24-11-10

Zo bereidt Nederland zich voor...

Aan de schaatscultuur van de Nederlanders kunnen wij Vlamingen nog een puntje zuigen. Ik verwijs in mijn bijdrages op deze website soms naar de ijsbanen van onze noorderburen. Wat is dat nu eigenlijk, zo'n ijsbaan? In heel wat dorpen ligt er een terrein dat onder water wordt gezet van zodra er vorst wordt verwacht. Vaak is dat een weiland of een parkeerterrein. Het water is 30 à 50 centimer diep. Uiteraard vriest dit ondiepe water snel dicht én het is ook ongevaarlijk als je er toch doorheen zou zakken.

Het zijn ijsverenigingen die zo'n ijsbaan onderhouden. Ze vegen onder meer geregeld het ijs schoon. De meeste ijsbanen zijn verlicht, zodat iedereen na het werk of na school nog de schaatsen kan onderbinden. Als er dan ook nog wat kraampjes rond de ijsbaan staan, is dat uiteraard een uiterst gezellige bedoening. Welke Vlaamse gemeente of stad voelt zich geroepen om zo'n ijsbaan aan te leggen? Duur hoeft dit toch niet te zijn...

Op de foto hieronder: zo zag de ijsbaan van Terwolde (provincie Gelderland) er vanmorgen uit, klaar voor de komende vorstnachten.

 

ijsbaan.jpg

En zo ziet het resultaat er over enkele dagen hopelijk uit:

 

ijsbaan terwolde 2.JPG

(Met dank aan Mark Wolvenne voor de foto's)

17:38 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.