09-02-10

Daar is de winter weer

En zo zijn we opnieuw in een koude periode aanbeland. Met een maximumtemperatuur van -1°C is de eerste Drongense ijsdag van februari een feit. Gisteren konden we nog eens een ouderwetse inval van winterkou meemaken. In de ochtend viel er nog regen, met hier en daar een verdwaald nat sneeuwvlokje. In de loop van de namiddag werd het droog, maar het bleef betrokken en het kwik zakte gestaag, tot rond -2° om 19 uur. Het ging dus om pure transportkou, afkomstig uit Duitsland en Nederland.

Jammer genoeg heeft de ijsvloer bij ons de voorbije zware dooiaanval niet overleefd en moet de ijsvorming weer van nul beginnen. Heel anders is het in het noorden van Nederland. Daar is het ijs van de vorige vorstperiodes niet verdwenen uit sloten en meren en daar kan morgen het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs worden gereden. Dat wordt georganiseerd op het Zuidlaardermeer in Groningen. Daar ligt een ijsvloer van maar liefst 18 à 20 cm. Of hoe een paar honderd kilometer noordelijkere ligging een gigantisch verschil kan maken...

Blijft de vraag of we in Vlaanderen nog zullen kunnen schaatsen de volgende dagen. Voorlopig niet, vrees ik. Zoals gezegd moet de ijsvorming hier van nul beginnen. De vorst is ingevallen met vrij veel wind. Die wind mengt het koude oppervlaktewater met minder koud water uit de diepte. De volgende nachten hangt er ook vrij veel bewolking, die de uitstraling en dus ook de vorst tempert. Er is ook kans op enkele sneeuwbuitjes. Wat de gevolgen zijn van sneeuw op een dunne ijsvloer, dat weten we inmiddels. Al bij al dus nog niet zo'n gunstige omstandigheden voor de vorming van schaatsijs.

Maar wat niet is, kan misschien nog komen. Het winterweer weet de komende week nog niet van wijken. Het hogedrukgebied dat nu nog tussen Schotland en IJsland ligt, breidt zich tegen het weekend uit naar het oosten. Daardoor blijft er bij ons een oostelijke tot noordoostelijke stroming staan. De luchtdrukgradiënt vermindert, waardoor ook de wind wegvalt. Op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode lijken de maxima wat op te lopen, tot rond +3°C. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, zolang het 's nachts maar stevig vriest en de dauwpunten negatief blijven. We leven dus in hoop.

Hieronder: de "ijspluim" voor het zuidwesten van Nederland ziet een bescheiden ijsvloer ontstaan de komende dagen. (bron: www.winterplaza.nl)

ijspluim 090210

16:28 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Vreemde winter hé, hij verloopt koud maar zonder uitschieters. Ik rij bijna dagelijks langs de Lieve maar ook daar gaat ijsvorming zeer moeilijk. Tn was hier -9,8 °C, vorig jaar deden we beter.
Wat een contrast met N-Nederland die een topwinter beleven, je houdt wel rekening met het klimatologisch verschil maar 't knaagt toch een beetje. Mijn honger zal misschien straks gestild worden in de Beierse Woud. groeten Marc

Gepost door: Marcus | 09-02-10

Sneeuw verpest het mogelijke schaatsavontuur Ik dacht niet dat de hoeveelheid sneeuw verwacht was. Het schaatsen zit er dus alweer niet in, jammer... Maar sneeuw is ook mooi, ik moet alvast niet naar school!

Gepost door: Stijn | 10-02-10

De commentaren zijn gesloten.