28-10-10

November begint zacht

Met de maand november in zicht, lijkt de winter nog totaal geen aanstalten te maken om een vroege uitval te doen in de richting van de Lage Landen. In tegendeel zelfs. De komende tien dagen installeert zich een westcirculatie, die zachte maritieme lucht naar de Benelux voert. In deze stroming wisselen storingen en mobiele hogedrukwiggen elkaar af, zodat het weerbeeld erg wisselvallig te noemen is. Van vorst is totaal geen sprake. In de omgeving van Gent liggen de maxima de volgende tien dagen vrijwel altijd rond 14 à 15°C. De minima situeren zich de hele periode tussen 6 en 9°C. Vrij zacht herfstweer, met andere woorden. Vrijwel dagelijks is er kans op wat regen of een bui, stormweer hoeven we voorlopig niet te vrezen.

Waar vinden we wel al winterweer? In elk geval niet meer in het zuiden van Scandinavië. Daar was de afgelopen dagen al wat sneeuw gevallen, maar vanaf vandaag is de vorstgrens daar teruggedreven tot boven de poolcirkel en daar lijkt de volgende dagen weinig verandering in te komen. In Siberië, ten oosten van de Oeral dus, vriest het wel dag en nacht, maar dat is voor die omgeving zeker niet uitzonderlijk. Ook daar maakt de vorstgrens de volgende dagen totaal geen aanstalten om naar het westen op te rukken. In Moskou liggen de maxima de komende dagen rond of zelfs boven de +5°C, terwijl het er 's nachts alleen lichtjes of helemaal niet vriest.

In Drongen-Baarle hebben we inmiddels wel een tweede vorstdag kunnen noteren. Op 26 oktober daalde het kwik tot -0,2°C, diep genoeg om voor een mooi berijpt ochtendlandschap te zorgen. Voorlopig komt daar geen derde vorstdag meer bij.

Op de illustratie hieronder: het Amerikaanse GFS-model berekent voor volgende week een westcirculatie met de straalstroom (oranje-rood gekleurd) vlak ten noorden van ons. Deze circulatie voert zachte maritieme lucht naar een groot deel van Europa.

straalstroom 281010.png

13:53 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-10-10

Eerste vorstnacht van de nieuwe winter

De eerste vorstdag van de winter (of laat ons zeggen: winterhalfjaar) 2010-2011 is een feit. Dat is zo traditioneel het moment om opnieuw van wal te steken met de IJsverwachting. Op 18 oktober daalde het kwik in Drongen-Baarle tot -0,5°C. We bevonden ons die nacht in een rustig zadelgebied, terwijl de dagen daarvoor vrij frisse en droge continentale lucht werd aangevoerd. In Oost-Vlaanderen was het volledig uitgeklaard en kon het daardoor optimaal uitstralen. Ten oosten van Antwerpen was het zwaarbewolkt tot betrokken, zodat het daar minder koud werd.

De eerste vorstdag valt vrij vroeg, maar trouwe lezers van deze IJsverwachting weten wel al dat we hier geen conclusies aan kunnen verbinden voor het verdere verloop van de winter. Het opstellen van een seizoensverwachting voor onze contreien blijft gokwerk, en daar waag ik mij niet aan. De gereputeerde weermodellen ECMWF (Europa) en GFS (USA) hebben al moeite genoeg om met de ensemble-techniek tien dagen in de toekomst te kijken en doen - met wisselend succes - nu ook pogingen om tot veertien dagen vooruit te kijken. Als we die ensembles voor de omgeving van Drongen er bij halen, zien we trouwens dat de kans vrij klein is dat er in de loop van oktober nog een tweede vorstdag bij komt in de omgeving van Gent.

Terwijl het nog wat rustig is op het winterfront, wil ik van de gelegenheid gebruik maken om hier wat reclame te maken voor twee publicaties van de Gentse Weerkring. Enkele weken geleden verscheen het boek De terugkeer van de muggen van Joachim Castelain. Op onnavolgbare wijze beschrijft hij hierin zijn fascinatie voor alle grillen en grollen van het weer. Dat doet hij met tekeningen, gedichten, grappige én serieuze teksten.

Eerder dit jaar verscheen van mijn hand het boek Weerberichten... en enkele gedichten. Het is een boek met humoristische kortverhalen, gedichten en columns. Het winterweer en de schaatssport spelen in veel van deze teksten een hoofdrol. Wie meer wil weten over deze beide boeken en ze wil bestellen, kan doorklikken op de covers hieronder.

boek.JPG

muggen.jpg

15:46 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |