27-12-10

Iers hogedrukgebied fnuikt hoogwinterse ambities

Op het einde van de week lijkt een hogedrukgebied zich te installeren op een foute plaats: met kern boven Ierland. Dat betekent dat we overschakelen op vrij saai weer. Een noordwestelijke stroming voert vochtige maritieme lucht aan naar onze omgeving, met in het westen van Vlaanderen veel bewolking, af en toe wat regen of motregen, kans op mist en normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Dat betekent maxima rond 5°C en minima rond 0°C. Voor de oostelijke provincies is dat een ander verhaal, daar blijft het beduidend kouder. Voor het zo ver is, krijgen we eerst nog een strijd tussen koude continentale en zachtere maritieme lucht. Die strijd speelt zich af in onze omgeving en dat kan nog voor spectaculair weer zorgen.

Vandaag maandag bevinden we ons tussen een hogedrukgebied met kern boven de Alpen en een depressie ten westen van Ierland. Tussen beide systemen staat een zuidelijke stroming. "Zuid" associeer je vaak met "zacht", maar dat klopt in dit geval niet. De zuidenwind voert immers koude continentale lucht van over Frankrijk aan. In vrijwel heel Vlaanderen blijft het daardoor licht vriezen. Vannacht zakt het kwik nog een paar graadjes, maar tegelijk kruipt vanuit het zuidwesten het occlusiefront van de Ierse depressie dichterbij. Dat zorgt opnieuw voor een interessante situatie. In de onderste luchtlagen staat een zuidzuidoostenwind die koude lucht blijft aanvoeren. Op grotere hoogte stroomt wel zachtere lucht vanuit het zuidwesten binnen. In het tweede deel van de nacht valt in het westen de eerste neerslag. Dat is zo goed als zeker sneeuw. De zachte lucht stroomt morgen lang niet zo gemakkelijk binnen als het Europese weermodel ECMWF een paar dagen geleden nog dacht. De kleinschalige weermodellen die op een kleinere resolutie draaien (in meteorologische vaktaal "meso-modellen" genoemd), laten de temperatuur morgen veel minder snel oplopen. Daardoor zou vrijwel alle neerslag als sneeuw vallen, met een kleine kans op aanvriezende regen of onderkoelde regen op het einde van de neerslagzone. Zowel Aladin, UKmeso als LM (het Local Model van de Duitse weerdienst) laten de temperatuur morgen in heel Vlaanderen niet of nauwelijks boven het vriespunt uitkomen, een scenario dat mij in de gegeven omstandigheden wel realistisch lijkt.

 Voor woensdag beschikken we nog niet over de informatie van de meso-modellen: die rekenen maar voor een periode van 36 of 48 uur. Allicht kan de zachtere lucht dan toch wat verder het Europese vasteland binnendringen en krijgen we in het westen van Vlaanderen maxima rond +4°C, in het oosten van Vlaanderen rond +1°C. Er hangt mist en er kan wat lichte regen of motregen vallen. In het noordoosten van Nederland blijft het volop winter, met daar maxima rond -5°C. Toch blijft de vraag of de maxima voor het westen voor woensdag niet te hoog worden berekend. Er staat nog altijd een zwakke wind uit zuidelijke tot zuidoostelijke richting. Het lijkt niet uitgesloten dat de koude plaklaag zich beter kan handhaven dan verwacht.

In het EPS zien we dat 25 procent van de leden verwacht dat het kwik donderdag ook in het westen niet boven nul uitkomt. Dat heeft niet alleen te maken met een eventuele koude plaklaag, maar ook met de verplaatsing van het hogedrukgebied naar de Britse Eilanden. Daarbij kan eventjes een portie gevoelig koudere landlucht over onze omgeving uitstromen, maar dit zou maar van korte duur zijn. Volgens de operationele berekening van ECMWF2700 is daarbij strenge vorst mogelijk in Limburg in de nacht van donderdag op vrijdag.

Voor vrijdag is de eensgezindheid van de weermodellen groter. Dan vestigt het hogedrukgebied zich boven Ierland en stroomt met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht naar onze omgeving. Vooral in de westelijke provincies klimt het kwik dan tot +3°C, in Limburg raakt het met moeite tot aan het vriespunt. Waarschijnlijk blijft het sneeuwdek daar nog tot (een stuk in) het nieuwe jaar liggen, want het ensemble-gemiddelde voor de temperatuur ligt voor die regio tot en met 5 januari vrijwel voortdurend onder 0°C en komt nooit hoger dan +1°C.

Vanaf zaterdag zouden we dus, onder invloed van het Ierse hoog, een periode krijgen met minder koud en vrij saai weer in de westelijke provincies en - dankzij de voorgeschiedenis - een vrij winters weerbeeld in het oosten van Vlaanderen. Voorlopig geen hoogwinters weer meer. Daarvoor moet het hogedrukgebied zich op een andere plaats gaan nestelen. Jammergenoeg hebben Ierse hogedrukgebieden de reputatie om erg standvastig en honkvast te zijn. Zeer zacht weer met maxima ruim boven de +5°C is de eerste tien dagen wel zo goed als uitgesloten.

Illustratie: op vrijdag zien we een hogedrukgebied met kern boven Ierland. Het zorgt voor een noordwestelijke stroming die lichte dooi brengt in het westen van Vlaanderen. In de oostelijke provincies kan de winter zich beter handhaven. (Bron: www.wetterzentrale.de)

iers hoog.gif

 

15:38 Gepost door Gert in Verwachting | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.