29-11-10

Diep winters in de herfst

De weerkaarten zien er voor de volgende dagen zo diepwinters uit, dat een mens bijna zou vergeten dat het nog altijd maar herfst is en het nog bijna vier weken duurt voor het Kerstmis er aan komt. De winter is er deze keer wel erg vroeg bij. Zoals verwacht, staat vanavond de eerste marathon op natuurijs op het programma. Het is dit keer opnieuw Noordlaren dat de spits mag afbijten.

Ook in Vlaanderen kunnen we wel stellen dat de winter nu echt begonnen is. In Drongen noteerden we gisterochtend een minimum van -4,5°C. Overdag kwam het kwik niet hoger dan +0,7°C. Daarmee zijn de eerste hellmannpunten genoteerd. De teller staat voorlopig nog op 2,4, maar tegen morgen zal dit getal al verdubbeld zijn. Daarmee is het nu, op 28 november, al een uitgemaakte zaak: de winter 2010-2011 wordt zeker niet de zachtste winter ooit.

Algemene situatie

De voorbije nacht en ook deze voormiddag was het zwaarbewolkt, maar toch duidt de thermometer -2°C aan. We hebben met andere woorden overduidelijk te maken met transportkou. De luchtdrukverdeling op de weerkaarten ziet er dan ook heel erg winters uit. Er ligt een stevig hogedrukgebied (1035 hPa) boven Scandinavië en IJsland. We zien depressies boven de Golf van Biskaje en Oost-Europa. Tussen deze systemen stroomt ijskoude landlucht naar onze omgeving. De temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) ligt nu rond -8°C en daalt tegen donderdag naar -15°C. De zon heeft deze tijd van het jaar absoluut onvoldoende kracht om deze koude luchtmassa op te warmen. Dat betekent dat we een paar ijskoude dagen tegemoet gaan.

De koude lucht laat zich niet zo gemakkelijk verdrijven. Dat zien we op het einde van de week. De weerkaarten zien er dan minder winters uit. De blokkade boven de Atlantische Oceaan blijft overeind, maar verplaatst zich naar het westen. Dat betekent dat de hoge luchtdruk boven Scandinavië en IJsland verdwijnt, om zich te vestigen ten zuiden van Groenland. Zaterdag verwachten de weermodellen depressies boven Ierland en de Oostzee. De wind komt dan bij ons voornamelijk uit het zuidwesten tot het zuiden. Maar de straalstroom ligt nog altijd erg zuidelijk, waardoor de koude lucht in onze omgeving gevangen blijft. Dat betekent dat hooguit de scherpste kantjes van de kou er wat af gaan. Als de wind wegvalt, kan het zelfs in deze situatie nog erg koud worden, vooral 's nachts. Bij een wat hardere wind vanover de relatief warme Noordzee, kan het kwik licht positief worden. Maar zolang de blokkade boven de oceaan er ligt, kan het niet echt langdurig zacht worden.

Verwachting
Vandaag maandag is het zwaarbewolkt. In de loop van de dag kunnen er wat sneeuwvlokken dwarrelen, maar veel meer dan 1 à 2 cm wordt voor de omgeving van Gent niet verwacht. De maxima blijven steken bij -1 à -2°C. Vannacht daalt het kwik tot -4°C.
Morgen breekt de zon af en toe door de wolken. Het blijft de hele dag droog en het kwik raakt misschien net tot aan het vriespunt maar begint nog in de loop van de dag opnieuw te dalen.
In de nacht van dinsdag op woensdag kunnen we in Drongen waarschijnlijk de eerste matige vorst noteren, met minima rond -6°C. De bewolking neemt woensdag opnieuw toe en er is kan op wat sneeuw. De maxima blijven steken bij -3 à -4°C. De wind trekt aan tot 4 à 5 Bft, waardoor het bijzonder koud aanvoelt. Daarna is de temperatuur erg afhankelijk van het feit of er zich al dan niet een sneeuwdek gevormd zal hebben. Ligt er voldoende sneeuw, dan kan het in de nacht van woensdag op donderdag streng vriezen (-10°C of lager). Ligt er geen sneeuw, dan liggen de minima rond -7°C. Idem voor de temperatuur donderdag overdag: bij voldoende sneeuw blijft die steken op -5°C, in het andere geval kan die "oplopen" tot -2°C.

ook vrijdag- en zaterdagochtend vriest het matig en misschien zelfs streng. De maxima lijken iets op te lopen, tot rond of iets boven het vriespunt, maar de onzekerheid is nog groot. Dat geldt uiteraard ook voor de periode die daarna komt.

IJsverwachting
De vorming van een ijsvloer is stilaan op gang gekomen. Vanaf vrijdag zou er op ondiep water toch zo'n 10 cm ijs kunnen liggen. Dat betekent dat er hier en daar geschaatst zou kunnen worden. We zijn dan nog maar begin december, naar Vlaamse normen is dat heel erg vroeg. Vanaf zaterdag lijkt de ijsvorming wat te stagneren. Echt betrouwbaar ijs, dat een grote massa probleemloos kan dragen, lijkt er voorlopig dus nog niet in te zitten. Hier en daar de eerste krassen op het natuurijs zetten, moet tegen het einde van de week zeker mogelijk zijn.11:15 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Hallo,

de sneeuwval van afgelopen nacht, is die niet nefast voor de eventuele schaatsmogelijkheden de komende dagen?

mvg

Gepost door: wim | 30-11-10

Dag Wim,

Nefast hoeft de sneeuw niet te zijn, op de meeste plaatsen is maar 1 à 2 cm gevallen. Hinderlijk is het allicht wel. Ik denk dat de meeste (sportieve) schaatsers wel dromen van gitzwart, sneeuwvrij ijs. Als decor is een laagje sneeuw wel mooi, natuurlijk.

Vriendelijke groeten,

Gert

Gepost door: Gert | 30-11-10

De commentaren zijn gesloten.