05-12-10

Winter met horten en stoten

Laat ons deze dooidag toch maar eens beginnen met heugelijk schaatsnieuws. Onze landgenoten hebben meer dan uitstekend gepresteerd in de KPN-marathonwedstrijd in Enschede. In de Eerste Divisie (de vroegere landelijke B-rijders) ging de overwinning naar Wannes Van Praet van de Schaats- en Skeelershop De Veste-ploeg. Hij haalde het voor een andere landgenoot, Ferre Spruijt. De twee maakten deel uit van een kopgroep van zes die een ronde voorsprong had op het peloton. De sprint van het peloton werd ook nog eens gewonnen door een landgenoot: Bart Swings, die daarmee zevende werd. Drie Belgen bij de eerste tien in een landelijke marathon in Nederland: dat kan haast niet anders dan een primeur zijn (de landelijke veteranen even buiten beschouwing gelaten). Op zijn website doet Bart Swings het verhaal van zijn wedstrijd en die van de andere Belgen.

Terug naar de weerkaarten nu. Zoals verwacht heeft regen vannacht in een groot deel van Vlaanderen een einde gemaakt aan de eerste winterse periode. In Drongen klom het kwik daarbij tot +3°C. Van het sneeuwdek blijft hier daardoor niet veel meer over. De verantwoordelijke voor de dooi-aanval is een depressie met kern boven de Noordzee. Voor het warmfront uit was de wind gisteravond nog gekrompen, waardoor er eerst nog wat sneeuw viel. In de warme sector ging die sneeuw snel over in natte sneeuw en regen. Bij de doortocht van het koufront viel er vandaag in het uiterste oosten van Vlaanderen opnieuw wat natte sneeuw. In de Ardennen is het de hele tijd blijven sneeuwen bij licht negatieve temperaturen. Tegen woensdag kan in Mont-Rigi wel een kleine halve meter sneeuw liggen.

De volgende dagen wintert het met horten en stoten. Vanavond en vannacht komen we in een zadelgebied terecht. De troposfeer komt tot rust. Achter het koufront is opnieuw een koudere luchtmassa aangevoerd. Daardoor kan het vannacht bij voldoende opklaringen flink afkoelen, plaatselijk tot rond -4 à -5°C. Er ontstaat wel aanvriezende mist. Waar de mist blijft hangen, komt de temperatuur morgen niet of nauwelijks boven het vriespunt uit, elders wordt het 2 à 3°C.

Dinsdag zien we op de weerkaarten een hogedrukgebied (1025 hPa) ten zuiden van Groenland. Het globale stromingspatroon blijft dus geblokkeerd. Er ligt een langgerekte depressie van de Azoren tot aan de Alpen. Ook voor de kust van Noorwegen ligt een depressie. Het noorden van Nederland komt onder de invloed van de Noorse depressie, met een zwakke westelijke stroming. Vlaanderen daarentegen heeft te maken met de invloed van de zuidelijke depressie, waardoor er bij ons een zwakke oostelijke stroming staat. Voor de temperaturen maakt dat overigens niet al te veel uit. Dinsdagochtend vriest het overal licht tot matig. Opnieuw komt er hardnekkige mist voor. Het is vrijwel windstil, waardoor het ochtendgrijs lang blijft hangen. Op de meeste plaatsen komt het kwik overdag niet aan het vriespunt.

Woensdagochtend trekt de Noorse depressie verder naar het noordoosten. De zuidelijke depressie kruipt wat meer het vasteland op. De stroming blijft dus zwak oostelijk. Dat merken we aan de temperaturen: opnieuw lichte tot matige vorst 's nachts en middagtemperaturen rond het vriespunt. In de loop van de dag verplaatst het hogedrukgebied boven de oceaan zich wat meer naar het oosten. Daardoor ruimt krimpt de stroming naar het noordwesten. De bovenluchten koelen af, maar de onderste luchtlagen warmen op door het relatief nog warme Noordzeewater. Dat zorgt ervoor dat de kans op een sneeuwbui of winterse bui toeneemt, maar ook dat de temperatuur woensdagavond begint te stijgen en in de loop van de nacht van woensdag op donderdag opnieuw boven het vriespunt uitkomt.

Vrijdag, zaterdag en zondag verlopen volgens hetzelfde scenario. We liggen aan de oostelijke flank van het hogedrukgebied, in een noordwestelijke tot noordelijke stroming. 's Nachts ligt de temperatuur rond het vriespunt, overdag rond 5°C. Elke dag is er kans op een winterse bui, 's nachts kan dat een sneeuwbui zijn.

Op de langere termijn lijkt de oceaanblokkade nog altijd niet te wijken. In een groot deel van de uitvoer van zowel het Europese als het Amerikaanse weermodel zien we de hogedrukgebieden uiteindelijk weer op een meer noordelijke positie terecht komen. Dat betekent dat de kansen op hernieuwd koud winterweer in het tweede deel van de maand blijven bestaan. Dat is te zien in de vijftiendaagse temperatuurpluimen van beide modellen, die op het einde van de termijn opnieuw een dalende trend laten zien.

Als we de ijsmodellen mogen geloven, zou de bestaande ijsvloer de volgende dagen opnieuw wat aandikken en tijdens het zachtere tweede deel van de week niet volledig wegsmelten. Het ijs blijft in elk geval voorlopig onvoldoende dik om groepen schaatsers te dragen.

Illustratie: het ensemblegemiddelde van het Europese ECMWF-model (EC0500) voor 15 december maakt duidelijk dat de oceaanblokkade niet van plan is om te wijken, waardoor de kans op koud winterweer blijven bestaan.

ensemblegemiddelde 151210.gif

16:36 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Heeft u de nieuwe run van ECMWF al gezien? Om je vingers erbij af te likken. Na de dertiende december weer de dievries in

Gepost door: Jan | 06-12-10

Jan,

kan je mij de link van de nieuwe run is sturen?
thanks!

Hopelijk breekt de koude door want op die lange termijn is er veel fluctuatie in de voorspellingen...

Gepost door: Stijn | 06-12-10

De commentaren zijn gesloten.