12-12-10

Meer kans op sneeuw dan op ijs

Na een drukke periode vol vergaderingen, workshops en lange diensten eindelijk weer eens wat tijd voor een ijsverwachting. De weerkaarten én ensembles waren de vorige dagen erg springerig. Ze hadden moeite met het berekenen van de ligging van de blokkade en van de koers van een depressie die vanuit het hoge noorden komt afgezakt. Die onzekerheid blijft trouwens nog altijd in de verwachtingen zitten.

Na een zacht weekend, met maxima rond 8°C, is de temperatuur op dit eigenste moment weer snel aan het dalen. De vorige dagen strekte een hogedrukgebied zich uit van over Frankrijk tot de Britse Eilanden. Aan de noordoostelijke flank van dit hogedrukgebied stroomde relatief zachte lucht vanover zee naar onze omgeving. Vandaag heeft deze anticycloon een uitloper ontwikkeld naar Scandinavië, waardoor opnieuw gevoelig koudere continentale lucht naar de Lage Landen begint te stromen. Daardoor gaat het vannacht overal in Vlaanderen weer vriezen, van -3°C aan de kust tot -7°C in de Kempen. Daarmee lijkt Koning Winter helemaal terug.

Morgen krijgen we een wat merkwaardige dag. Het blijft overal vriezen tot 's avonds laat, ook aan zee, maar dan wordt het zachter. Oorzaak is een oost-west georiënteerde hogedrukwig die 's avonds van noord naar zuid over ons land trekt, gevolgd door een kleine depressiekern. Van zodra de wigas over Vlaanderen is getrokken, draait de wind tijdelijk naar westelijke richtingen en stroomt opnieuw zachtere lucht naar onze omgeving. Als de kleine depressiekern is overgetrokken, draait de wind opnieuw naar het noordoosten. Veel langer dan een paar uur duurt deze dooi-aanval dus niet. Hij blijft ook beperkt tot het westelijk deel van Vlaanderen, ruwweg ten oosten van Antwerpen en Brussel blijft het vriezen.

Dat grillige temperatuurverloop heeft ook gevolgen voor de neerslagsoort, want de kleine depressiekern brengt ook wat neerslag mee. In het oosten van Vlaanderen is dat sneeuw, in de provincie West-Vlaanderen hoofdzakelijk regen, in het gebied daartussen valt natte sneeuw, onderkoelde regen of sneeuw. Als dinsdag de zon op komt, vriest het alweer overal, maar is het ook weer droog.

Dinsdag wordt in heel Vlaanderen een ijsdag, met in de omgeving van Gent maxima rond -1°C. Het blijft de hele dag droog. 's Avonds vriest het op veel plaatsen matig, maar in de loop van de nacht begint de temperatuur op te lopen. Oorzaak is opnieuw een depressiekern, die de wind een wat westelijke component bezorgt. Woensdag liggen de maxima in het Gentse rond +3°C. Opnieuw valt de meeste neerslag precies op het moment dat de wat zachtere lucht over onze omgeving stroomt. Dat kan dus eens te meer regen, aanvriezende regen of natte sneeuw zijn.

Op donderdag kijken we naar een diepe depressie, die vrijwel vanaf de Noordpool naar het zuiden komt afzakken. De wind waait strak uit het westen. Aan zee loopt de temperatuur op tot rond +5°C, in het uiterste oosten blijft hij steken rond het vriespunt. Er valt neerslag en met de vermelde temperaturen is dat in het westen uiteraard regen, in het oosten natte sneeuw. De bovenluchten koelen flink af en in het grootste deel van Vlaanderen gaat de regen in de loop van de namiddag of avond over in sneeuw. Het begint ook te vriezen, zodat de sneeuw blijft liggen. Op de meeste plaatsen vormt zich uiteindelijk een sneeuwdek van 5 tot 10 centimeter. Vrijdag overdag liggen de temperaturen rond het vriespunt, in de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het matig tot streng.

Vanaf zaterdag is de temperatuursverwachting uiterst onzeker, maar het ziet er naar uit dat de komende week uiterst boeiend zal verlopen. De afwisseling van vorst, dooi, regen en sneeuw maakt jammer genoeg dat we voorlopig nog altijd niet op schaatsijs moeten rekenen.

21:56 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt voor de verhelderende uitleg! Ik moest heel het weekend radioweerberichten schrijven op basis van het KMI en vond het allemaal zeer bizar. De schaatsen zijn intussen van de zolder gehaald. Hoop doet leven.

Gepost door: veerle | 14-12-10

Graag gedaan Veerle. Een radioweerbericht zoals "Het weer is zoals het zou moeten zijn in december" mag naar verluidt niet meer ;-)
Mijn schaatsen liggen ook al een tijdje klaar, maar het ziet er niet naar uit dat ze de eerstkomende week al van pas zullen komen, jammer genoeg.

Vriendelijke groeten,

Gert

Gepost door: Gert | 15-12-10

De commentaren zijn gesloten.