01-12-10

Eerst erg koud, later aarzelende dooi

Als ik gisteren nog schreef dat het weinig realistisch was om te hopen op een verlenging van de vorstperiode vanaf het weekend, dan moet ik daar nu al op terug komen. Waar eerst nog een duidelijke verzachting op het programma leek te staan voor volgende week, lijkt het nu eerder kwakkelweer te worden, met lichte vorst tijdens de nacht en licht positieve maxima. Dat zou betekenen dat de ijsvloer die er al ligt, nog niet meteen volledig zal wegdooien. Of dat goed of slecht nieuws is voor de schaatsers, dat zal nog moeten blijken. Het ijs dat er nu ligt, is immers meestal van slechte kwaliteit.

Vandaag zagen we een knap staaltje van transportkoude. De koude lucht die ons momenteel overrompelt, bevond zich vijf dagen geleden nog in Rusland en stroomde via het besneeuwde Wit-Rusland, Polen en Duitsland naar onze omgeving. Daarbij warmde deze luchtmassa nauwelijks op. Het resultaat was vrij spectaculair. De temperatuur daalde van -2°C rond middernacht tot -5,2°C om 10 uur in de ochtend en bleef daarna urenlang in de buurt van de -5°C hangen. Door de krachtige oostnoordoostenwind voelde het nog veel kouder aan.

De koude lucht kwam "op transport" tussen een Scandinavisch hogedrukgebied en een Zuid-Europese depressie. In deze stroming trekt vanavond en vannacht trouwens een zwakke sneeuwzone mee. Morgen trekt de opvullende depressie naar het noorden. Daardoor komt de koude lucht in onze omgeving tot stilstand. Er is dan nog altijd kans op wat sneeuw. De maxima blijven laag, rond -4°C, maar omdat er minder wind staat voelt het ook minder koud aan.

Zaterdag verschijnt een depressie boven de Britse Eilanden op het toneel. Ze zorgt ervoor dat de wind bij ons naar de zuidelijke sector draait. Vooral op grotere hoogte wordt de koude lucht dan verdreven. Aan de grond gaat dat een heel stuk trager. Het blijft zaterdag een groot deel van de dag vriezen, maar de kans op sneeuw neemt toe. 's Avonds laat en 's nacht loopt de temperatuur op en kan de sneeuw overgaan in regen of ijzel. In de nacht van zaterdag op zondag vriest het waarschijnlijk niet meer.

Zondag bevinden we ons in een zadelgebied, dat is een soort niemandsland tussen verschillende depressies en hogedrukgebieden in. In zo'n zadelgebied staat per definitie weinig wind. Dat betekent dat de dooi zondag niet echt overtuigend doorzet. In de loop van de dag gaat het kwik zelfs weer wat dalen. De neerslag krijgt opnieuw een winters karakter en in de nacht van zondag op maandag kan het opnieuw licht vriezen.

Maandag zien we op de weerkaarten een diepe depressie boven de Azoren, met een trog in de richting van Frankrijk. Wij bevinden ons aan de noordelijke flank van deze omvangrijke depressie, waardoor de wind opnieuw naar het oosten draait. Dat zou betekenen dat we toch een voorzetting krijgen van het winterse weer, als is het dan lang niet meer zo spectaculair. 's Nachts vriest het meestal licht, overdag komen we iets boven het vriespunt uit. Er blijft ook kans op winterse neerslag. Het verschil met wat de Europese computer gisteren nog berekende voor volgende week (een grote kans op doorzettende dooi met maxima tussen 5 en 10°C) is groot. Het hoeft dus niet gezegd dat de verwachting voor volgende week nog erg onzeker is.

De toestand van het ijs
In principe zou de ijsvorming nu snel moeten gaan, nu het ook overdag matig vriest. Toch zijn er een paar factoren die de ijsvorming bemoeilijken. Waar het water vanochtend nog niet dichtgevroren was, heeft de harde wind voor te veel menging gezorgd. Het bovenste laagje krijgt dan niet de kans om af te koelen tot het vriespunt omdat het constant wordt gemengd met iets minder koud water uit de diepte. Waar er wel al ijs lag, kan de sneeuw roet in het eten hebben gegooid. Die is op een aantal plaatsen vastgevroren aan de ijsvloer én werkt ook nog eens als een isolerend deken boven op het ijs. Natuurijskampioen Sven Mallezie twitterde vandaag een foto van de Kraenepoel in Aalter. Die ligt er erbarmelijk slecht bij: grote delen liggen onder de sneeuw, andere plekken bestaan uit grijs sneeuwijs én een deel is door de wind open gehouden. Het ziet er niet naar uit dat we de volgende dagen op deze plas veel schaatsplezier zullen beleven.

Illustratie: de lucht die ons vandaag bereikte, bevond zich vijf dagen geleden nog boven Rusland en kwam via Wit-Rusland, Polen en Duitsland naar onze omgeving. (Bron: NOAA-ARL)

traject drongen.gif

 

13:14 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.