03-01-10

Koude nacht op komst

Er zijn veel manieren om een weersverwachting te maken, maar zoals ze vandaag doen op de website van Het Laatste Nieuws, zo moet het absoluut NIET. Letterlijke interpretatie van modeluitvoer tot 2 weken vooruit ("zaterdag 16 januari wordt het opnieuw een graadje kouder") is natuurlijk belachelijk. Het bezorgt de meteorologen ook nog eens een slechte naam, omdat de indruk wordt gewekt dat dergelijke ridicule verwachtingen door hen worden opgemaakt.  Enfin, genoeg geërgerd, over naar de orde van de dag.

Grootschalig gezien blijft de winter volgende week op de weerkaarten staan. De voorbije dagen hebben we gezien dat het inschatten van de globale stroming één ding is, het verwachten van de details blijft lastig. De ontwikkeling van kleine lagedrukgebiedjes boven de Noordzee, veroorzaakt door het contrast tussen de koude bovenluchten en het warme zeewater, kan vooral in het westen van het land zorgen voor serieuze tempering van de vorst.

Dat hebben we gisteren gezien, toen het kwik vlot opliep tot +3°C in een brede kuststrook. Ook het eerste deel van de nacht bleef het kwik positief en viel er wat natte sneeuw. Toen daarna de wind naar het noordoosten draaide en uitklaarde, daalde het kwik toch nog naar -4°.

In grote delen van Nederland viel gisteren opnieuw een dik pak sneeuw. Daar kwam het de vorige nacht tot strenge vorst, tot plaatselijk -15°C. Tegelijk is de sneeuw daar slecht nieuws voor de ontwikkeling en staat van de ijsvloer. Er zijn heel wat ijsbanen open in Nederland, maar toertochten staan voorlopig nog niet op het programma en het woord Elfstedentocht spreken we nog maar beter niet uit. Heel wat Friese schaatsers hebben er door de sneeuw trouwens geen goed oog in, ondanks het aanhouden van de vorst.

Vannacht kunnen we ons opmaken voor een koude nacht. Het kwik zakt in het Gentse tot rond -8°C. Op plaatsen waar een sneeuwdek ligt van enkele centimeters, kan het zelfs streng vriezen. Morgen komen we opnieuw onder invloed van een depressiekern boven de Noordzee. De wind wordt weer aanlandig en in het westen van Vlaanderen komt het kwik in de namiddag opnieuw boven nul te liggen. Een aantal winterse buien kunnen van de Noordzee het land optrekken en de provincies West- en Oost-Vlaanderen aandoen.

De nacht van maandag op dinsdag is vergelijkbaar met de nacht die we net achter de rug hebben: door de aanlandige stroming komt het kwik in het meest westelijke deel van Vlaanderen niet of nauwelijks onder nul. In de Kempen daarentegen vriest het matig tot streng.

De rest van de week vriest het 's nachts overwegend matig, overdag liggen de maxima rond het vriespunt. De ijsvloer groeit geleidelijk aan en zou tegen volgend weekend in de omgeving van Gent zo'n 10 cm moeten bedragen op ondiep, stilstaand water. Tegen volgend weekend zien we ook de kans op sneeuw weer toenemen. De schaatscondities zijn voorlopig dus nog niet optimaal.

 

13:59 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-01-10

Tijdelijke depressie-invloed

Eerst en vooral mijn beste wensen voor het jaar 2010. Laat ons hopen dat het ook op weerkundig gebied een voorspoedig jaar mag worden.

Tijdens veel klassieke wintersituaties ligt er boven Scandinavië een hogedrukgebied. Dat is nu niet het geval. De oceaanblokkade ligt vrij westelijk en wij bevinden ons in een trog. Dat heeft gevolgen voor de voorspelbaarheid van het weer op de korte termijn. In de trog is het verschil tussen het warme Noordzeewater en de koude bovenluchten erg groot. Daardoor ontstaan er op de Noordzee gemakkelijk ondiepe depressies. Dat is ook nu het geval. Dit lagedrukgebiedje boven zee zorgt ervoor dat morgen de wind tijdelijk uit de westelijke sector komt. Dat heeft twee gevolgen: de temperatuur komt in het westen van het land tijdelijk wat hoger te liggen, overdag tot enkele graden boven nul. Ten tweede ontwikkelt er zich rond het lagedrukgebiedje een georganiseerde buienlijn, die zelfs wat frontale kenmerken ontwikkelt. Daardoor neemt de kans op neerslag ook wat toe.

Het is een patroon dat zich de volgende dagen nog enkele keren kan herhalen. Het algemene weerbeeld blijft winters, maar van tijd tot tijd kan vooral het westen van het land tijdelijk onder invloed komen van een zwakke maritieme stroming, die de vorst tempert.

Concreet betekent dit: vannacht lichte tot matige vorst (-4 à -5°C in het Gentse) en overwegend droog. Aan de kust kans op een sneeuwbui, elders overwegend droog. Morgen loopt het kwik in het centrum op tot +2°C en is er kans op een lichte sneeuwbui. In de nacht van zaterdag op zondag zakt het kwik opnieuw tot rond -4°C met nog altijd kans op wat lichte sneeuw. Zondagvoormiddag ligt het kwik rond -1°C, maar in de loop van de dag draait de wind naar de oostelijke sector en begint het harder te vriezen. Rond 19u kan het kwik al gedaald zijn tot -5°C, 's nachts daalt het verder naar -7 à -8°C. Maandag zou het overdag niet veel warmer worden dan -2°C. Er staat wel erg weinig wind, zodat het niet al te koud aanvoelt. De volgende nacht opnieuw matige vorst, rond -7°C. Ook de dagen daarna blijft het koud. Hoe koud precies, dat zal afhangen van een aantal details zoals de dikte van een eventueel sneeuwdek en het ontstaan van nieuwe lagedrukgebiedjes boven zee. Voor die details zullen we nog een aantal dagen geduld moeten oefenen.

Op de kaart hieronder: doordat koude lucht uitstroomt over de relatief warme Noordzee, is boven zee een kleine depressie ontstaan. Die zorgt ervoor dat de wind morgen tijdelijk uit de westelijke sector komt.

noordzeedepressie

15:40 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |