22-12-10

Elfstedenkoorts steekt de kop op

"Elfstedentocht kan volgende week": als dit soort berichten in de media verschijnt, dan weet je dat de Elfstedenkoorts stilaan de kop begint op te steken bij onze noorderburen.

Als je het mij vraagt, is het nog te vroeg om al aan de organisatie van dé schaatsklassieker bij uitstek te denken. Er ligt op het traject nog lang niet overal genoeg ijs. Na veertien jaar wachten zal de belangstelling overrompelend zijn, zeker in een vakantieperiode. De organisatoren kunnen dus geen enkel risico nemen. Maar de kans op aanhoudende vorst is vooral in het noorden van Nederland wel groot. Het zou mooi zijn als er eerst de traditionele aanloopwedstrijden georganiseerd kunnen worden, zoals de Hollands Venetië-tocht of de Noorderrondritten. Het NK op natuurijs is morgen alvast een erg mooie aftrap voor hopelijk een seizoen vol natuurijs-klassiekers.

Ook bij ons kan het de komende zeven dagen weer erg koud worden. Vanochtend hebben de weercomputers duidelijk voor het koude scenario gekozen (zie vorige bijdrage). Tot en met kerstavond kan er eerst nog een serieus pak sneeuw bijvallen, daarna duiken we de diepvries in met 's nachts matige tot strenge vorst en overdag maxima niet veel hoger dan -5°C. Het zou vanaf Kerstdag wel droog blijven.

Vlaamse schaatsers hebben de pech dat door de overvloedige sneeuw van de voorbije week en het halfslachtige dooiweer van gisteren en vandaag de basisijsvloer er erg slecht bij ligt. In theorie zou de ijsvloer tegen begin volgende week 8 centimeter dik moeten zijn, maar het is nog maar de vraag of we dat halen. De kwaliteit van het ijs zal op de meeste plaatsen sowieso belabberd zijn.

09:21 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.