04-02-10

Opnieuw "vuil" winterweer op komst.

De weermodellen hebben een aantal moeilijke dagen achter de rug. Weerkaarten en ensembles sprongen van het ene uiterste naar het andere, of lieten zo'n grote spreiding zien dat er geen touw aan vast te knopen was. Nu lijken ze door de bomen het bos opnieuw te zien. Alle modellen tekenen voor volgende week een nieuwe periode met "vuil" winterweer in: 's nachts lichte tot matige vorst, overdag maxima iets boven het vriespunt en geregeld sneeuw. De winter is dus nog niet voorbij.

De voorbije dagen kwam het kwik voor het eerst sinds weken nog eens fors boven nul. Vandaag noteerden we in Drongen +8,9°C. Oorzaak zijn Atlantische depressies, die eventjes kwamen opzetten en zachte oceaanlucht tot boven de Lage Landen brachten. Erg succesvol is hun opmars niet. Boven Oost-Europa blijft de winter regeren en het ziet er naar uit dat die koude lucht uit het oosten en noorden opnieuw terreinwinst boekt naar het westen.

Het eerste opstapje naar hernieuwd winterweer vindt eigenlijk overmorgen al plaats. Een depressie trekt dan ten zuiden van ons land door. De wind zoekt alweer de oosthoek op. Echt koud wordt het dan nog niet, want de zachte lucht die de voorbije dagen over ons land trok, keert dan met die oostenwind gewoon terug naar onze omgeving. Maar tegelijk schuift ook de wintergrens weer op naar onze omgeving. Zaterdag ligt die nog in het grensgebied tussen Polen en Duitsland, zondag aan de grens tussen Duitsland en ons land. Zaterdag halen de maxima nog 7°C, zondag is dat nog 4°C. In de nacht van zondag op maandag kan het in het oosten van ons land en in Nederland opnieuw vriezen. In het westelijk deel van Vlaanderen blijft het kwik allicht nog licht positief.

Op maandag zien we alweer een mooie blokkade op de Atlantische Oceaan. Aan de grond ligt de kern van hogedruk ongeveer ter hoogte van IJsland. Boven Scandinavië ligt een lagedrukgebied. Dat hebben we deze winter nog al een paar keer gezien. Het resultaat: vrij koud winterweer met veel kans op sneeuw. Het is nog te vroeg voor details, maar de kans dat we volgende week te maken krijgen met een wit Vlaanderen, lijkt alweer erg groot te worden. Wat dat betreft lijkt de winter van 2009-2010 op zijn elan verder te gaan: koud, maar met meer plezier voor sneeuw- dan voor schaatsliefhebbers.

20:56 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Samenwerking + mooie forecast Geachte,

Kan u ons eens mailen via weatherservice@hotmail.com. Een eventuele samenwerking tussen WeatherServices en ijsverwachting kan eventueel tot de mogelijkheden behoren.

WSB

Gepost door: WeatherServices | 05-02-10

Dankuwel Beste WeatherServices,

Dank voor het compliment en dank ook voor het aanbod tot samenwerking, maar ik zie echt geen mogelijkheid om nóg meer werk aan te nemen. In elk geval nog veel succes met jullie site toegewenst!

Vriendelijke groet,

Gert

Gepost door: Gert | 06-02-10

De commentaren zijn gesloten.