30-12-10

Winter wankelt, maar wijkt nog niet

De eerste maand van de meteorologische winter zit er zo goed als op, maar eigenlijk liet de winter dit jaar al vanaf de tweede helft van november zijn tanden zien. De winterse tussenstand is dan ook behoorlijk indrukwekkend: 34 vorstdagen, 10 ijsdagen, 14 sneeuwdagen en 22 dagen met een sneeuwdek (dat alles voor Drongen-Baarle). Het hellmanngetal staat tot nu toe op 47, ook al behoorlijk indrukwekkend voor een winter die eigenlijk nog maar pas begonnen is.

Met al die indrukwekkende cijfers zou je verwachten dat we hier in Vlaanderen al heel wat afgeschaatst hebben, maar laat dat nu net het enige zijn wat aan deze winter nog ontbreekt. Sneeuwval op de slechtst denkbare momenten en korte dooiperiodes zorgden er voor dat de ijsvloer nooit betrouwbaar werd. Dat was ook vorige winter al vaak het geval, zodat de Vlaamse schaatsers toch wat met een onvoldaan gevoel blijven zitten.

De volgende zeven dagen is er weinig beterschap op komst. Op dit ogenblik strekt een hogedrukgordel zich uit van de Balkan over ons land tot Schotland en IJsland. De wigas loopt daarbij vlak over ons land. Daardoor zit er weinig beweging in de atmosfeer. Het dooit licht in Limburg, met vandaag maxima die varieerden rond +1° in Limburg en rond +4°C in het westen van Vlaanderen.

Vannacht zijn er tijdelijk nog enkele opklaringen. Het koelt nog eens flink af, met minima rond -7°C in het oosten van Limburg, rond -3°C in het Gentse en rond -1°C aan de kust. Omdat de lucht vrij vochtig is, vormt er zich nevel en mist.

Morgen verschuift het zwaartepunt van de hoge luchtdruk naar de Britse Eilanden. Aan de flank van het hogedrukgebied stroomt maritiem polaire lucht naar onze omgeving. Het zorgt voor een saai weerbeeld: veel bewolking, mist die maar langzaam optrekt, kans op wat motregen en maxima rond +3°C. Ook het noordoosten van Nederland mag nu kennismaken met dit soort weer. Ook daar begint het lichtjes te dooien, terwijl het er gisteren nog hoogwinters was. De nacht van vrijdag op zaterdag (oudejaarsnacht) verloopt op de meeste plaatsen vorstloos.

Zaterdag en zondag nestelt het hogedrukgebied zich in de regio tussen Groenland en Schotland. Daardoor komt geleidelijk een noordelijke stroming tot stand. Vooral zondag kan dat leiden tot een winters buitje, maar veel stelt de neerslag niet voor. De maxima liggen beide dagen rond +3 à +4°C in het Gentse, is het oosten is dat wat lager. 's Nachts gaat het opnieuw licht vriezen.

Na het weekend  splitst het hogedrukgebied zich in twee stukken. Een eerste kern vestigt zich opnieuw boven de Britse Eilanden, de tweede blijft hangen boven Groenland. Boven de Noordzee ligt een depressie. Scandinavië ligt in een rustig zadelgebied. Daar wordt het opnieuw erg koud, met dinsdag in centraal Noorwegen en Zweden maxima rond -20 à -30°C.

In onze omgeving staat dan een westelijke wind, maar de bovenluchten zijn vrij koud (rond -8 à -10°C op 850 hPa), zodat het ondanks die westenwind toch niet zacht wordt. Vanaf dinsdag liggen de maxima in het Gentse rond of iets boven het vriespunt, in de nachten vriest het meestal licht. Er is opnieuw kans op wat sneeuwval of wat winterse buien. De winter blijft voorlopig dus verder kwakkelen. Volgens het EPS halen we de eerste tien dagen in geen geval de +10°C, de kans op ijsdagen vanaf dinsdag ligt rond 20 procent.

Illustratie: begin volgende week houdt de winter nog altijd een groot deel van Europa in zijn greep. Vooral in centraal-Scandinavië is het ook overdag erg koud. (Bron: GFS via Wetterzentrale.de)

temp europa 041011.png

17:08 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.