23-11-10

Vroege winter

Het staat nu wel vast dat we een vroege winterinval krijgen. Met geregeld regenbuien bij een temperatuur rond 6°C en een wind uit het noordwesten, is het ook vandaag al behoorlijk guur te noemen. Gisteravond daalde het kwik tijdens een langdurige opklaring nog tot -0,7°C, waardoor deze nog piepjonge winter nu al vier vorstdagen telt in Drongen.

De verantwoordelijke voor het vroege winterweer dat er zit aan te komen, is een omegablokkade die zich inmiddels gevormd heeft boven de Atlantische Oceaan. Zoals het tweede deel van de naam al zegt, "blokkeert" die de weg voor westelijke (en dus zachte) luchtstromingen in de hogere delen van de troposfeer. Het eerste deel van haar naam dankt ze aan haar vorm, die sterke gelijkenissen vertoont met de Griekse letter Omega.

Aan de oostelijke flank van de hogedrukblokkade stroomt een koude luchtmassa naar onze omgeving. 1500 meter boven ons hoofd is het nu -5°C. Op 5000 meter hoogte is het ongeveer -30°C. Als deze koude lucht over het warme zeewater stroomt, ontstaan er boven zee felle buien, zoals we vandaag al mochten ondervinden. Voorlopig zijn dat nog regenbuien, omdat het 11° warme zeewater de onderste luchtlagen gevoelig opwarmt. Met de noorwestenwind stroomt deze relatief zachte lucht nog zowat heel Vlaanderen in.

Voor de verwachtingen tot en met vrijdag verwijs ik naar de bijdrage hieronder, want daar verandert weinig aan. Al een paar dagen kijken we uit naar de precieze koers van een depressie die morgen ontstaat voor de kust van het noorden van Noorwegen en die vervolgens over de Noordzee naar het zuiden zakt. Volgens de jongste verwachtingen ligt die depressie zaterdag boven de zuidelijke Noordzee en later het Kanaal. Dat betekent dat de wind via het zuidwesten naar het oosten zou krimpen. Met dergelijke koude bovenluchten (-8°C op 850 hPa) én een aflandige wind bestaat er maar weinig twijfel over: de kans is heel groot dat we zaterdag vlokken zullen zien dwarrelen. Vooral in de nacht en de ochtend zou de sneeuw ook kunnen blijven liggen. Overdag kunnen de maxima lichtjes positief uitvallen en kan het sneeuwdek gedeeltelijk of volledig afsmelten.

Een kanttekening is hier op haar plaats. Tot en met zondag berekent het Europese weermodel niet al te veel neerslag voor het Vlaamse binnenland. Aan de kust en vooral boven zee is de kans op neerslag een stuk groter. Een kleine verandering in de koers van de depressie kan nog altijd grote gevolgen hebben voor het weerbeeld. Vooral voor de kustregio's kan dat het verschil betekenen tussen een dik pak sneeuw of stromende regen.

Na het weekend lijken de depressies zich ten zuiden van ons te nestelen. Ten noorden van ons blijft de luchtdruk hoog. Dat betekent dat het winterweer voor langere tijd in het zadel zou blijven. Maandag, dinsdag en woensdag ligt het ensemblegemiddelde voor de maximumtemperatuur in de omgeving van Drongen rond het vriespunt, voor de minimumtemperatuur rond -5°C. De operationele berekening van ECMWF maakt het voor woensdag 1 december wel erg bont: 5 à 10 cm sneeuw in de omgeving van Gent bij een temperatuur van -3°C en een snijdende oostenwind van 6 Bft. Uiteraard mogen we dit nog niet voor werkelijkheid nemen, maar het is wel een indicatie van wat er bij een dergelijke luchtdrukverdeling mogelijk is, zelfs in dit vroege stadium van de winter.


14:49 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Goeiemorgen wordt. Het een strenge winter van de jaar omdat vroeger begin dan normaal is. Het 21december

Gepost door: frederik | 28-11-10

Dag Frederik,

Of het een strengere winter wordt dan normaal, is nu nog moeilijk te zeggen. We kunnen verwachtingen maken tot hooguit tien dagen vooruit, alles wat daarna komt is nog onzeker. De winter is in elk geval wel erg vroeg begonnen dit jaar!

Vriendelijke groeten,

Gert

Gepost door: Gert | 29-11-10

De commentaren zijn gesloten.