26-01-10

Winter deel 3?

De verwachtingskaarten die vanavond uit de Europese weercomputer zijn gerold, zijn voor de winterliefhebber te mooi om waar te zijn. En daar zit meteen ook mijn grootste bezwaar. Ze zijn dus te mooi om waar te zijn. De kans is erg klein dat de verwachtingskaarten op die termijn uiteindelijk ook op de analysekaarten zullen staan. En aangezien de verwachtingskaarten moeilijk nóg beter kunnen zijn, is het te aan te nemen dat het uiteindelijk wel zal meevallen (of voor de winterliefhebber dus tegenvallen) met de winterkou. Maar misschien ben ik nu wel wat te pessimistisch.

Zoals verwacht kregen we vandaag een koude dag. Het kwik lag vanochtend vroeg in Drongen rond -4°C, daalde kort voor de middag nog tot -5,4°C en steeg in de namiddag niet boven de -1,5°C. Met andere woorden: opnieuw een ijsdag. Komende nacht daalt het kwik tot rond -7°C in het Gentse. Morgen draait de wind geleidelijk naar het noordwesten, zodat er zachtere lucht binnen komt waaien. Een neerslagzone zorgt voor regen, mogelijk voorafgegaan door sneeuw. 's Avonds laat kan het kwik oplopen tot dicht tegen +5°C. Dat is meteen ook het zachtste moment van de komende week. In de loop van donderdagavond begint het kwik opnieuw te dalen en de neerslag krijgt opnieuw een winters karakter.

Vrijdag krijgen we een nieuwe neerslagzone te verwerken. We zien dan net het omgekeerde gebeuren: de regen gaat geleidelijk over in natte sneeuw en sneeuw. Overdag ligt het kwik rond +1°C, 's nachts vriest het licht. Er vormt zich allicht minstens tijdelijk een sneeuwdek. Dat alles gebeurt met een noordwestelijke tot noordelijke stroming. Sneeuw bij een noordwestelijke stroming is eerder zeldzaam in Vlaanderen, maar de Noordzee is inmiddels een stuk kouder dan we de voorbije winters gewoon waren. Dat zorgt ervoor dat de zeewind de temperatuur niet zo fel meer kan doen oplopen.

Begin volgende week zien we op de verwachtingskaarten een krachtig hogedrukgebied ontstaan ten noorden van ons. Daardoor wordt de stroming continentaal en kan koude landlucht onze streken veroveren. Het vriest dan 's nachts matig en plaatselijk streng, overdag schommelt het kwik rond het vriespunt of blijft het licht vriezen. De vijftiendaagse pluim van EC2612 laat het winterweer voort duren tot het einde van de verwachtingsperiode, dat is tot 10 februari. We weten ondertussen dat we dat toch maar best met een korreltje zout nemen. Laten we eerst maar eens kijken of deze koude verwachtingskaarten zich kunnen handhaven.

Hieronder: de Europese weercomputer verwacht begin februari een geblokkeerde situatie. Zachte oceaanlucht kan ons niet bereiken en wordt helemaal naar Groenland gestuurd. Vanuit Oost-Europa (waar het dezer dagen bitter koud is), stroomt koude landlucht naar de Benelux.

kaart 0202

22:17 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

"Korreltje zout" "We weten ondertussen dat we dat toch maar best met een korreltje zout nemen"

Het zout is toch op ! Glijden maar, ik vet mijn schaatsen al in.

Succes nog met de site.

Gepost door: Fredo | 27-01-10

"Geslaagd" Ik heb vandaag te horen gekregen dat ik voor het eerst sinds 4 jaar foutloos door mijn examens ben gewandeld bij mijn eerste examenkans,... In Januari zag ik het erg somber in, met al die examens had ik geen tijd om het ijs te kunnen betreden. Vorig jaar knal in mijn examens, nu terug. Maar nu hoop ik dat de kosmos aan mijn zijde staat en het vanaf nu de 'stenen' uit de grond vriest! Ik hoop alvast op nog een mooie schaatsmaand. Net als Fredo worden de schaatsen ook hier ingevet! Hou ons op de hoogte Gert!

Mooie site heb je hier, succes!
STIJN

Gepost door: Stijn | 27-01-10

Proficiat! Proficiat Stijn!
Ik probeer jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden, maar ik ben ook bezig met de meteorologische begeleiding van de Clipper Stad Amsterdam (de 'Beagle') en met de tropische storm Nisha in hun buurt kruipt daar nogal wat tijd in. Vandaar dat het hier wat stil is de jongste dagen.

Gepost door: Gert | 29-01-10

De commentaren zijn gesloten.