17-01-11

Westcirculatie wijkt, vervolg blijft onzeker

Zoals de modellen al ongeveer een week lang in de smiezen hadden, blaast de westcirculatie de volgende dagen stilaan de aftocht. Met de precieze ligging en vorm van de nieuwe blokkade hebben ze het (zoals gewoonlijk) veel moeilijker. Het heeft dan ook weinig zin om elke nieuwe operationele run van de modellen tot in detail te gaan bespreken. Alleen de algemene trend is en blijft duidelijk: het wordt geleidelijk opnieuw kouder.

Vandaag staat de westcirculatie nog op de weerkaarten: een gordel van hogedrukkernen strekt zich uit van de Azoren over Zuid-Europa tot de Zwarte Zee. Ten noorden van ons liggen diverse lagedrukgebieden. Morgen verplaatst één van de hogedrukkernen zich van de Azoren naar Ierland. De stroming wordt in onze omgeving noordwestelijk en de bovenluchten koelen af: tot rond -5°C op 850 hPa op woensdag 19/01 om 00Z. Daardoor behoort de periode met maxima boven de +10°C voorlopig tot het verleden. Morgen dinsdag wordt het in de omgeving van Gent nog een graad of 7, woensdag is dat nog +5°C en donderdag +4°C.

Het vervolg blijft onzeker en is afhankelijk van de exacte positie van de hogedrukkern. De ene keer toveren de operationele berekeningen (vrij) winterse kaarten tevoorschijn met veel hogedrukinvloed ten noorden van ons, de andere keer laten ze het hogedrukgebied honkvast boven de Britse Eilanden liggen, met een vrij saai weertype tot gevolg: veel wolken, maxima rond +5° en nauwelijks nachtvorst. Dat resulteert in een breed uitgewaaierde temperatuurpluim vanaf komende zaterdag. De kans op diep winters weer lijkt voorlopig nog niet al te groot.

Tot slot nog deze dienstmededeling: aangezien ik besloten heb om zelf weer meer te gaan sporten, zullen er op deze IJsverwachting wat minder frequent nieuwe bijdrages verschijnen (ik moet toch ergens de tijd vandaan halen Knipogen ). Spannende situaties blijven we natuurlijk op de voet volgen.

13:24 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.