17-12-10

Depressiekernen zorgen voor onzekerheid

De doortocht van het koufront gisteravond verliep vrij spectaculair. Rond 17 uur bereikte het front het noorden van ons land om vrij langzaam verder naar het zuiden door te zakken. Om 17.30 uur was het in Drongen-Baarle nog stevig aan het regenen bij +5°C en een westzuidwestenwind. Om 17.45 uur sneeuwde het bij +1°C en een noordoostenwind. Het sneeuwen begon eigenlijk van zodra de wind was geruimd en de thermometer nog +4°C aanwees. Ik kan mij niet herinneren ooit eerder zo'n abrupte overgang te hebben gezien van regen naar droge sneeuw.

Wat is er eigenlijk gebeurd? Al bij al was de luchtmassa gisteren de hele dag vrij koud. Op wat grotere hoogte bleef het gewoon sneeuwen, alleen in de onderste paar honderd meter was de luchtkolom zacht genoeg om de vlokken te doen smelten. Dat blijkt ook duidelijk uit het feit dat het in de Ardennen de hele dag bleef sneeuwen bij negatieve temperaturen. Toen 's avonds het scherp afgelijnde koufront Vlaanderen binnenviel, werd die zachte lucht in de onderste luchtlagen abrupt vervangen door lucht die vier graden kouder was. Op slag was de volledige luchtkolom boven ons hoofd koud genoeg om voor sneeuw te zorgen en maakten de regendruppels meteen plaats voor vlokken. Omdat de bodem nog vrij koud was, bleef de sneeuw ook snel liggen.

Enkele uren na de doortocht van het grondfront werd ook op grote hoogte nog koudere lucht aangevoerd, waardoor er plaatselijk flinke sneeuwbuien vielen. De hoofdprijs was voor de westkust van Nederland, waar vandaag plaatselijk 15 tot 20 centimeter sneeuw viel (we laten de Ardennen eventjes buiten beschouwing, door hun hogere ligging spelen zij wat sneeuw betreft in een hogere categorie).

Dit weekend bepaalt een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden ons weerbeeld. In deze moederdepressie ontstaan verschillende kleine depressiekernen die de verwachting uitermate lastig maken. Zo zien we morgen een lagedrukkern opduiken boven het Kanaal. Daardoor gaat de wind bij ons morgen uit de zuidelijke sector waaien. Deze kern brengt een occlusiefront met zich mee. Dat front bereikt ons zaterdagavond en zorgt in Vlaanderen voor een vers sneeuwdek van 3 tot plaatselijk 10 centimeter. Het blijft daarbij licht vriezen.

In de nacht van zaterdag op zondag ligt de kern van de randdepressie pal boven onze kust. Rond middernacht waait de wind in Zeebrugge uit het oosten, in De Panne waarschijnlijk uit het westen. De kern vult ter plaatse op en tegen zondagochtend waait de wind weer overal uit de oostelijke sector. Het vriest daarbij licht tot matig.

Op zondag trekt een veel diepere depressiekern door het Kanaal. Deze kern krijgt mogelijk stormallures. Over de preciese ligging en diepte van deze kern waren de diverse weermodellen het vanochtend nog altijd niet eens. Het Europese ECMWF voorzag in zijn ochtendrun voor zondag voor ons een noordoostenwind, het Amerikaanse GFS-model een zuidwestenwind. ECMWF1700 laat het zwaarste windveld over Noord-Frankrijk trekken (voor zondag berekent het zowaar 8 Bft over het Noordfranse binnenland!), GFS1700 voorzag voor zondagavond een zuidwesterstorm boven de zuidelijke noordzee.

Uiteraard heeft deze onzekerheid ook gevolgen voor de neerslag die wordt berekend. Het is zo goed als zeker dat die zondag begint als sneeuw. Plaatselijke vallen er opnieuw meerdere centimeters bij. De kans bestaat dat de sneeuw in de nacht van zondag op maandag overgaat in smeltende sneeuw of regen. Dat is het geval als het occlusiepunt ten noorden van ons land passeert en Vlaanderen in de warme sector terecht komt. Blijft het occlusiepunt boven of ten zuiden van ons land, dan is het goed mogelijk dat alle neerslag als sneeuw valt. Die onduidelijkheid is mooi te zien in het EPS. De 51 oplossingen lopen wat betreft de temperatuur op 2 meter hoogte in de nacht van zondag op maandag uiteen van +6° tot -10°C. Het gemiddelde ligt precies op 0°C. Het kan dus echt nog alle kanten uit.

Hetzelfde geldt ook voor de maximumtemperatuur op maandag: de berekeningen lopen uiteen van +6° tot -8°C, met het gemiddelde rond het vriespunt. Het enige wat zeker lijkt, is dat grote delen van de Benelux tot en met maandag al dan niet tijdelijk een pak sneeuw zullen zien. Over de periode na maandag zullen we maar niet al te veel uitspraken doen, al lijkt de kans op de voortzetting van het vrij koude winterweer en wisselvallige winterweer groter te zijn dan de kans op een duidelijke verzachting.

Illustratie: het Europese ECMWF-model berekent voor maandag een depressiekern pal boven ons land. Een kleine koersverschuiving betekent een wereld van verschil voor ons weerbeeld. Honderd kilometer meer naar het zuiden en we krijgen vorst en sneeuw, honderd kilometer meer naar het noorden en we krijgen dooi en regen.

grondkaart 201210.gif

15:15 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

prachtige uitleg!!

Gepost door: kristof | 17-12-10

Precies zoals Kristof zegt. Waarom zet je dit niet op het forum ? Ze hebben daar wel wat niveau nodig. :-D

Gepost door: joachim | 17-12-10

denkt u dat er schaatsmogelijkheden gaan komen?
mvg
thomas

Gepost door: Thomas | 18-12-10

Dag Thomas,

Voorlopig nog geen schaatsmogelijkheden jammer genoeg. Er valt eerst te veel sneeuw en op de langere termijn lijkt het wat minder koud te worden.
Het is bijna vloeken in de kerk, maar om mooi schaatsijs te krijgen, zou het nu eerst eens flink moeten dooien, gevolgd door een periode met droge vrieskou. Van zodra er dan overal een centimeter of 12 ijs ligt, mag het dan gerust opnieuw sneeuwen want dan kunnen we ze probleemloos ruimen. Maar voorlopig zie ik dit scenario nog niet opdoemen.

Vriendelijke groet,

Gert

Gepost door: Gert | 18-12-10

De commentaren zijn gesloten.