08-12-10

Tweede winterse periode kondigt zich aan

Er waren vandaag mooie beelden te zien op de radar: terwijl een sneeuwzone van zuidwest naar noordoost over de Ardennen trok, kwamen aan zee winterse buien vanuit het noordnoordwesten binnendrijven. Daardoor zag je vlak bij elkaar bijna tegenovergestelde bewegingen op het radarbeeld.

Gisteren bleef het kwik in Drongen de hele dag onder het vriespunt, waarmee we al de zesde ijsdag van deze winter konden noteren, en dat terwijl we nog maar 8 december zijn! Vandaag klom het kwik nipt tot boven nul, geen ijsdag dus. Van morgen tot en met zondag wordt het een stuk minder koud en kunnen we in Vlaanderen gerust spreken van een algemene dooi. Aan de kust kunnen de maxima zaterdag oplopen tot 7 à 8°C en van nachtvorst is eventjes geen sprake meer. Zoals al eerder gezegd, komt dat omdat de stroming van noordoost naar noordwest krimpt.

De algemene dooi is maar tijdelijk. Maandag breidt een hogedrukgebied zich uit van de Britse Eilanden naar Scandinavië. De wind krijgt dan opnieuw een oostelijke component, waardoor koudere landlucht naar onze omgeving stroomt. Maandag halen we in de omgeving van Gent nog maxima rond 5°C, maar in de loop van de namiddag begint het kwik te dalen en tegen middernacht vriest het opnieuw.

Hoe koud het na maandag wordt, is nog wat lastig in te schatten. De precieze positie van de hogedrukkern ligt nog altijd niet vast, maar de koude oplossingen blijven (ruim) in de meerderheid. Als we louter naar het EPS-gemiddelde kijken, gaan we vanaf dinsdag een periode tegemoet met maxima rond het vriespunt en 's nachts lichte tot matige vorst. Of het een droge vorstperiode wordt met schaatsijs of opnieuw een periode met sneeuw, is ook nog niet duidelijk. Daar zullen we de volgende dagen stilaan een beter zicht op krijgen.

17:12 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Drie dagen later...
En, en, en ??
Nog nooit zo uitgekeken naar een volgend bericht ;-)
Groetjes,
Koen

Gepost door: Koen | 11-12-10

De commentaren zijn gesloten.