06-12-10

Weekenddooi op komst

Wegens tijdgebrek maar een korte update vandaag, maar veel is er toch niet veranderd op de weerkaarten. Op dit eigenste ogenblik is het -3,6°C. Daar kan in de loop van de nacht nog een graadje vorst bij komen. Morgen overdag komt het kwik niet boven het vriespunt uit. In de nacht van dinsdag op woensdag krijgen we opnieuw lichte vorst en ook woensdag is een ijsdag. Vanaf donderdag komt de noordwestelijke stroming op gang (zie vorige bijdrage) en klimt de temperatuur boven het vriespunt uit.

Vrijdag, zaterdag en zondag zijn in Vlaanderen onvervalste dooidagen, met dag én nacht temperaturen tussen +3 en +7°C. De sneeuwresten zullen in Vlaanderen bijna volledig verdwijnen. Ook in de lager gelegen delen van Wallonië smelt het sneeuwdek, dat nu plaatselijk 20 tot 40 cm dik is, geheel of gedeeltelijk weg. In de Hoge Venen (en andere plaatsen boven de 600 meter) blijft het licht vriezen. Aangezien daar de volgende dagen nog wat sneeuw bij valt, kan daar tegen het weekend tot een halve meter sneeuw liggen en blijven liggen.

Over de periode vanaf maandag valt nog niet veel te zeggen. Het enige wat zeker lijkt, is dat er zich opnieuw een stevige blokkade ontwikkelt. De weermodellen schuiven nog voortdurend met de precieze ligging van het hogedrukgebied begin volgende week. De ene keer leggen ze het op een gunstige plaats voor winterweer (bijvoorbeeld boven Scandinavië of IJsland), de volgende keer dan weer op een erg foute plaats (bijvoorbeeld boven Ierland). De gevolgen voor de verwachte temperatuur bij ons zijn bijgevolg groot. Voor volgende week liggen alle mogelijkheden nog open, al lijken de koude oplossingen toch de bovenhand te nemen in de ensembles.

22:26 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.