27-01-11

Paar dagen kouder, geen uitzicht op schaatsijs

De koudere dagen die al een tijdje in de verwachtingen zaten, zijn nu aangebroken. Aan de zuidelijke flank van een hogedrukgebied met kern boven Denemarken en de Baltische Staten, stroomt tijdelijk koudere continentale lucht naar onze omgeving. Dat zorgt in de nachten voor lichte, misschien plaatselijk ook matige vorst.

De volgende dagen blijft dit hogedrukgebied in onze buurt vertoeven. De bovenluchten warmen op, zodat we het moeten hebben van stralingskoude. Zolang de as van het hogedrukgebied ten noorden van ons blijft liggen, wordt continentale lucht aangevoerd. Dat is tot en met dinsdag het geval. Zolang kan de "koude" zich min of meer handhaven.

Vrijdag en zaterdag worden overwegend zonnige dagen met minima rond -4°C en maxima rond +1 à +2°C in de omgeving van Gent. Vanaf zondag neemt de bewolking toe, omdat er stilaan toch wat vochtigere lucht binnensijpelt. Aan de temperaturen verandert er weinig. Het blijft ook droog.

Vanaf woensdag komen we duidelijk aan de noordelijke flank van de hogedrukgordel te liggen. De stroming wordt opnieuw zuidwestelijk en dat betekent het einde van dit licht winterse intermezzo. 's Nachts blijft het nog wel lichtjes vriezen, maar de maxima liggen rond +5°C en dat is veel te hoog om een betrouwbare ijsvloer te laten ontstaan of in stand te houden. Vanaf volgende week donderdag neemt de kans op regen ook weer toe.

Kort samengevat: we krijgen een paar licht winterse dagen, er valt geen sneeuw in Vlaanderen, er kan tijdelijk een ijsvloertje ontstaan, maar tot schaatsijs zal dit meer dan waarschijnlijk niet leiden.

14:54 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-01-11

Iers hogedrukgebied zorgt voor saai weer

Het hogedrukgebied dat heeft postgevat boven Ierland, blijft de komende tijd hardnekkig op zijn plaats. Dat is geen goed nieuws voor winterliefhebbers, want het zorgt voor saai weer: overdag een graad of 4 en 's nachts hooguit wat lichte vorst. Eigenlijk is dit zowat de slechts denkbare situatie voor wie op natuurijs zit te wachten: de westcirculatie is verdwenen, het extreem zachte weer bijgevolg ook, maar van serieuze vorst is ook geen sprake.

De koudste periode in de pluimverwachting (voor de omgeving van Gent) situeert zich nu rond 28 en 29 januari. Het ensemblegemiddelde voor de minimumtemperatuur ligt dan rond -4°C, voor de maximumtemperatuur rond +3°C. Neerslag wordt op die dagen niet verwacht. Voorlopig dus nog weinig om naar uit te kijken. Een groot deel van de wintermaand januari is daarmee verloren gegaan. Al zal waarschijnlijk niet iedereen dat erg vinden.

17:35 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

17-01-11

Westcirculatie wijkt, vervolg blijft onzeker

Zoals de modellen al ongeveer een week lang in de smiezen hadden, blaast de westcirculatie de volgende dagen stilaan de aftocht. Met de precieze ligging en vorm van de nieuwe blokkade hebben ze het (zoals gewoonlijk) veel moeilijker. Het heeft dan ook weinig zin om elke nieuwe operationele run van de modellen tot in detail te gaan bespreken. Alleen de algemene trend is en blijft duidelijk: het wordt geleidelijk opnieuw kouder.

Vandaag staat de westcirculatie nog op de weerkaarten: een gordel van hogedrukkernen strekt zich uit van de Azoren over Zuid-Europa tot de Zwarte Zee. Ten noorden van ons liggen diverse lagedrukgebieden. Morgen verplaatst één van de hogedrukkernen zich van de Azoren naar Ierland. De stroming wordt in onze omgeving noordwestelijk en de bovenluchten koelen af: tot rond -5°C op 850 hPa op woensdag 19/01 om 00Z. Daardoor behoort de periode met maxima boven de +10°C voorlopig tot het verleden. Morgen dinsdag wordt het in de omgeving van Gent nog een graad of 7, woensdag is dat nog +5°C en donderdag +4°C.

Het vervolg blijft onzeker en is afhankelijk van de exacte positie van de hogedrukkern. De ene keer toveren de operationele berekeningen (vrij) winterse kaarten tevoorschijn met veel hogedrukinvloed ten noorden van ons, de andere keer laten ze het hogedrukgebied honkvast boven de Britse Eilanden liggen, met een vrij saai weertype tot gevolg: veel wolken, maxima rond +5° en nauwelijks nachtvorst. Dat resulteert in een breed uitgewaaierde temperatuurpluim vanaf komende zaterdag. De kans op diep winters weer lijkt voorlopig nog niet al te groot.

Tot slot nog deze dienstmededeling: aangezien ik besloten heb om zelf weer meer te gaan sporten, zullen er op deze IJsverwachting wat minder frequent nieuwe bijdrages verschijnen (ik moet toch ergens de tijd vandaan halen Knipogen ). Spannende situaties blijven we natuurlijk op de voet volgen.

13:24 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-01-11

Einde van de westcirculatie in zicht?

De westcirculatie waarvan sprake in vorige bijdrage, draait momenteel nog altijd op volle toeren. Toch doemt er een verandering op tegen het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode. Na een erg zachte periode, wordt het vanaf het begin van volgende week opnieuw wat kouder.

Het hogedrukgebied van de Azoren is vandaag prominent aanwezig op de weerkaarten. Depressies zien we ten zuiden van Groenland, boven de Noordzee en boven het noorden van Scandinavië. Daardoor staat er boven onze omgeving een westelijke en dus zachte stroming. Vanaf morgen kruipt het hogedrukgebied ter hoogte van Spanje het Europese vasteland op. Met een zuidwestelijke stroming wordt dan nog zachtere lucht aangevoerd. In de loop van de week liggen de maxima opnieuw rond +10°C. In de nachten koelt het nauwelijks af. Dat blijft zo tot en met zondag.

Vanaf maandag 17 januari komen we onder de invloed van een hogedrukgebied in onze omgeving, althans volgens de operationele berekening van ECMWF1100. Diezelfde berekening laat dit hogedrukgebied vervolgens samensmelten met een hogedrukgebied boven Rusland. Daardoor zou er een oostelijke stroming tot stand komen, die geleidelijk koudere landlucht naar onze omgeving voert. Ook in het EPS zien we een geleidelijke afkoeling vanaf maandag 17 januari. Het ensemblegemiddelde voor de maximumtemperatuur daalt van +9°C op maandag naar +3°C op vrijdag. Het gemiddelde van de berekeningen voor de minimumtemperatuur daalt van +4°C op maandag naar -2°C op vrijdag. Het is nu afwachten of deze trend in de volgende runs wordt bevestigd.

Update 20u: In de nieuwe operationele run van ECMWF1112 is er in elk geval alweer weinig te zien van deze gunstige drukverdeling.

 

10:56 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

06-01-11

Westcirculatie komt goed op gang

De westcirculatie, een synoniem voor anti-winters weer, draait stilaan op volle toeren en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Twee depressies bepalen vandaag ons weerbeeld: eentje boven de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Ierland en een andere boven de noordelijke Atlantische Oceaan. In combinatie met een hogedrukgordel ten zuiden van ons, zorgen ze voor een opstuw van zachte subtropische lucht naar onze omgeving. In Drongen-Baarle kon het kwik daardoor al klimmen tot +9°C. Ook in de Ardennen dooit het nu volop. In Mont Rigi toonde de "snowcam" van het KMI deze ochtend nog ruim 70 cm sneeuw, om 15 uur was dat al 15 centimeter minder: een combinatie van de eigenlijke dooi én het inzakken van de sneeuwlaag die door het insijpelende dooi- en regenwater zwaarder en dus compacter wordt.

Morgen en zaterdag verandert er weinig aan deze situatie. Met maxima tot +11°C wordt het zelfs nog iets zachter. Van nachtvorst is er in deze omstandigheden uiteraard geen sprake. Zondag bouwt zich boven de oceaan tijdelijk een zwakke hogedrukrug op. In plaats van maritiem subtropische wordt dan maritiem polaire lucht aangevoerd. De maxima komen daardoor opnieuw enkele graden lager uit: rond +6 à +7°C op zondag en rond +4°C op maandag. In de nacht van zondag op maandag is er lichte nachtvorst mogelijk. Zo'n iets minder zachte periode is een typisch verschijnsel bij een westcirculatie en luidt geenszins het begin van een nieuwe winterse periode in. Dinsdag staat er alweer een strakke zuidwestelijke stroming, tussen een Britse depressie en een hogedrukgordel die zich uitstrekt van de Azoren over de Alpen tot de Oekraïne. Woensdag en donderdag liggen de maxima alweer rond de 9°C en dat blijft zo tot het eind van de tiendaagse verwachtingsperiode. Voorlopig keert de winter dus nog niet terug naar de Lage Landen.

Illustratie: volgende week zien we een typische westcirculatie op de weerkaarten. Er ligt een hogedrukgordel ten zuiden van ons en een depressie onder IJsland. Tussen beide systemen stroomt zachte maritieme lucht een heel stuk Europa in. (Bron: ecwmf via wetterzentrale.de)

westcirculatie.gif

15:18 Gepost door Gert in Verwachting | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

03-01-11

Zachte subtropische lucht op komst

Eerst en vooral: voor iedereen een gelukkig en gezond nieuw jaar 2011, waabij ik alle schaatsers ook een flinke portie natuurijs toewens!

Die laatste wens kunnen we jammer genoeg niet meteen voor werkelijkheid nemen, want de komende zeven dagen zien er alles behalve winters uit. De dooi die vrij aarzelend is begonnen, zal zich de volgende dagen sterker doorzetten. De hogedrukblokkade op de Atlantische Oceaan ligt inmiddels veel te westelijk om het winterweer bij ons in stand te kunnen houden. Tussen IJsland en Scandinavië heeft zich een lagedrukgebied genesteld. Dat stuurt met een westelijke stroming minder koude lucht naar onze omgeving. Vandaag liggen de maxima rond +2°C.

Morgen krimpt de wind naar de zuidelijke sector en wordt vanover Frankrijk tijdelijk opnieuw wat koudere lucht aangevoerd. Het kwik ligt dan de hele dag rond het vriespunt, plaatselijk is er een ijsdag mogelijk. Woensdag komt dan de zware dooiaanval op gang. De eerder genoemde depressie ligt boven Schotland en de wind ruimt naar westzuidwest. 's Morgens vriest het nog licht, maar in de loop van de dag schuift de bewolking van het warmfront binnen. Er is een kleine kans dat de eerste neerslag die 's avonds valt nog wat aanvriest, maar al snel valt er doodgewone regen en tegen middernacht loopt het kwik op tot +4°C.

De volgende dagen gaat het van kwaad naar erger. Donderdag is het grijs en valt er (veel) regen bij maxima rond 6°C, vrijdag vallen er buien bij maxima tot maar liefst +10°C. Die dubbele cijfers zijn mogelijk omdat een depressie met kern ten zuidwesten van Ierland erg zachte lucht van subtropische oorsprong naar de Benelux stuwt. Na vrijdag trekt die depressie naar het noorden, zodat met een westelijke stroming opnieuw wat minder zachte lucht wordt aangevoerd, maar van een terugkeer van het winterweer is er zeker nog geen sprake. Vanaf zondag liggen de maxima rond 4 à 5°C, de minima rond 2°C.

We zullen moeten afwachten of de winter 2010-2011 snel zijn tweede adem terugvindt.

Illustratie: twee weken geleden toonde de winter zich in Drongen-Baarle nog van zijn mooiste kant.

sneeuw baarlekouter1.JPG


16:16 Gepost door Gert in Verwachting | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |