04-12-10

Winter buigt, maar barst nog niet

De gemiddelde temperatuur (van middernacht tot middernacht) bedroeg gisteren 3 december in Drongen-Baarle -7,2°C. Dat is een gedeeld record sinds ik hier in 2005 met de waarnemingen begon. Ook op 6 januari 2009 bedroeg de gemiddelde temperatuur hier -7,2°C. Een ander record is de voorbije dagen wel gesneuveld: dat van de laagste maximumtemperatuur. Het kwik klom op 2 december niet hoger dan -4,3°C. Gisteren werd het een tiende graad "warmer": -4,2°. Het vorige record was nog geen jaar oud en dateerde van 19 december 2009. Toen bleef het kwik hier steken op -4,1°C.

Inmiddels is er wel een einde gekomen aan een reeks van vijf opeenvolgende ijsdagen. Het kwik is deze avond al opgelopen tot +0,6°C en zal in de loop van de nacht nog wat stijgen. Er viel vandaag zoals verwacht nog wat sneeuw bij. Vanavond en vannacht valt er smeltende sneeuw of regen, die tijdelijk nog kan aanvriezen op een bevroren ondergrond. Meer naar het oosten toe is er kans op onderkoelde regen, in de Ardennnen blijft het sneeuwen. Er worden voor het westen van het land grote hoeveelheden neerslag verwacht, wat sowieso voor problemen kan zorgen omdat regen en smeltwater niet kunnen doordringen in de bevroren ondergrond.

Deze dooi-aanval betekent nog niet het einde van de winter. Vannacht en morgen overdag blijft het kwik in het westen van Vlaanderen licht positief, maar tegen morgenavond begint het alweer overal te vriezen. Het blijft daarbij wel grotendeels droog.

Maandag, dinsdag en woensdag blijft het vrijwel droog, vriest het 's nachts licht tot plaatselijk matig en liggen de maxima rond het vriespunt.

(Morgen volgt een uitgebreidere bespreking van de weerkaarten en de middellange termijn)

 

Foto: zo zag Drongen-Baarle er uit op zaterdag 3 december rond de middag.

DSCF7840.JPG


17:44 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.