19-12-10

Koude maandag, daarna wat zachter

Op dit ogenblik (zondagnamiddag) trekt een sneeuwzone van zuid naar noord over Vlaanderen. Zoals verwacht is ze het meest actief boven de oostelijke provincies, aan de kust valt er lichte sneeuw. Deze sneeuwzone is verbonden aan een depressie waarvan de kern pal boven ons land ligt en vormt de grens tussen winterweer en beduidend zachter weer, dat we al terugvinden nabij Parijs en Luxemburg.

Vannacht trekt een mobiele hogedrukwig over Vlaanderen. De combinatie van opklaringen, een vers sneeuwdek en vrijwel windstil weer zorgt ervoor dat het kwik plaatselijk diep onderuit gaat. Strenge vorst (-10°C of lager) behoort lokaal tot de mogelijkheden. Die kans is het grootst in het westen, inclusief de kuststreek. Waar het de hele nacht bewolkt blijft, vriest het maar licht.

Morgen overdag trekt de mobiele wig snel naar het oosten en nadert alweer een nieuwe depressie mét neerslagzone. Eerst zijn er nog opklaringen en mistbanken, in de loop van de dag neemt de bewolking toe en kan er weer wat sneeuw bijvallen. Veel meer dan 1 extra centimeter wordt het allicht niet. Het blijft de hele dag stevig vriezen, met in het Gentse maxima rond -3°C.

In het zog van de wegtrekkende depressiekern loopt de temperatuur van de bovenlucht sterk op. Op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) stijgt de temperatuur van -7°C op maandag tot rond 0°C op woensdagavond. Omdat de wind uit de oostelijke sector blijft waaien, merken we daar aan de grond in eerste instantie maar weinig van. Zoals gezegd blijft het maandag overdag flink vriezen, op dinsdag liggen de maxima rond het vriespunt. Voor de neerslagsoort heeft dit wel duidelijke gevolgen. Na maandag is er kans op aanvriezende of onderkoelde regen.

Woensdag komen we onder de invloed van een depressie met kern boven de Golf van Biskaje. Zoals het er nu naar uit ziet, zal dit zorgen voor een lichte dooi, maar er hoeft echt niet veel te gebeuren om ons alsnog een dag langer in de vrieslucht te houden. Op donderdag lijkt de kans op lichte dooi wat groter, als de depressiekern via onze omgeving naar het noordoosten wegtrekt. De wind draait dan naar noordelijke richtingen, zodat iets zachtere zeelucht kan binnendringen. Ook vrijdag waait er een windje vanover de Noordzee. Door het koude weer van de voorbije maand is de temperatuur van het Noordzeewater wel teruggelopen tot 7°C. Dubbele cijfers in de maxima kunnen we de rest van de winter dus alleen nog krijgen als met een strakke zuidwestelijke of zuidelijke stroming subtropische lucht naar onze omgeving wordt aangevoerd en daarvan is voorlopig absoluut geen sprake. Op vrijdag liggen de maxima rond 2°C, al zijn er nog altijd een aantal EPS-leden die het (een heel stuk) kouder zien blijven. De onzekerheid blijft dus. 

Op zaterdag, kerstdag dus, overheerst hogedrukinvloed. Het blijft dan droog, maar het wordt opnieuw kouder. In de kerstnacht kan het matig vriezen en op kerstdag zelf liggen de maxima in de buurt van het vriespunt. Op plaatsen waar nu veel sneeuw ligt, zal dit sneeuwdek het allicht wel uithouden tot aan de kerstdagen. Waar nu maar een paar centimeter ligt, wordt dat moeilijker.

Zoals ik gisteren al schreef, laat het Ensemble Predicition System (EPS) van ECMWF na de kerstdagen een opvallende verzachting zien. De operationele berekening laat al enkele runs na elkaar een westcirculatie ontstaan tijdens de laatste week van december, maar in het EPS zien we 5 verschillende clusters, wat er op duidt dat de onzekerheid nog erg groot is. De voorbije weken hebben we de EPS-pluim al een aantal keer merkwaardige sprongen zien maken van run tot run.

15:31 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.