20-10-10

Eerste vorstnacht van de nieuwe winter

De eerste vorstdag van de winter (of laat ons zeggen: winterhalfjaar) 2010-2011 is een feit. Dat is zo traditioneel het moment om opnieuw van wal te steken met de IJsverwachting. Op 18 oktober daalde het kwik in Drongen-Baarle tot -0,5°C. We bevonden ons die nacht in een rustig zadelgebied, terwijl de dagen daarvoor vrij frisse en droge continentale lucht werd aangevoerd. In Oost-Vlaanderen was het volledig uitgeklaard en kon het daardoor optimaal uitstralen. Ten oosten van Antwerpen was het zwaarbewolkt tot betrokken, zodat het daar minder koud werd.

De eerste vorstdag valt vrij vroeg, maar trouwe lezers van deze IJsverwachting weten wel al dat we hier geen conclusies aan kunnen verbinden voor het verdere verloop van de winter. Het opstellen van een seizoensverwachting voor onze contreien blijft gokwerk, en daar waag ik mij niet aan. De gereputeerde weermodellen ECMWF (Europa) en GFS (USA) hebben al moeite genoeg om met de ensemble-techniek tien dagen in de toekomst te kijken en doen - met wisselend succes - nu ook pogingen om tot veertien dagen vooruit te kijken. Als we die ensembles voor de omgeving van Drongen er bij halen, zien we trouwens dat de kans vrij klein is dat er in de loop van oktober nog een tweede vorstdag bij komt in de omgeving van Gent.

Terwijl het nog wat rustig is op het winterfront, wil ik van de gelegenheid gebruik maken om hier wat reclame te maken voor twee publicaties van de Gentse Weerkring. Enkele weken geleden verscheen het boek De terugkeer van de muggen van Joachim Castelain. Op onnavolgbare wijze beschrijft hij hierin zijn fascinatie voor alle grillen en grollen van het weer. Dat doet hij met tekeningen, gedichten, grappige én serieuze teksten.

Eerder dit jaar verscheen van mijn hand het boek Weerberichten... en enkele gedichten. Het is een boek met humoristische kortverhalen, gedichten en columns. Het winterweer en de schaatssport spelen in veel van deze teksten een hoofdrol. Wie meer wil weten over deze beide boeken en ze wil bestellen, kan doorklikken op de covers hieronder.

boek.JPG

muggen.jpg

15:46 Gepost door Gert | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.