11-01-10

Lichte dooi na woensdag

Wie nog wil schaatsen, kan daar best morgen dinsdag en overmorgen woensdag nog van profiteren. Daarna gaat het (tijdelijk?) dooien. De volgende twee dagen verlopen nog licht winters. Vannacht vriest het overal licht, morgen liggen de maxima rond het vriespunt. In de nacht van dinsdag op woensdag gaat het kwik nog eens wat dieper onderuit, met minima rond -6° à -7°C. Tegelijk kruipt een oceaandepressie dichterbij. Vooral op grotere hoogte stroomt woensdag al zachte lucht binnen, aan de grond blijft het vrij koud. Het resultaat zou nogal gevaarlijk kunnen zijn: onderkoelde regen. Hou dus de weers- en verkeersinformatie op woensdag goed in de gaten.

Woensdagavond komt het kwik dan boven nul graden te liggen. Dat is het begin van een periode met relatief lichte dooi. De maxima liggen in Vlaanderen dan tusen +2° en +6°C, 's nachts rond of iets onder het vriespunt. Vooral in het weekend zou er ook wat winterse neerslag kunnen vallen. De operationele berekening van het Europese weermodel laat begin volgende week de vorst vrij overtuigend terugkeren en ook in het EPS zien we dan weer een licht dalende trend. Maar een zekerheid dat de winter meteen terugkeert, is dat lang niet.

Er blijft vanaf het weekend een stevig hogedrukgebied in de buurt liggen. De positie van dat hogedrukgebied zal veel bepalen. Ligt het te ver naar het oosten, dan komen we in zuidelijke luchtstromingen terecht en dan zet de dooi versterkt door. Komt het vlak in onze buurt te liggen, dan kunnen we te maken krijgen met inversiekoude en kan de ijsvloer zich vrij snel herstellen. Komt het ten noorden van ons te liggen, dan kan de winter in volle glorie terugkeren. De volgende dagen zal duidelijk worden welke optie het zal halen.

21:51 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.