27-01-11

Paar dagen kouder, geen uitzicht op schaatsijs

De koudere dagen die al een tijdje in de verwachtingen zaten, zijn nu aangebroken. Aan de zuidelijke flank van een hogedrukgebied met kern boven Denemarken en de Baltische Staten, stroomt tijdelijk koudere continentale lucht naar onze omgeving. Dat zorgt in de nachten voor lichte, misschien plaatselijk ook matige vorst.

De volgende dagen blijft dit hogedrukgebied in onze buurt vertoeven. De bovenluchten warmen op, zodat we het moeten hebben van stralingskoude. Zolang de as van het hogedrukgebied ten noorden van ons blijft liggen, wordt continentale lucht aangevoerd. Dat is tot en met dinsdag het geval. Zolang kan de "koude" zich min of meer handhaven.

Vrijdag en zaterdag worden overwegend zonnige dagen met minima rond -4°C en maxima rond +1 à +2°C in de omgeving van Gent. Vanaf zondag neemt de bewolking toe, omdat er stilaan toch wat vochtigere lucht binnensijpelt. Aan de temperaturen verandert er weinig. Het blijft ook droog.

Vanaf woensdag komen we duidelijk aan de noordelijke flank van de hogedrukgordel te liggen. De stroming wordt opnieuw zuidwestelijk en dat betekent het einde van dit licht winterse intermezzo. 's Nachts blijft het nog wel lichtjes vriezen, maar de maxima liggen rond +5°C en dat is veel te hoog om een betrouwbare ijsvloer te laten ontstaan of in stand te houden. Vanaf volgende week donderdag neemt de kans op regen ook weer toe.

Kort samengevat: we krijgen een paar licht winterse dagen, er valt geen sneeuw in Vlaanderen, er kan tijdelijk een ijsvloertje ontstaan, maar tot schaatsijs zal dit meer dan waarschijnlijk niet leiden.

14:54 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Beste,

wat is uw mening over dit?

http://www.zwartewaterkrant.nl/index.php?page=nieuwsid&id=28397&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

grt

Gepost door: willem | 04-02-11

Dag Willem,

Sorry voor de late reactie. Ik heb een week lang niet naar mijn eigen website gekeken wegens andere bezigheden...
Weermodellen hebben traditioneel moeite om de vorming van een blokkade lang op voorhand correct in te schatten. Zolang niet alles binnen de termijn van +96u is gekomen, is het erg moeilijk om de details correct in te schatten. Dat is ook nu weer gebleken.
Voorts vind ik de bewuste bijdrage vrij vaag. Zo is van het getoonde kaartje de datum weggehaald en staat ook nergens vermeld dat het hier gaat om de temperatuur op 850 hPa en niet om de temperatuur op waarnemingshoogte.

Vriendelijke groet,

Gert

Gepost door: Gert | 12-02-11

De commentaren zijn gesloten.