03-01-11

Zachte subtropische lucht op komst

Eerst en vooral: voor iedereen een gelukkig en gezond nieuw jaar 2011, waabij ik alle schaatsers ook een flinke portie natuurijs toewens!

Die laatste wens kunnen we jammer genoeg niet meteen voor werkelijkheid nemen, want de komende zeven dagen zien er alles behalve winters uit. De dooi die vrij aarzelend is begonnen, zal zich de volgende dagen sterker doorzetten. De hogedrukblokkade op de Atlantische Oceaan ligt inmiddels veel te westelijk om het winterweer bij ons in stand te kunnen houden. Tussen IJsland en Scandinavië heeft zich een lagedrukgebied genesteld. Dat stuurt met een westelijke stroming minder koude lucht naar onze omgeving. Vandaag liggen de maxima rond +2°C.

Morgen krimpt de wind naar de zuidelijke sector en wordt vanover Frankrijk tijdelijk opnieuw wat koudere lucht aangevoerd. Het kwik ligt dan de hele dag rond het vriespunt, plaatselijk is er een ijsdag mogelijk. Woensdag komt dan de zware dooiaanval op gang. De eerder genoemde depressie ligt boven Schotland en de wind ruimt naar westzuidwest. 's Morgens vriest het nog licht, maar in de loop van de dag schuift de bewolking van het warmfront binnen. Er is een kleine kans dat de eerste neerslag die 's avonds valt nog wat aanvriest, maar al snel valt er doodgewone regen en tegen middernacht loopt het kwik op tot +4°C.

De volgende dagen gaat het van kwaad naar erger. Donderdag is het grijs en valt er (veel) regen bij maxima rond 6°C, vrijdag vallen er buien bij maxima tot maar liefst +10°C. Die dubbele cijfers zijn mogelijk omdat een depressie met kern ten zuidwesten van Ierland erg zachte lucht van subtropische oorsprong naar de Benelux stuwt. Na vrijdag trekt die depressie naar het noorden, zodat met een westelijke stroming opnieuw wat minder zachte lucht wordt aangevoerd, maar van een terugkeer van het winterweer is er zeker nog geen sprake. Vanaf zondag liggen de maxima rond 4 à 5°C, de minima rond 2°C.

We zullen moeten afwachten of de winter 2010-2011 snel zijn tweede adem terugvindt.

Illustratie: twee weken geleden toonde de winter zich in Drongen-Baarle nog van zijn mooiste kant.

sneeuw baarlekouter1.JPG


16:16 Gepost door Gert in Verwachting | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.