25-11-10

De eerste (natte) sneeuw

Op veel plaatsen in Vlaanderen is vandaag de eerste, kletsnatte sneeuw gevallen. Op een aantal plekken, zoals in Oostende, zorgde dat voor een eerste papperig dekje. Vorst bleef op de meeste plaatsen uit. In Drongen daalde het kwik tot +0,6°C. De weermodellen hadden de situatie dus niet echt goed te pakken: het werd iets minder koud dan een paar dagen geleden verwacht, maar er viel wel meer neerslag. De oorzaak zijn de kleinschalige lagedrukgebiedjes boven de Noordzee, die vaak door de grove mazen van de roosterpunten van de globale weermodellen glippen en pas in laatste instantie hun plannen kenbaar maken. Ook nu weer zien we dergelijke kleinschalige lagedrukgebiedjes opdoemen. Vandaag trekt er eentje langs de Nederlandse en Belgische kust naar het zuiden, morgen volgt een andere kleine depressiekern vrijwel hetzelfde traject. Ze kunnen de buienactiviteit boven zee fel doen opleven. Rond de kern kunnen deze buien eventueel een eindje het binnenland indraaien, zoals vandaag dus ook het geval was.

Algemene situatie
De grote lijnen van het drukpatroon blijven gehandhaafd. Er ligt een stevig hogedrukgebied boven Groenland met een uitloper boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Ook boven het noorden van Scandinavië is de luchtdruk hoog. Depressies vinden we boven de Baltische Staten en voor de Noorse kust. Ook wij liggen in dit complex lagedrukgebied, met zoals gezegd een kleine randdepressie vlak bij onze kust. Aan de grond zorgt dit voor een zwakke, overwegend noordoostelijke stroming. Op grotere hoogte is de stroming noordelijk.

Zaterdag nestelt er zich een depressie boven Frankrijk, zodat de wind wat aanspant en duidelijk voor de oostelijke sector kiest. Maandag strekt de kern van het hogedrukgebied zich uit van IJsland tot Centraal-Zweden. Voor de kust van Portugal ligt een diepe depressie (980 hPa),  met (alweer) een kleine randdepressie boven onze omgeving, die de windverwachting (en bijgevolg ook de temperatuursverwachting) onzeker maakt. Op woensdag 1 december ziet de operationele berekening van het Europese ECMWF-model (EC2500) nog altijd een interessante situatie: een depressie boven de Golf van Genua en hoge luchtdruk boven het zuiden van Scandinavië. Met de berekende koude bovenluchten (-10°C op 850 hPa) zou dat kunnen zorgen voor een diep winterse dag, met een stevige oostenwind, kans op sneeuw en maxima niet hoger dan -4°C. Maar de modellen schuiven nog sterk met de positie van dit lagedrukgebied. Een iets andere ligging kan zorgen voor een heel andere situatie: droog weer, ijzel of zelfs doodgewone regen. GFS2506 bijvoorbeeld tekent woensdag deze depressie niet boven de Golf van Genua, maar boven het Kanaal. Het hoeft niet gezegd dat dit een totaal ander weerbeeld tot gevolg heeft: een zuidwestenwind, regen en temperaturen rond +2°C. Een wereld van verschil dus in vergelijking met het ECMWF-model. We wachten dus maar best nog even af.

Weerbeeld
Vannacht blijven er vooral boven zee nog een aantal sneeuwbuien ontstaan. Vooral het eerste deel van de nacht kunnen die ook nog een eindje het binnenland indrijven. Tijdens opklaringen zakt het kwik tot rond -2°C. Morgen blijft de kans op een lichte winterse bui of sneeuwbui bestaan, bij maxima rond +3°C.
Zaterdag is het wisselend tot zwaar bewolkt. Aan zee zijn er nog enkele buien, maar in het binnenland blijft het op de meeste plaatsen droog. Zaterdagochtend ligt het kwik rond -3°C, overdag klimt het tot +3C. In de nacht van zaterdag op zondag zou het voor het eerst matig kunnen vriezen in de omgeving van Gent. De minima liggen rond -5°C. Het Amerikaanse weermodel verwacht wat sneeuw, het Europese model houdt het droog.

Zondag liggen de maxima rond het vriespunt. Vanaf maandag is de temperatuursverwachting onzeker, door de eerder gemelde onduidelijkheid over de precieze ligging van de depressies. Het blijft in elk geval 's nachts vriezen. Maandag zouden de maxima lichtjes positief kunnen worden, dinsdag en woensdag is de kans op een ijsdag (permanente vorst dus) meer dan 50 procent. Vanaf dinsdagnamiddag neemt de kans op neerslag sterk toe. Of dat sneeuw, regen of ijzel wordt, dat zal de volgende dagen moeten blijken. Een langdurige verzachting lijkt in elk geval nog niet aan de orde. De luchtdrukverdeling blijft gunstig voor eventueel winterweer. Dat bewijst het EPS. Tot en met zaterdag 4 december blijft het ensemblegemiddelde (EC2500) van de temperatuur in de omgeving van Gent vrijwel permanent onder het vriespunt.

Omdat deze website haar naam eer moet aandoen: hoe zit het nu met de ijsverwachting? Niet zo goed. De ijsvorming komt pas maandag of dinsdag aarzelend op gang. Tegen donderdag zou er op ondiep water een centimeter of 4 ijs kunnen liggen, daarna zijn de verwachtingen onzeker. Ondanks het vrij koude weer voor de tijd van het jaar hoeven we voorlopig dus niet aan schaatsen op natuurijs te denken. In het noordoosten van Nederland zijn er vanaf midden volgende week misschien wel wat bescheiden schaatsmogelijkheden.

Illustratie: woendag bedraagt de kans op sneeuw in onze omgeving zowat 70 procent. Er is 30 procent kans dat er meer dan 3 centimer valt. (Bron: www.weerplaza.nl)

eps_sneeuwkans_06310.png

15:07 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.