperatuur op tot rond +5°C, in het uiterste oosten blijft hij steken rond het vriespunt. Er valt neerslag en met de vermelde temperaturen is dat in het westen uiteraard regen, in het oosten natte sneeuw. De bovenluchten koelen flink af en in het grootste deel van Vlaanderen gaat de regen in de loop van de namiddag of avond over in sneeuw. Het begint ook te vriezen, zodat de sneeuw blijft liggen. Op de meeste plaatsen vormt zich uiteindelijk een sneeuwdek van 5 tot 10 centimeter. Vrijdag overdag liggen de temperaturen rond het vriespunt, in de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het matig tot streng.

Vanaf zaterdag is de temperatuursverwachting uiterst onzeker, maar het ziet er naar uit dat de komende week uiterst boeiend zal verlopen. De afwisseling van vorst, dooi, regen en sneeuw maakt jammer genoeg dat we voorlopig nog altijd niet op schaatsijs moeten rekenen.

21:56 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

08-12-10

Tweede winterse periode kondigt zich aan

Er waren vandaag mooie beelden te zien op de radar: terwijl een sneeuwzone van zuidwest naar noordoost over de Ardennen trok, kwamen aan zee winterse buien vanuit het noordnoordwesten binnendrijven. Daardoor zag je vlak bij elkaar bijna tegenovergestelde bewegingen op het radarbeeld.

Gisteren bleef het kwik in Drongen de hele dag onder het vriespunt, waarmee we al de zesde ijsdag van deze winter konden noteren, en dat terwijl we nog maar 8 december zijn! Vandaag klom het kwik nipt tot boven nul, geen ijsdag dus. Van morgen tot en met zondag wordt het een stuk minder koud en kunnen we in Vlaanderen gerust spreken van een algemene dooi. Aan de kust kunnen de maxima zaterdag oplopen tot 7 à 8°C en van nachtvorst is eventjes geen sprake meer. Zoals al eerder gezegd, komt dat omdat de stroming van noordoost naar noordwest krimpt.

De algemene dooi is maar tijdelijk. Maandag breidt een hogedrukgebied zich uit van de Britse Eilanden naar Scandinavië. De wind krijgt dan opnieuw een oostelijke component, waardoor koudere landlucht naar onze omgeving stroomt. Maandag halen we in de omgeving van Gent nog maxima rond 5°C, maar in de loop van de namiddag begint het kwik te dalen en tegen middernacht vriest het opnieuw.

Hoe koud het na maandag wordt, is nog wat lastig in te schatten. De precieze positie van de hogedrukkern ligt nog altijd niet vast, maar de koude oplossingen blijven (ruim) in de meerderheid. Als we louter naar het EPS-gemiddelde kijken, gaan we vanaf dinsdag een periode tegemoet met maxima rond het vriespunt en 's nachts lichte tot matige vorst. Of het een droge vorstperiode wordt met schaatsijs of opnieuw een periode met sneeuw, is ook nog niet duidelijk. Daar zullen we de volgende dagen stilaan een beter zicht op krijgen.

17:12 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-12-10

Weekenddooi op komst

Wegens tijdgebrek maar een korte update vandaag, maar veel is er toch niet veranderd op de weerkaarten. Op dit eigenste ogenblik is het -3,6°C. Daar kan in de loop van de nacht nog een graadje vorst bij komen. Morgen overdag komt het kwik niet boven het vriespunt uit. In de nacht van dinsdag op woensdag krijgen we opnieuw lichte vorst en ook woensdag is een ijsdag. Vanaf donderdag komt de noordwestelijke stroming op gang (zie vorige bijdrage) en klimt de temperatuur boven het vriespunt uit.

Vrijdag, zaterdag en zondag zijn in Vlaanderen onvervalste dooidagen, met dag én nacht temperaturen tussen +3 en +7°C. De sneeuwresten zullen in Vlaanderen bijna volledig verdwijnen. Ook in de lager gelegen delen van Wallonië smelt het sneeuwdek, dat nu plaatselijk 20 tot 40 cm dik is, geheel of gedeeltelijk weg. In de Hoge Venen (en andere plaatsen boven de 600 meter) blijft het licht vriezen. Aangezien daar de volgende dagen nog wat sneeuw bij valt, kan daar tegen het weekend tot een halve meter sneeuw liggen en blijven liggen.

Over de periode vanaf maandag valt nog niet veel te zeggen. Het enige wat zeker lijkt, is dat er zich opnieuw een stevige blokkade ontwikkelt. De weermodellen schuiven nog voortdurend met de precieze ligging van het hogedrukgebied begin volgende week. De ene keer leggen ze het op een gunstige plaats voor winterweer (bijvoorbeeld boven Scandinavië of IJsland), de volgende keer dan weer op een erg foute plaats (bijvoorbeeld boven Ierland). De gevolgen voor de verwachte temperatuur bij ons zijn bijgevolg groot. Voor volgende week liggen alle mogelijkheden nog open, al lijken de koude oplossingen toch de bovenhand te nemen in de ensembles.

22:26 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-12-10

Winter met horten en stoten

Laat ons deze dooidag toch maar eens beginnen met heugelijk schaatsnieuws. Onze landgenoten hebben meer dan uitstekend gepresteerd in de KPN-marathonwedstrijd in Enschede. In de Eerste Divisie (de vroegere landelijke B-rijders) ging de overwinning naar Wannes Van Praet van de Schaats- en Skeelershop De Veste-ploeg. Hij haalde het voor een andere landgenoot, Ferre Spruijt. De twee maakten deel uit van een kopgroep van zes die een ronde voorsprong had op het peloton. De sprint van het peloton werd ook nog eens gewonnen door een landgenoot: Bart Swings, die daarmee zevende werd. Drie Belgen bij de eerste tien in een landelijke marathon in Nederland: dat kan haast niet anders dan een primeur zijn (de landelijke veteranen even buiten beschouwing gelaten). Op zijn website doet Bart Swings het verhaal van zijn wedstrijd en die van de andere Belgen.

Terug naar de weerkaarten nu. Zoals verwacht heeft regen vannacht in een groot deel van Vlaanderen een einde gemaakt aan de eerste winterse periode. In Drongen klom het kwik daarbij tot +3°C. Van het sneeuwdek blijft hier daardoor niet veel meer over. De verantwoordelijke voor de dooi-aanval is een depressie met kern boven de Noordzee. Voor het warmfront uit was de wind gisteravond nog gekrompen, waardoor er eerst nog wat sneeuw viel. In de warme sector ging die sneeuw snel over in natte sneeuw en regen. Bij de doortocht van het koufront viel er vandaag in het uiterste oosten van Vlaanderen opnieuw wat natte sneeuw. In de Ardennen is het de hele tijd blijven sneeuwen bij licht negatieve temperaturen. Tegen woensdag kan in Mont-Rigi wel een kleine halve meter sneeuw liggen.

De volgende dagen wintert het met horten en stoten. Vanavond en vannacht komen we in een zadelgebied terecht. De troposfeer komt tot rust. Achter het koufront is opnieuw een koudere luchtmassa aangevoerd. Daardoor kan het vannacht bij voldoende opklaringen flink afkoelen, plaatselijk tot rond -4 à -5°C. Er ontstaat wel aanvriezende mist. Waar de mist blijft hangen, komt de temperatuur morgen niet of nauwelijks boven het vriespunt uit, elders wordt het 2 à 3°C.

Dinsdag zien we op de weerkaarten een hogedrukgebied (1025 hPa) ten zuiden van Groenland. Het globale stromingspatroon blijft dus geblokkeerd. Er ligt een langgerekte depressie van de Azoren tot aan de Alpen. Ook voor de kust van Noorwegen ligt een depressie. Het noorden van Nederland komt onder de invloed van de Noorse depressie, met een zwakke westelijke stroming. Vlaanderen daarentegen heeft te maken met de invloed van de zuidelijke depressie, waardoor er bij ons een zwakke oostelijke stroming staat. Voor de temperaturen maakt dat overigens niet al te veel uit. Dinsdagochtend vriest het overal licht tot matig. Opnieuw komt er hardnekkige mist voor. Het is vrijwel windstil, waardoor het ochtendgrijs lang blijft hangen. Op de meeste plaatsen komt het kwik overdag niet aan het vriespunt.

Woensdagochtend trekt de Noorse depressie verder naar het noordoosten. De zuidelijke depressie kruipt wat meer het vasteland op. De stroming blijft dus zwak oostelijk. Dat merken we aan de temperaturen: opnieuw lichte tot matige vorst 's nachts en middagtemperaturen rond het vriespunt. In de loop van de dag verplaatst het hogedrukgebied boven de oceaan zich wat meer naar het oosten. Daardoor ruimt krimpt de stroming naar het noordwesten. De bovenluchten koelen af, maar de onderste luchtlagen warmen op door het relatief nog warme Noordzeewater. Dat zorgt ervoor dat de kans op een sneeuwbui of winterse bui toeneemt, maar ook dat de temperatuur woensdagavond begint te stijgen en in de loop van de nacht van woensdag op donderdag opnieuw boven het vriespunt uitkomt.

Vrijdag, zaterdag en zondag verlopen volgens hetzelfde scenario. We liggen aan de oostelijke flank van het hogedrukgebied, in een noordwestelijke tot noordelijke stroming. 's Nachts ligt de temperatuur rond het vriespunt, overdag rond 5°C. Elke dag is er kans op een winterse bui, 's nachts kan dat een sneeuwbui zijn.

Op de langere termijn lijkt de oceaanblokkade nog altijd niet te wijken. In een groot deel van de uitvoer van zowel het Europese als het Amerikaanse weermodel zien we de hogedrukgebieden uiteindelijk weer op een meer noordelijke positie terecht komen. Dat betekent dat de kansen op hernieuwd koud winterweer in het tweede deel van de maand blijven bestaan. Dat is te zien in de vijftiendaagse temperatuurpluimen van beide modellen, die op het einde van de termijn opnieuw een dalende trend laten zien.

Als we de ijsmodellen mogen geloven, zou de bestaande ijsvloer de volgende dagen opnieuw wat aandikken en tijdens het zachtere tweede deel van de week niet volledig wegsmelten. Het ijs blijft in elk geval voorlopig onvoldoende dik om groepen schaatsers te dragen.

Illustratie: het ensemblegemiddelde van het Europese ECMWF-model (EC0500) voor 15 december maakt duidelijk dat de oceaanblokkade niet van plan is om te wijken, waardoor de kans op koud winterweer blijven bestaan.

ensemblegemiddelde 151210.gif

16:36 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-12-10

Winter buigt, maar barst nog niet

De gemiddelde temperatuur (van middernacht tot middernacht) bedroeg gisteren 3 december in Drongen-Baarle -7,2°C. Dat is een gedeeld record sinds ik hier in 2005 met de waarnemingen begon. Ook op 6 januari 2009 bedroeg de gemiddelde temperatuur hier -7,2°C. Een ander record is de voorbije dagen wel gesneuveld: dat van de laagste maximumtemperatuur. Het kwik klom op 2 december niet hoger dan -4,3°C. Gisteren werd het een tiende graad "warmer": -4,2°. Het vorige record was nog geen jaar oud en dateerde van 19 december 2009. Toen bleef het kwik hier steken op -4,1°C.

Inmiddels is er wel een einde gekomen aan een reeks van vijf opeenvolgende ijsdagen. Het kwik is deze avond al opgelopen tot +0,6°C en zal in de loop van de nacht nog wat stijgen. Er viel vandaag zoals verwacht nog wat sneeuw bij. Vanavond en vannacht valt er smeltende sneeuw of regen, die tijdelijk nog kan aanvriezen op een bevroren ondergrond. Meer naar het oosten toe is er kans op onderkoelde regen, in de Ardennnen blijft het sneeuwen. Er worden voor het westen van het land grote hoeveelheden neerslag verwacht, wat sowieso voor problemen kan zorgen omdat regen en smeltwater niet kunnen doordringen in de bevroren ondergrond.

Deze dooi-aanval betekent nog niet het einde van de winter. Vannacht en morgen overdag blijft het kwik in het westen van Vlaanderen licht positief, maar tegen morgenavond begint het alweer overal te vriezen. Het blijft daarbij wel grotendeels droog.

Maandag, dinsdag en woensdag blijft het vrijwel droog, vriest het 's nachts licht tot plaatselijk matig en liggen de maxima rond het vriespunt.

(Morgen volgt een uitgebreidere bespreking van de weerkaarten en de middellange termijn)

 

Foto: zo zag Drongen-Baarle er uit op zaterdag 3 december rond de middag.

DSCF7840.JPG


17:44 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |