18-01-10

Europees weermodel verrassend koud

Het Europese weermodel komt vanavond verrassend koud uit de hoek, voor de periode vanaf komende zaterdag. Het Russische hogedrukbastion maakt dan verbinding met het Azorenhoog en die verbinding komt ten noorden van ons tot stand. Daardoor kan er opnieuw koudere, continentale lucht naar onze omgeving stromen. Die mogelijkheid zat al enkele dagen in het EPS, maar werd door een beperkt aantal leden gesteund. Vanavond kreeg die koude berekening plots veel meer bijval.

Dat betekent nog niet meteen dat er met zekerheid een nieuwe koudeperiode zit aan te komen. Er zijn nog wat addertjes onder het gras. Eerst en vooral komt de ommekeer wel heel plots, en dan zijn we altijd wat op onze hoede. Daarbij komt nog dat de (eventuele) kou zich vooral concentreert op het noorden en midden van Nederland. De pluimen van de 2 meter-temperatuur voor de zuidelijke regio's van Nederland zien er al heel wat minder koud uit, voor Vlaanderen zal dat dus niet anders zijn. Maar in dat geval ligt de wintergrens natuurlijk wel vlak in onze buurt. Al bij al zijn het toch alweer interessante ontwikkelingen, die we de volgende dagen zeker blijven volgen.

Update 19/01: ook het Amerikaanse GFS-model komt nu al drie opeenvolgende runs met koud winterweer vanaf het weekend. Toch blijf ik een slag om de arm houden. De spreiding in de ensembles is nog erg groot.

De reden waarom het EPS plots die verrassende (koude) ommekeer maakte, is omdat het model nog altijd rekent met een (in werkelijkheid niet-bestaand) sneeuwdek boven een groot deel van Nederland, aldus de KNMI-guidance. In het zuiden van Nederland en in Vlaanderen is dat virtuele sneeuwdek er niet. Vandaar dat de pluim voor die regio's een stuk minder koud is, en allicht ook een stuk realistischer.

Hieronder: het EPS van EC1812 voor De Bilt (Nl) is plots een stuk kouder geworden. (Bron: www.knmi.nl)

PLUIM 180110

 

22:54 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.