02-12-10

Gevaarlijk weekend op komst

(Lees ook de waarschuwing onderaan deze bijdrage)

Er viel vannacht in Drongen een mooi pakje sneeuw van 7 cm. Mooi is het inderdaad, voor het schaatsijs was het funest, maar de postkaartachtige omgeving maakt gelukkig veel goed. Het bleef de hele dag betrokken, al deed een schuchter zonnetje soms pogingen om door de dunne wolken heen te schijnen. Desondanks raakte het kwik niet hoger dan -4,3°C. Het minimum de voorbije nacht bedroeg -7,1°C. Het was daarmee de koudste nacht van deze prille winter.

De minimumtemperatuur voor de volgende nacht is moeilijk in te schatten. Blijft het bewolkt, dan zakt het kwik niet veel dieper weg dan -6 à -7°C. Komt er een voldoende brede opklaring, dan zorgt het sneeuwdek ervoor dat het kwik meteen een duik naar beneden neemt. Dan is strenge vorst (-10°C of lager) mogelijk. Voorlopig lijkt de bewolking te overheersen; Op het moment dat ik dit schrijf, bereikt een nieuwe sneeuwlijntje het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Lokaal kan er dus nog wat sneeuw bijvallen vannacht.

Morgen blijft het kwik in het grootste deel van Vlaanderen licht negatief. Alleen vlak aan zee komt het boven het vriespunt uit, want daar waait een zwak windje vanover de (relatief warme) Noordzee. Het blijft grotendeels droog. In de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het nog eens stevig, tot -7°C.

Zaterdag wordt een dag om in de gaten te houden. Er nadert een neerslagzone, verbonden aan een depressie boven Schotland. De koude lucht aan de grond laat zich niet gemakkelijk verdrijven, maar hoger op stroomt wel gevoelig zachtere lucht naar onze omgeving. Er kan eerst een pakje verse sneeuw vallen. Zoals de weerkaarten er nu bij liggen, zou de sneeuw uiteindelijk overgaan in regen, terwijl het in de onderste luchtlagen nog vriest. Of met andere woorden: het begint te ijzelen. Gezien de neerslaghoeveelheden die worden berekend, zou dit voor serieuze overlast kunnen zorgen, niet alleen voor het verkeer maar bijvoorbeeld ook voor bovengrondse hoogspanningsleidingen. Daar kan zich een laag ijs op afzetten die te zwaar is voor de kabels. Ook boomtakken kunnen op die manier afkraken. Laat ons hopen dat het zover niet komt en dat alle neerslag valt als sneeuw of gewone regen. Het Amerikaanse weermodel voorziet het ijzel-scenario, het Europese model laat de sneeuw vrij snel overgaan in gewone regen, omdat de temperatuur aan de grond snel oploopt tot rond +3°C. Het is in elk geval een situatie om heel goed in de gaten te houden.

De dooi zou maar van tijdelijke aard zijn. In de loop van zondagavond zou de vorst al terug zijn in heel Vlaanderen en maandagochtend vriest het volgens het Europese weermodel alweer matig. Maandag en dinsdag liggen de maxima rond het vriespunt, 's nachts vriest het dan matig. Het zou daarbij droog blijven. Misschien ontstaat er dan een betere ijsvloer dan nu het geval is.

Waarschuwing

Ik wil eindigen met een waarschuwing. De verleiding kan groot zijn om de volgende dagen het ijs op te gaan. Het ziet er buiten erg winters uit en het vriest 's nachts stevig. Jammer genoeg betekent dat niet dat het ijs stevig is. Door de sneeuw is het nog erg dun en dus absoluut onbetrouwbaar. Hou ook rekening met sneeuwbroed: waar het ijs een paar dagen geleden pakweg 5 centimeter dik was, kan het nu onder het sneeuwdek opnieuw afgesmolten zijn, ondanks de aanhoudende vorst. Wees dus verstandig en ga nergens het ijs op waar het water dieper is dan 1 meter.

Misschien is er hier en daar een ondergelopen weiland te vinden waarop wel veilig geschaatst kan worden. Vraag in dat geval wel eerst toestemming aan de eigenaar, anders kan het ook daar snel afgelopen zijn met de ijspret.

 

21:26 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

In Nederland zijn er al heel veel natuurijsbanen open. Wij zijn ook op zoek naar een ondiepe vrijver daar we in Leuven (na 20 jaar bijna elk jaar te schaatsen) niet meer op de vijvers mogen. Beschermd vogelgebied ! Gedaan met de pret. Wij zijn nu op zoek naar ondergelopen weiden of ondiepe vijver rond Antwerpen?
Wie kan ons helpen?

Gepost door: stijn | 04-12-10

De commentaren zijn gesloten.