10-01-10

Onzeker vanaf woensdag

Het is nog altijd erg onzeker wat vanaf woensdag de invloed zal zijn van de depressie die nadert vanaf de Atlantische Oceaan. De weermodellen zijn er nog niet uit en dat blijkt ook uit de pluimverwachting voor de temperatuur, die vanaf woensdag erg veel spreiding vertoont. Het kan vriezen, het kan dooien. Meer kunnen we er nog niet over zeggen.

De kaarten voor het noordoosten van Nederland zijn duidelijker: zij ontsnappen aan de invloed van de depressie en de kans is groot dat het daar nog dagenlang bllijft vriezen.

Er blijft in elk geval na woensdag een kanjer van een hogedrukgebied in de omgeving liggen. Zolang dat er is, is de winter ook bij ons nooit ver af.

Morgen en overmorgen blijft het 's nacht licht vriezen, overdag liggen de maxima rond het vriespunt. Waar er dit weekend geschaatst werd, kan dit ook de volgende dagen nog. De ijsaangroei blijft wel beperkt, zodat er voorlopig geen nieuwe schaatslocaties zullen bijkomen.

Hieronder: de pluim waaiert vanaf woensdag breed uiteen. De kans op lichte dooit is ongeveer even groot als de kans dat het blijft vriezen. (bron: www.weerplaza.nl)

pluim 100110

 

22:47 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-01-10

Koud tot woensdag, en daarna?

Op de korte termijn zijn de verwachtingen niet veranderd. Morgen zaterdag krijgen we wat sneeuw bij een harde noordoostenwind en lichte vorst. Zondag maxima rond het vriespunt met kans op nog enkele sneeuwvlokjes, na het weekend droog maar opnieuw wat kouder.

Vanaf woensdag komt er een kleine spelbreker opduiken, in de vorm van een depressie die vanaf de oceaan dichterbij kruipt. Die probeert een dooi-aanval uit te voeren op onze winter. Volgens de operationele berekening van het Europese weermodel, komt de kern woensdag zelfs boven ons land te liggen. Als deze verwachting uitkomt, dan klimt het kwik woensdag boven het vriespunt en valt er wat natte sneeuw of regen. Deze zachte optie krijgt niet al te veel navolging van de 50 ensembleleden, maar toch al iets meer dan in de EPS-pluimen van gisteravond en vanochtend. De operationele berekening van de 12Z-run van het Amerikaanse weermodel houdt de depressie verder op de oceaan en laat de vorst tot en met volgend weekend (en zelfs langer) aanhouden. Ook het Duitse weermodel kiest voor aanhoudend winterweer.

Het maakt het volgen van de weerkaarten weer spannend. Laat het er ons voorlopig op houden dat de winter zeker nog tot en met woensdag en hoogstwaarschijnlijk ook nog de dagen erna blijft aanhouden.

Hieronder: het Europese weermodel tekent komende woensdag een depressiekern pal boven ons hoofd. Dat zou zorgen voor al dan niet tijdelijke dooi.

depressiekern

23:22 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-01-10

Eerste natuurijsklassiekers komen er aan

Terwijl volgende week in Nederland de eerste 100 kilometer-klassiekers op natuurijs op het programma staan (maandag de Ronde van Loosdrecht en dinsdag de Veluwemeertocht) en in Vlaanderen de eerste onvoorzichtige door-het-ijs-zakkers uitgebreid de pers hebben gehaald, blijven de weermodellen koude verwachtingskaarten tekenen.

Vannacht wordt het zoals gezegd nog eens flink koud, met overal matige en plaatselijk strenge vorst. Morgen vrijdag blijft het kwik ook overdag onder nul. Zaterdag passeert de sneeuwzone (zie vorige bijdrages), maar veel meer dan 1 à 2 cm verwacht ik niet in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Het hoogte-warmtefront is boven Duitsland en de Ardennen al flink uitgeknepen, waardoor er voor onze omgeving niet veel sneeuw overblijft. Voor schaatsers goed nieuws, voor sneeuwliefhebbers een beetje pech.

Door de bewolking en de iets oplopende bovenluchttemperatuur, wordt de vorst zaterdag en zondag getemperd.In het weekend groeit de ijsvloer nauwelijks aan. Probeer zaterdag of zondag dus niet te schaatsen op plekken waar dat vrijdag ook nog niet lukte.

Na het weekend wordt het weer een stuk kouder en krijgen we min of meer hetzelfde weer als de voorbije dagen: meestal matige en plaatselijk ook strenge vorst 's nachts, overdag lichte vorst. De ijsvloer groeit dan weer gestaag aan.

Vanaf donderdag worden de verwachtingen wat onzeker. Een niet te verwaarlozen minderheid van de ECMWF0712 EPS-leden laat dan lichte dooi optreden. De oorzaak: oceaandepressie die vanuit het westen dichterbij komen en een iets te noordelijke koers volgen, waardoor er zachte zeelucht binnensijpelt. Ook de operationele run van het Amerikaanse weermodel liet vanavond zo'n scenario zien. Maar de meerderheid van de EPS-leden én van het GFS-ensemble houdt ons blijvend onder de invloed van koude, continentale lucht. Het ensemble-gemiddelde blijft de hele tijd ruim onder nul en ook de koudste temperaturen vinden we terug in de laatste dagen van de EPS-pluim.

De winter lijkt het dus op zijn minst nog een week vol te houden.

 

22:07 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-10

IJsvloer groeit stevig aan

Vandaag is de ijsvloer op veel plaatsen stevig aangegroeid. De voorbije nacht daalde het kwik tot -7° in het Gentse, overdag bleef het vrijwel overal in Vlaanderen steken rond -2°C, zelfs op het strand. Het dauwpunt lag rond -5° à -6°C. Dat zijn ideale omstandigheden voor ijsgroei. Ik schat dat er op veel plaatsen 2 cm ijs is bijgekomen de voorbije 24 uur.

Het Europese weermodel blijft onveranderd koude operationele kaarten uitspuien tot tien dagen vooruit. In het EPS duiken op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode een tiental leden op (van de 50) met lichte dooi. Voorlopig niets om zorgen over te maken, wel om in het achterhoofd te houden.

Komende nacht (van woensdag op donderdag dus) zakt het kwik in het grootste deel van Vlaanderen opnieuw naar -5° à -7°C, alleen in West-Vlaanderen vriest het wat minder hard. Daar hangt hardnekkige bewolking van een slepende occlusie. Die zorgde vandaag op een aantal plaatsen aan de Nederlandse kust voor een dik pak sneeuw, onder andere in de omgeving van Haarlem. Ook onze kust kan vannacht een paar van die buien meepikken, maar de activiteit is inmiddels wel afgenomen.

Morgen blijft het kwik in vrijwel heel Vlaanderen hangen bij -3°C, alleen vlak aan zee kan het lichtjes positief worden. Opnieuw zeer goede omstandigheden voor ijsgroei dus. In de nacht van donderdag op vrijdag zakt het kwik tot -8° à -10°, alleen in West-Vlaanderen lijkt het wat minder koud te worden omdat de bewolking daar hardnekkiger is.

Ook vrijdag is op de meeste plaatsen een onvervalste ijsdag. Tegen de avond neemt de bewolking wel toe, zodat het de volgende nacht iets minder hard vriest. Op zaterdag is het betrokken met nu en dan sneeuw en maxima rond -2°C in het grootste deel van Vlaanderen, rond 0°C vlak aan zee. Grote hoeveelheden sneeuw worden nog altijd niet verwacht. Door de bewolking vriest het in de nacht van zaterdag op zondag "maar" licht (ja, we raken stilaan verwend!). Zondag komt het kwik overdag rond het vriespunt te liggen, maar van echte dooi is geen sprake. Vanaf maandag zou de kou weer verscherpen, met opnieuw erg koude nachten.

Conclusie: tot en met vrijdagavond groeit de ijsvloer aan. In het weekend stagnatie van de ijsgroei door de lichte vorst en de sneeuw. Als er niet te veel sneeuw is gevallen, gaat de ijsaangroei vanaf maandag opnieuw verder. Naar verwachting ligt er tegen volgende woensdag op ondiep water (waar nu 6 à 8 cm ijs ligt) zo'n 12 à 14 cm ijs.

22:39 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Forum voor schaatsers

Deze mededeling stond onder de reacties, maar verdient wel een berichtje op zich:

 

Hey,

Wij hebben een extra forum toegevoegd; speciaal voor alle schaatsers!


Heb je informatie of weet je plaatsen waar je nu al mag / kan schaatsen op natuurijs?! Post ze zeker en vast!

Belgian Inline Center vzw

http://www.belgianinlinecenter.be/forum/viewforum.php?f=75

22:07 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

05-01-10

Weerkaarten blijven koud

Weinig tijd voor een uitgebreide update vandaag, maar dat is niet zo erg. De avondlijke uitvoer van de verschillende weermodellen blijft onveranderd koud. Vannacht gaat het op veel plaatsen weer matig vriezen, morgen blijft het kwik bijna overal onder nul, behalve dan vlak aan zee. Dat is meteen ook het weerbeeld tot en met vrijdag. Vrijdag spant de wind wel aan en wordt het snijdend koud. In het weekend voorzien de weermodellen nog altijd sneeuwval bij temperaturen rond -2° en behoorlijk wat wind. Dat moet een winters sfeertje opleveren dat we de voorbije jaren maar zelden hebben meegemaakt.

De wind en de negatieve temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de schade aan de ijsvloer zaterdag en zondag beperkt blijft. In het beste geval waait de sneeuw van het ijs af, of vormen er zich sneeuwduinen terwijl elders het ijs vrijwel blank komt te liggen. De ijsvloer moet tegen het weekend ook al wat steviger zijn, zodat er hier en daar toch wat geruimd kan worden.

De vooruitzichten na het weekend blijven tot nader order onveranderd winters. Doorzettende dooi is in de verste verte nog niet te zien.

21:04 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

04-01-10

Veel vorst, weinig goed ijs

Vandaag ben ik, op vraag van De Gentenaar, eens tot aan de vijver van de Blaarmeersen gegaan. De vijver is volledig dichtgevroren, behalve op de plek waar de fontein nog altijd water staat te spuien. Ik schat het ijs niet veel dikker dan 2 à 3 centimeter, dus voorlopig nog geen sprake van schaatsen daar. Naar schatting moet dat tegen het weekend zo'n centimeter of 8 à 10 worden, nog altijd onvoldoende om de Gentse massa te dragen. Op een aantal vijvers en sloten die minder diep zijn dan de vijver in de Blaarmeersen, moet het tegen zaterdag ongetwijfeld wel al lukken om op beperkte schaal te schaatsen.

Voor schaatsers is het wat een frustrerende situatie, We zitten midden in een langdurige winterse periode, maar van een mooie ijsvloer is geen sprake. Op een aantal ondiepe waters lag er nog wat ijs van de vorige vorstperiode, ijs van slechte kwaliteit. Ook nu weer is er bij het begin van de hernieuwde vorstperiode sneeuw gevallen en ook de volgende dagen kan er nog wat wit spul naar beneden vallen op een ijsvloer die nog lang niet sterk genoeg is om schoongemaakt te worden.

Deze winter lijkt stilaan een wat gematigde versie van de winter van 1978-'79 te worden. Ook toen hadden we te maken met langdurig "vuil" winterweer, waarbij strenge vorst afwisselde met sneeuw en tijdelijke dooi. Ook toen werd er geschaatst, maar met horten en stoten. En de Elfstedentocht kon niet doorgaan, ondanks de vaak strenge kou. De kwaliteit van het ijs was gewoon te slecht. Dit scenario loert nu ook een beetje om de hoek.

De volgende tien dagen is van doorzettende dooi geen sprake. Het blijft in het grootste deel van Vlaanderen dag en nacht vriezen: overdag licht en 's nachts matig. De volgende dagen is er vooral in het westen kans op een sneeuwbuitje, op zaterdag stijgen de sneeuwkansen in het hele land. We zien dan een hogedrukgebied boven Scandinavië en een depressie boven de Middellandse Zee: zo ongeveer dé klassieker onder de winterse drukverdelingen. Het front van de Zuid-Europese depressie kan ons dan vanuit het zuiden naderen met wat sneeuw. Wat waarschijnlijk de belangrijkste factor wordt: de noordoostenwind spant in de loop van het weekend serieus aan en in combinatie met de negatieve temperaturen, kan het dan erg koud aanvoelen. Na het weekend gaat de wind opnieuw wat liggen en lijkt de temperatuur nog wat verder te dalen terwijl de sneeuwkansen weer afnemen. Maar dan zijn we al heel erg ver in de toekomst aan het kijken.

Met vrijwel constant negatieve temperaturen groeit de ijsvloer uiteraard verder aan. Met een beetje geluk gooit de sneeuw niet te veel roet in het eten en dan zouden de schaatsmogelijkheden vanaf het weekend toch stilaan wat uitgebreider moeten worden.

Hieronder: de temperatuurpluim voor De Bilt. De komende tien dagen blijft de temperatuur dag en nacht onder nul. Er zijn maar een paar ensemble-leden die het kwik eventjes positief laten worden. (Bron: www.knmi.nl)

pluim 040110

 

21:53 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |