15-12-10

Kwakkelwinter

's Nachts lichte tot matig vorst, overdag licht positieve temperaturen. Nu en dan wat sneeuw, dan weer regen... In het Nederlands bestaat er een mooi woord voor het weerbeeld van de voorbije en komende dagen: kwakkelwinter.

Vanochtend is Drongen-Baarle wakker geworden onder een sneeuwdekje van een halve centimeter, nadat het kwik gisteravond nog eventjes tot -5°C was gedaald. Ondertussen is het alweer +2°C en de temperatuur loopt nog wat verder op, want de wind waait uit de westelijke sector. Dat komt omdat een indrukwekkende depressie vanaf het hoge noorden naar onze omgeving komt afgezakt. Dit lagedrukgebied is gevuld met erg koude lucht, vooral op grotere hoogte.

Komende nacht zakt het kwik nog eventjes tot rond het vriespunt, maar tegen de ochtend loopt het alweer op. In de loop van de voormiddag bereikt het frontaal systeem van de depressie onze omgeving. Er begint neerslag te vallen en dat is regen, plaatselijk misschien vooraf gegaan door wat smeltende sneeuw. In de loop van morgen donderdag valt er dan veel neerslag: rond 10 liter per vierkante meter. In West- en Oost-Vlaanderen is dat allemaal regen of hooguit wat kletsnatte sneeuw, ten oosten van de lijn Antwerpen-Brussel kan in de namiddag de regen overgaan in sneeuw en kan er zich een sneeuwdek beginnen te vormen. Het regionale Aladin-weermodel voorziet tegen morgenavond een sneeuwdek van 10 cm in Limburg, en totaal geen sneeuwdek in West- en Oost-Vlaanderen. Het regionale model van UKMO legt de sneeuwgrens zelfs nog wat meer naar het oosten. In de omgeving van Gent ligt de temperatuur 's middag rond +5°C en begint dan te dalen tot rond 2°C om 19 uur.

Donderdagavond laat komt heel Vlaanderen wel in de ijskoude lucht terecht achter het koufront. Het is mogelijk dat op het einde van de neerslagzone ook in de westelijke provincies de regen overgaat in sneeuw en dat er in de loop van de nacht van donderdag op vrijdag nog enkele sneeuwbuien vallen. Die zijn dan het felst aan de kust, zodat er toch kans is dat op vrijdagochtend heel Vlaanderen opstaat met een sneeuwtapijt of -tapijtje.

Tijdens het weekend zijn we ondergedompeld in de koude lucht waarmee de depressie is gevuld. Overdag ligt het kwik rond het vriespunt, 's nachts vriest het licht tot matig. Vooral op zaterdag is er daarbij ook kans op felle sneeuwbuien. In de loop van zaterdag spant de wind ook aan, zodat het erg koud aanvoelt.

De verwachtingen blijven vanaf zondag erg onzeker. De weermodellen hebben grote moeite met de portie ijskoude lucht die vanaf het hoge noorden komt afgezakt. Zo'n "koude put" gedraagt zich boven zee heel anders dan boven land. Boven zee doet ze depressies ontstaan. Als zo een depressie lang op dezelfde plaats blijft liggen ten zuiden van ons, dan zuigt ze uiteindelijk warme subtropische lucht aan en wordt het geleidelijk zachter. Trekt zo'n depressie snel weg, dan kan ze integendeel een extra gangmaker zijn voor een portie koude lucht van over het continent. Niet alleen de operationele berekeningen, maar ook de ensembles tonen bij elke uitdraai nog een ander beeld.

11:16 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.