11-01-11

Einde van de westcirculatie in zicht?

De westcirculatie waarvan sprake in vorige bijdrage, draait momenteel nog altijd op volle toeren. Toch doemt er een verandering op tegen het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode. Na een erg zachte periode, wordt het vanaf het begin van volgende week opnieuw wat kouder.

Het hogedrukgebied van de Azoren is vandaag prominent aanwezig op de weerkaarten. Depressies zien we ten zuiden van Groenland, boven de Noordzee en boven het noorden van Scandinavië. Daardoor staat er boven onze omgeving een westelijke en dus zachte stroming. Vanaf morgen kruipt het hogedrukgebied ter hoogte van Spanje het Europese vasteland op. Met een zuidwestelijke stroming wordt dan nog zachtere lucht aangevoerd. In de loop van de week liggen de maxima opnieuw rond +10°C. In de nachten koelt het nauwelijks af. Dat blijft zo tot en met zondag.

Vanaf maandag 17 januari komen we onder de invloed van een hogedrukgebied in onze omgeving, althans volgens de operationele berekening van ECMWF1100. Diezelfde berekening laat dit hogedrukgebied vervolgens samensmelten met een hogedrukgebied boven Rusland. Daardoor zou er een oostelijke stroming tot stand komen, die geleidelijk koudere landlucht naar onze omgeving voert. Ook in het EPS zien we een geleidelijke afkoeling vanaf maandag 17 januari. Het ensemblegemiddelde voor de maximumtemperatuur daalt van +9°C op maandag naar +3°C op vrijdag. Het gemiddelde van de berekeningen voor de minimumtemperatuur daalt van +4°C op maandag naar -2°C op vrijdag. Het is nu afwachten of deze trend in de volgende runs wordt bevestigd.

Update 20u: In de nieuwe operationele run van ECMWF1112 is er in elk geval alweer weinig te zien van deze gunstige drukverdeling.

 

10:56 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Sporten is belangrijk, ben er zelf zo ééntje!

Doe zo verder zou ik zeggen, ik volg u al sinds vorig jaar, ben een liefhebber van de winter (1 van de weinige denk ik)?. Ik hoop al enkele jaren op een winter met wind vanuit het oosten, zo voor een week of 3, mooi het zonnetje met temps onder 0°. Kweet nog toen ik klein was (jaar of 10, ben er nu 34)dat in de kempen de mazout bevrozen was (-18) en vollop zon, laat maar komen zou ik zo zeggen!

Mvg,
Jan

Gepost door: Jan | 17-01-11

Dag Jan,

Er zijn meer winterliefhebbers dan je zou denken hoor. Ik ken er toch een heel aantal ;-)

Een oostenwind, zonnig weer, 's nacht strenge vorst en overdag rond -1°C: dat zou ideaal zijn. Dat is in het verleden (feb '85, feb '86) nog al een paar keer gelukt, dus wie weet...

Vriendelijke groet,

Gert

Gepost door: Gert | 20-01-11

De commentaren zijn gesloten.