15-02-10

Bescheiden schaatsmogelijkheden

Zoals verwacht heeft de bewolking en de sneeuw roet in het eten gegooid van de Vlaamse schaatsliefhebber. Er is een ijsvloer ontstaan, maar die was vrijwel nergens sterk genoeg om schaatsers te kunnen dragen. Toch heb ik vandaag een kilometertje of 50 kunnen schaatsen op natuurijs. Op een ondergelopen weide in Nazareth-Eke hebben vrijwillgers een baan van ongeveer 500 meter schoongeveegd. De ijsvloer kraakte nog wat, maar op zo'n weiland kan dat weinig kwaad.

Op deze weide zal ook de volgende 2 dagen nog wel kunnen worden geschaatst. Vooral in de nacht van dinsdag op woensdag kan het kwik nog een keer diep onderuit gaan. Maar stilaan is het uit met de pret. De dooi zet niet overtuigend in, maar wel genoeg om sneeuw en ijs te doen verdwijnen. Vanaf donderdag schommelt het kwik dag en nacht tussen het vriespunt en +5°C. Het is dan onaangenaam, waterkoud weer. Op de langere termijn lijkt de vorst niet echt meer terug te keren, en stilaan doemt de maand maart op aan de horizon.

De winter van 2009-2010 zal de geschiedenis ingaan als een lange winter, met veel sneeuwdagen maar zonder uitgesproken vrieskou en met af en toe net iets te lange onderbrekingen, die de ijsvloer weer deden verdwijnen. Zo kwam het in Drongen geen enkele nacht tot strenge vorst. Daardoor bleven de schaatsmogelijkheden in Vlaanderen beperkt. Heel anders was het in het noordoosten van Nederland. Daar verliep de winter beduidend kouder en stond met wekenlang op het ijs. De voorbije dagen reden daar zelfs auto's over de ijsvloer en ook op het IJsselmeer werd er geschaatst. Beelden waar we in Vlaanderen alleen maar van konden dromen.

22:38 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Toch heb ik mijn schaatsen aangehad voor 6 lange dagen ;) Sinds vrijdagnamiddag schaatste ik al rond op het ijs en dit tot en met gisteren. Het was ook een ondergelopen weide met een oppervlakte zo groot of de helft van een voetbalveld. En als je er maar met enkele vrienden op schaatst kan het ijs je voldoende dragen en zijn dat toch enkele dagen van amusement. De ijsvloer lag een 8-tal cm's dik wat voldoende is voor ondiep water om enkele personen te kunnen dragen. Bedankt voor je updates Gert! Hopelijk krijgen we volgend jaar een schaatswinter in het plaats van een sneeuwwinter! Nog veel succes,

Stijn

Gepost door: Stijn | 18-02-10

De commentaren zijn gesloten.