08-11-10

Tijdelijk wat minder zacht

De voorbije week heb ik de eerste strenge vorst meegemaakt en het eerste natuurijs zien liggen. Ik heb daarvoor wel een beetje "vals" moeten spelen door naar Zweden af te reizen, meer bepaald naar Amot op 61°NB. Voor de kenners: dat is het dorp van het officiële weerstation met synops-stationscode 02440. Zondagochtend daalde het kwik er tot -10°C, vanochtend zelfs tot -13°C maar dat hebben we niet meer "live" meegemaakt.

In Vlaanderen zijn we inmiddels in een wat minder zachte periode aanbeland, maar met minima de volgende dagen rond 4°C en maxima rond 8 à 9°C is het natuurlijk nog niet koud te noemen. Alleen in de nacht van woensdag op donderdag lijkt er een (heel) klein kansje te bestaan op vorst in de thermometerhut. Vanaf donderdag overdag loopt het kwik snel op en komen we opnieuw in een erg zachte periode terecht. "Boosdoener" is een diepe depressie die via Schotland naar Scandinavië trekt. Vanaf donderdag mogen we in het Gentse maxima verwachten tussen 12 en 16°C. De minima liggen dan rond 9°C. Er valt ook een behoorlijke plens regen, vooral donderdag, vrijdag en zaterdag. Vanaf zondag zou het wat minder nat worden.

Volgende week lijkt dan een westcirculatie op de weerkaarten te komen, met uiteraard nog altijd zacht weer tot gevolg, al gaan er wel opnieuw enkele graadjes af. In de westcirculatie trekken geregeld frontale systemen mee. Regen en (soms vrij veel) wind blijven dus de dienst uitmaken.

16:58 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.