06-01-11

Westcirculatie komt goed op gang

De westcirculatie, een synoniem voor anti-winters weer, draait stilaan op volle toeren en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Twee depressies bepalen vandaag ons weerbeeld: eentje boven de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Ierland en een andere boven de noordelijke Atlantische Oceaan. In combinatie met een hogedrukgordel ten zuiden van ons, zorgen ze voor een opstuw van zachte subtropische lucht naar onze omgeving. In Drongen-Baarle kon het kwik daardoor al klimmen tot +9°C. Ook in de Ardennen dooit het nu volop. In Mont Rigi toonde de "snowcam" van het KMI deze ochtend nog ruim 70 cm sneeuw, om 15 uur was dat al 15 centimeter minder: een combinatie van de eigenlijke dooi én het inzakken van de sneeuwlaag die door het insijpelende dooi- en regenwater zwaarder en dus compacter wordt.

Morgen en zaterdag verandert er weinig aan deze situatie. Met maxima tot +11°C wordt het zelfs nog iets zachter. Van nachtvorst is er in deze omstandigheden uiteraard geen sprake. Zondag bouwt zich boven de oceaan tijdelijk een zwakke hogedrukrug op. In plaats van maritiem subtropische wordt dan maritiem polaire lucht aangevoerd. De maxima komen daardoor opnieuw enkele graden lager uit: rond +6 à +7°C op zondag en rond +4°C op maandag. In de nacht van zondag op maandag is er lichte nachtvorst mogelijk. Zo'n iets minder zachte periode is een typisch verschijnsel bij een westcirculatie en luidt geenszins het begin van een nieuwe winterse periode in. Dinsdag staat er alweer een strakke zuidwestelijke stroming, tussen een Britse depressie en een hogedrukgordel die zich uitstrekt van de Azoren over de Alpen tot de Oekraïne. Woensdag en donderdag liggen de maxima alweer rond de 9°C en dat blijft zo tot het eind van de tiendaagse verwachtingsperiode. Voorlopig keert de winter dus nog niet terug naar de Lage Landen.

Illustratie: volgende week zien we een typische westcirculatie op de weerkaarten. Er ligt een hogedrukgordel ten zuiden van ons en een depressie onder IJsland. Tussen beide systemen stroomt zachte maritieme lucht een heel stuk Europa in. (Bron: ecwmf via wetterzentrale.de)

westcirculatie.gif

15:18 Gepost door Gert in Verwachting | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.