21-12-10

Lichte dooi

De opklaringen kwamen maandagochtend een fractie te laat om het kwik nog echt diep onderuit te laten gaan. Met een minimum van -5,3°C kwam het wel nog tot matige vorst. In grote delen van Nederland vroor het wel streng en bleef het kwik gisteren ook overdag ruim onder nul. Goed nieuws voor de schaatsers daar: de eerste toertochten staan op het programma en donderdag wordt zelfs het Nederlands Kampioenschap op natuurijs georganiseerd. Dat vindt plaats in Steenwijkerland, in de provincie Overijssel. Ook op delen van de Elfsteden-route wordt al geschaatst, zoals op de Zwette in Sneek en op de Dokkumer Ee. Van een Elfstedentocht zelf kan er uiteraard nog geen sprake zijn. Daarvoor moet de vorst nog een heel stuk verscherpen.

De opklaringen die 's nachts uitbleven, kwamen er uiteindelijk wel overdag. Bij windstil weer en een stralende zon liep de temperatuur in Drongen gisteren eventjes op tot +1°C, maar echt dooien deed het niet. Het was wel een schitterende winterdag, ideaal om een flinke winterwandeling te maken.

Zoals verwacht, schakelt de winter vanaf vandaag tijdelijk een tandje terug. Een depressie met kern voor de kust van Portugal pompt vooral op grotere hoogte zachte lucht naar onze omgeving. Tegelijk blijft de wind aan de grond uit de oostelijke sector waaien. Het resultaat is grijs weer met lichte dooi in een groot deel van Vlaanderen. De wintergrens ligt nog altijd vlak in de buurt. Op Limburg na zit heel Nederland nog in de vorst. Om 14 uur was het in Nieuw Beerta (Groningen) nog -10°C (!) en in Leeuwarden stond nog een -6°C op de thermometer.

Ook de volgende dagen blijft de vorstgrens zich in onze buurt ophouden. De depressie schuift verder naar het oosten en ligt donderdag boven de Pyreneeën. Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied. De wind blijft in onze omgeving uit het noordoosten tot noordnoordoosten waaien. De temperatuur schommelt morgen en overmorgen constant rond het vriespunt met nu en dan wat winterse neerslag, een mengeling van regen, natte sneeuw en sneeuw. Op donderdag is er zelfs een vrij grote buienkans.

Op vrijdag (kerstavond) is de depressie naar de Alpen getrokken en bouwt zich een hogedrukgebied op boven Ierland en Schotland, dat later toenadering zoekt tot het hogedrukgebied boven Zweden. Daardoor stroomt er opnieuw koudere lucht naar onze omgeving. De buienkans neemt af en 's avonds begint het opnieuw te vriezen. Op eerste Kerstdag (zaterdag) kan het 's ochtends matig vriezen. Overdag ligt het kwik waarschijnlijk rond -1°C, alhoewel de temperatuursverwachting voor die dag al erg onzeker wordt.

Vanaf tweede kerstdag (zondag) zijn de verwachtingen erg onzeker. Dat heeft alles te maken met het gedrag van het eerder genoemde hogedrukgebied dat zich ten westen van ons gevormd heeft. De weermodellen zijn het er onderling nog niet over eens waar dit zich vanaf zondag zal vestigen. Blijft het ten zuiden van ons, zoals het Europese weermodel ECMWF al een paar keer heeft berekend, dan slaat de dooi ongenadig toe. Komt het ten noorden van ons terecht, zoals onder meer het Amerikaanse, Duitse en Britse weermodel al lieten zien, dan blijft het gewoon vriezen. Die tweedeling vinden we ook terug in de ensembles van ECMWF. Dat zorgt ervoor dat de berekende maximumtemperatuur voor de omgeving van Gent op maandag 27 december uiteenloopt van een erg zachte +12° tot een bitterkoude -14°C, de minima van +7° tot -18°C. Onnodig om te zeggen dat we daarover dus nog geen uitspraken kunnen doen.

Illustratie: vanmiddag zat heel Nederland nog in de vorst, met zelfs nog een -10°C in Groningen. (bron: www.knmi.nl)

temp 211210.png

14:41 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Alweer een helder weerpraatje Gert Permalink!

grtn
Marcus

Gepost door: Marcus | 21-12-10

Dank u Marcus!
Heb ik geleerd van Michel De Richter ;-)

Gepost door: Gert | 21-12-10

Sommige media berichten al over een Elfstedentocht op 28 december, onder andere sneeuwverwachting.nl , al heb ik de indruk dat die site vooral de vorstminded weermodellen pleegt te geloven (maar daar heeft hij wel al heel de winter gelijk mee)

Gepost door: Sven | 22-12-10

Dag Sven,

De weerkaarten die vanochtend uit de computers kwamen, zijn inderdaad erg koud.
Ik wil er geen datum op kleven, maar de kansen op een Tocht beginnen stilaan toch toe te nemen. Gelukkig blijven de Friezen erg nuchter. Ze zullen zich niet laten opjagen en de Elfstedentocht alleen laten plaatsvinden als het echt veilig is.

Ik duim in elk geval voor jou dat hij er komt!

Groetjes,

Gert

Gepost door: Gert | 22-12-10

De commentaren zijn gesloten.