30-11-10

Winterse woensdag

De grote lijnen van de verwachting in de bijdrage hieronder blijven overeind. De komende nacht vriest het mogelijk matig, bij een aanspannende wind uit het oostnoordoosten. Morgen blijft het ook overdag erg koud, met maxima in de omgeving van Gent rond -3°C en een ijzig koude wind. Tegen de avond neemt de bewolking toe en kan er opnieuw sneeuw vallen. In de nacht van woensdag op donderdag vriest het opnieuw matig, met minima rond -7°C. De wind gaat geleidelijk wat luwen.

Op donderdag kan er nog altijd wat sneeuw vallen. De wind valt bijna volledig weg, waardoor het in elk geval niet zo koud meer aanvoelt. De maxima liggen rond -3°C. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag vriest het een graad of 7, al is de spreiding in het EPS voor de minima al vrij groot. Vrijdag overdag kan de temperatuur opnieuw lichtjes positief worden. Dat komt omdat een depressie via Duitsland naar het noordoosten trekt. De (boven land zwakke) wind zoekt daardoor de zuidwestelijke sector op.

Tijdens het weekend trekt een diepe depressie van de Azoren naar Ierland. Daardoor draait de wind naar zuidelijke richtingen. De bovenluchten warmen gevoelig op. Dit is meteen de eerste dooi-aanval van de prille winter. Zaterdagochtend vriest het nog licht tot matig, overdag klimt het kwik in het westen van Vlaanderen vlot boven het vriespunt. Dat gaat gepaard met winterse neerslag: eerst sneeuw, later ook regen en mogelijk ijzel. De nacht van zaterdag op zondag zou wel eens de eerste kunnen zijn die vorstvrij verloopt, al is dat nog niet helemaal zeker. Zondag overdag mogen we dan temperaturen verwachten tot 4 à 5°C met geregeld wat regen of natte sneeuw.

De depressie lijkt vanaf het weekend te stagneren in de omgeving van Ierland. Wij komen dan in een gebied te liggen met weinig luchtdrukgradiënt. Dat zorgt ervoor dat de temperatuursverwachting nog onzeker is, want die is sterk afhankelijk van de precieze windrichting en -kracht. We maken volgende week het meeste kans op maxima tussen 5 en 10°C en minima tussen 0 en 5°C. Dat zou dus algemene dooi betekenen. Hopen op een verlenging van de vorstperiode tijdens en na het weekend lijkt voorlopig niet echt realistisch.

Even een ander soort grafiekje. Door het koude weer is het strandwater in Oostende in goed drie weken tijd zeven graden afgekoeld, van 13,3°C op 6 november tot 6,3°C vandaag. De sneeuw die vrijdagavond op het strand viel, ligt er vandaag nog altijd. Voor deze tijd van het jaar is dat erg uitzonderlijk. (Bron grafiek: Meetnet Vlaamse Banken)

strandwater.PNG

14:48 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.