25-01-10

Tijdelijk kouder

De winter herpakt zich eventjes de volgende dagen, maar in Vlaanderen zitten er voorlopig nog niet meteen nieuwe schaatsdagen aan te komen. De voorbije dagen lag de vorstgrens vlak in de buurt. Terwijl het bij ons dag en nacht dooide, bleef het in het noorden en noordoosten van Nederland dag en nacht vriezen. Het is voor ons moeilijk voor te stellen, maar er is de voorbije dagen zelfs geschaatst op een stukje van het IJsselmeer, vlakbij Hindeloopen.

Oorzaak van dit grote verschil in weerbeeld tussen Vlaanderen en Noordoost-Nederland was een stevig hogedrukgebied boven Noordoost-Europa, dat nog net zijn invloed liet gelden ten noorden van de Grote Rivieren. Wij zaten onder de invloed van depressies boven de zuidelijke Noordzee.

De volgende dagen verplaatst het hogedrukgebied zich van Scandinavië naar de Atlantische Oceaan, ten westen van Ierland. Dat betekent dat wij héél eventjes in erg koude lucht terecht komen, op het ogenblik dat de kern van het hogedrukgebied ten noorden van ons passeert. Daardoor vriest het de volgende twee nachten matig en ook morgen dinsdag komt het kwik niet boven het vriespunt uit. Die koude passage is maar van korte duur. Als de anticycloon woensdag zijn nieuwe plek heeft ingenomen, stelt zich een noordwestelijke stroming in. We krijgen dan te maken met winterse buien en sneeuwbuien. 's Nachts vriest het licht, overdag ligt de temperatuur enkele graden boven het vriespunt. De kans dat er tegen het einde van de week op veel plaatsen een (al dan niet tijdelijk) sneeuwdek ligt, is groot.

Opvallend is dat de verschillende weermodellen het deze keer erg eens zijn over de evolutie. De zekerheid is dus relatief groot. Ook op de langere termijn zijn er grote overeenkomsten. Nadat we vanaf zondag en maandag eventjes te maken krijgen met een westelijke stroming, lijkt het er op dat op het einde van de tiendaagse periode het zwaartepunt van de hogedruk opnieuw ten noorden van ons komt te liggen. Als dat inderdaad uitkomt, zou dat het begin kunnen zijn van een koude februarimaand. Maar toegegeven: dat is voorlopig wel heel erg koffiedik kijken.

 

10:14 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.