19-11-10

Kansen op (natte) sneeuw nemen toe

Wat al een paar dagen duidelijk was, krijgt meer en meer bevestiging. Volgende week stijgen de kansen op licht winters weer, met winterse buien en lichte nachtvorst. Zwaar winterweer lijkt er voor Vlaanderen nog niet in te zitten, maar we zijn natuurlijk ook nog maar november.

Er heeft zich inmiddels een hogedrukgebied (kerndruk 1030 hPa) gevestigd boven Scandinavië, met een uitloper in de richting van Groenland. Ten westen van Ierland ligt een complex, maar ondiep lagedrukgebied. Eén depressiekern ligt ten zuiden van IJsland, een tweede trekt naar de Golf van Biskaje. Daardoor staat er vandaag vrijdag bij ons een zuidelijke stroming. De zuidenwind voert zachte lucht aan, waardoor de maxima vandaag pieken tot rond 9°C. Een zwakke occlusie, verbonden aan de IJslandse depressie, zorgt voor veel bewolking. Het kwik zakt daardoor de volgende nacht niet veel dieper dan een graad of 6.  Af en toe kan er wat motregen vallen.

Morgen zaterdag trekt de depressie van de Golf van Biskaje stilaan Frankrijk binnen. De wind krimpt van zuid naar oost. Aangezien het in Oost-Europa nog zacht is, heeft die krimping voorlopig weinig of geen gevolgen voor de maximumtemperatuur. Die ligt ook morgen nog rond 9°C. Er komen stilaan wel wat gaten in de bewolking en de wind waait zwak, zodat het een aangename zaterdag wordt. Ook in de nacht van zaterdag op zondag zijn er nog opklaringen. De minima liggen rond +2°C.

Zondag heeft de depressie zich boven Frankrijk genesteld en vinden we de hoogste luchtdruk (1035 hPa) boven IJsland en Groenland. Ook boven Scandinavië is de luchtdruk nog altijd hoog. Dat zorgt bij ons voor een oostnoordoostenwind, die stilaan aanspant. Met maxima tot 7°C is het stilaan wat minder zacht. Een occlusie die rond de Franse depressie draait, zorgt ervoor dat de bewolking opnieuw toeneemt. In de nacht van zondag op maandag daalt het kwik daardoor niet veel verder dan +2 à +3°C in het westen van het land. In de Kempen komt het vriespunt wel in beeld. Vooral in het westen kan er wat lichte neerslag vallen. Met temperaturen die op 850 hPa (rond 1500 meter hoogte) rond -1 à -2°C liggen, hoeven we nog niet op winterse neerslag te rekenen.

Maandag trekt de depressie verder het Europese vasteland op. De wind krimpt verder van oostnoordoost naar noordoost. De aangevoerde lucht is nu duidelijk minder zacht, met maxima rond +4°C in Vlaanderen, rond +1°C op de Hoge Venen. Er kan wat neerslag vallen. In Vlaanderen is dat regen, in de Hoge Venen valt de eerste sneeuw. Nog altijd zorgt de bewolking ervoor dat het kwik 's nachts niet diep wegzakt, met minima die amper lager uitvallen dan de maxima: rond +2° à +3°C.

Dinsdag krimpt de wind verder naar noordelijke richtingen. Dat betekent dat er vanover de Noordzee in de onderste luchtlagen zachte lucht over het westen van het land wordt aangevoerd. Er valt opnieuw wat neerslag. Bij temperaturen die de hele dag in Vlaanderen tussen +4 en +6°C liggen, is dat uiteraard regen. Op grotere hoogte wordt er wel koudere lucht aangevoerd. De temperatuur op 850 hPa (1500 meter hoogte) ligt rond -5°C. Dat maakt dat er in de Ardennen wel kans is op winterse neerslag. In de Hoge Venen komt het kwik vanaf maandag niet of nauwelijks nog boven het vriespunt en daar kan tegen woensdag een sneeuwdek van 5 à 10 centimer komen te liggen.

De details vanaf woensdag liggen uiteraard nog niet helemaal vast, de grote lijnen zijn stilaan wel duidelijk. We zien donderdag een indrukwekkende omega-blokkade boven de Atlantische Oceaan. Aan de grond vertaalt zich dat in een stevig hogedrukgebied boven Groenland en een complex lagedrukgebied van Zuid- over Centraal- tot Noord-Europa. Aan de oostelijke flank van het hogedrukgebied zakt koude lucht uit naar het zuiden. We weten nog van vorige winter wat er gebeurt als deze koude bovenluchten boven het relatief warme water van de Noordzee terecht komen: er ontstaan depressies boven zee. Het hangt van de precieze koers van deze depressies af hoe ons weerbeeld er zal uitzien. De bovenlucht is in elk geval koud genoeg om voor sneeuw te zorgen. Blijft de wind aflandig, dan kan er ook in Vlaanderen sneeuw van betekenis vallen. Komt de wind vol vanover zee, dan zijn de maxima te hoog en valt er regen. Komt zo'n depressiekern vlak in onze buurt te liggen, dan kan er pak natte sneeuw vallen bij licht positieve temperaturen, zoals op 25 november 2005 bijvoorbeeld het geval was.

Volgens het EPS is de kans op nachtvorst vanaf volgende week woensdag in elk geval groot. Het ensemblegemiddelde ligt elke nacht rond -3°C. In de Kempen behoort matige vorst (-5°C of lager) zeker tot de mogelijkheden. De maxima liggen rond +3°C, de kans op ijsdagen in Vlaanderen is voorlopig erg klein. In de Hoge Venen blijft het wel dag en nacht vriezen. Alle sneeuw die daar valt, blijft dus liggen. Als het dan 's nachts uitklaart, zou het kwik daar in het tweede deel van volgende week wel eens dicht tot tegen de -10°C kunnen dalen. De nieuwe winter neemt met andere woorden een behoorlijke start.

 

 

10:32 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.