28-10-10

November begint zacht

Met de maand november in zicht, lijkt de winter nog totaal geen aanstalten te maken om een vroege uitval te doen in de richting van de Lage Landen. In tegendeel zelfs. De komende tien dagen installeert zich een westcirculatie, die zachte maritieme lucht naar de Benelux voert. In deze stroming wisselen storingen en mobiele hogedrukwiggen elkaar af, zodat het weerbeeld erg wisselvallig te noemen is. Van vorst is totaal geen sprake. In de omgeving van Gent liggen de maxima de volgende tien dagen vrijwel altijd rond 14 à 15°C. De minima situeren zich de hele periode tussen 6 en 9°C. Vrij zacht herfstweer, met andere woorden. Vrijwel dagelijks is er kans op wat regen of een bui, stormweer hoeven we voorlopig niet te vrezen.

Waar vinden we wel al winterweer? In elk geval niet meer in het zuiden van Scandinavië. Daar was de afgelopen dagen al wat sneeuw gevallen, maar vanaf vandaag is de vorstgrens daar teruggedreven tot boven de poolcirkel en daar lijkt de volgende dagen weinig verandering in te komen. In Siberië, ten oosten van de Oeral dus, vriest het wel dag en nacht, maar dat is voor die omgeving zeker niet uitzonderlijk. Ook daar maakt de vorstgrens de volgende dagen totaal geen aanstalten om naar het westen op te rukken. In Moskou liggen de maxima de komende dagen rond of zelfs boven de +5°C, terwijl het er 's nachts alleen lichtjes of helemaal niet vriest.

In Drongen-Baarle hebben we inmiddels wel een tweede vorstdag kunnen noteren. Op 26 oktober daalde het kwik tot -0,2°C, diep genoeg om voor een mooi berijpt ochtendlandschap te zorgen. Voorlopig komt daar geen derde vorstdag meer bij.

Op de illustratie hieronder: het Amerikaanse GFS-model berekent voor volgende week een westcirculatie met de straalstroom (oranje-rood gekleurd) vlak ten noorden van ons. Deze circulatie voert zachte maritieme lucht naar een groot deel van Europa.

straalstroom 281010.png

13:53 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.