29-01-10

Koude ontwikkelingen blijven opschuiven

Het koudere weer op de lange termijn blijft in de verwachting zitten, maar wordt voortdurend uitgesteld. Het zou volgens het Europese weermodel nu pas vanaf donderdag zijn dat we droog en koud vriesweer krijgen. Tot dan moeten we het stellen met "kwakkelweer": nu en dan wat sneeuw, een tijdelijk sneeuwdek, 's nachts lichte vorst, overdag lichte dooi, winterse buien, dinsdag weer wat regen, daarna weer wat winterse buien,... Voor een schaatser weinig "zinvol" winterweer dus.

De operationele berekening van UKMO, GFS en GME (DWD) waren vanavond niet goed. Ze houden allemaal het hogedrukgebied veel te ver naar het oosten, zodat wij de hele volgende week onder invloed blijven van maritieme (en dus zachte) luchtstromingen. De operationele berekening van het Europese ECMWF is zoals gezegd vanaf donderdag beter, ook de ensembles van ECMWF en GFS laten veel ruimte voor (diep)winterse ontwikkelingen vanaf donderdag. De afwijkende hoofdberekeningen van zowel de Britten, de Amerikanen als Duitsers doen mij toch besluiten dat een inval van de winter vanaf donderdag toch nog een stuk minder waarschijnlijk is dan de ensembles doen vermoeden.

21:57 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Winter definitief voorbij? Ik denk dat het ermee gedaan is met de winter, heb zonet even de 850 Hpa curves bekeken voor de komende 2 weken, we krijgen niet meer te maken met die noord-oostelijk stromingen, en de temperaturen zien er allesbehalve 'positief' uit voor de schaats of winterliefhebber. We krijgen zo wat kwakkelweer en naar het weekend toe zelfs vrij hoge maxima... Of zie jij nog verbeteringen Gert?

Stijn

Gepost door: Stijn | 01-02-10

Voorspelbaarheidshorizon Dag Stijn,

Sorry voor de late reactie. Zoals gezegd ben ik nogal veel met andere dingen bezig de voorbije dagen. Bijna geen tijd zelfs om mijn eigen blog te bekijken :-s
De "voorspelbaarheidshorizon" ligt dezer dagen erg laag. Zelfs op relatief korte termijn veranderen de weerkaarten voortdurend en op de ensembles kun je ook al geen lijn trekken: ze springen van het ene uiterste naar het andere, of houden alle mogelijkheden open.
Ik ga er van uit dat we de winter nog niet moeten afschrijven, maar aan de andere kant tikt de klok onverbiddelijk verder en komt de zon steeds hoger aan de horizon te staan. Hopelijk komt er nog wat!

Vriendelijke groet,

Gert

Gepost door: Gert | 03-02-10

Onvoorspelbaar ?! Hey Gert,

toch nog bedankt voor je reactie hoor. En zoals je reeds neerschreef merk ik het ook dat er weinig houvast is aan de weerkaarten op iets langere termijn. Gisteren bekeek ik de kaarten en was de voorspelling dat we hogere maxima dan de laatste weken zouden krijgen. Vandaag keek ik terug en is de voorspelling volledig omgedraaid. Als we deze kaarten mogen geloven krijgen we zelfs terug wat vriesweer binnen een weekje. Het verandert dus heel snel en is zeker en vast geen houvast. Heel bizar, laat ons hopen dat er nog iets komt! Alvast bedankt, en succes nog met je andere projecten.

Groeten,
Stijn

Gepost door: Stijn | 03-02-10

Wakker worden Gert! Er zit misschien weer iets aan te komen, de vierde winteraanval al deze winter. het blijft maar doorgaan alhoewel we hier in het westen wat misbedeeld zijn geweest.
grtn
Marc

Gepost door: Marcus | 04-02-10

@Marcus U vraagt, wij draaien :-D

De "Beagle" zat in nogal zwaar water deze week, ik zat dus wat meer in subtropische sferen de voorbije dagen. In de Zee van Tasman om precies te zijn.

Gepost door: Gert | 04-02-10

De commentaren zijn gesloten.