08-01-10

Koud tot woensdag, en daarna?

Op de korte termijn zijn de verwachtingen niet veranderd. Morgen zaterdag krijgen we wat sneeuw bij een harde noordoostenwind en lichte vorst. Zondag maxima rond het vriespunt met kans op nog enkele sneeuwvlokjes, na het weekend droog maar opnieuw wat kouder.

Vanaf woensdag komt er een kleine spelbreker opduiken, in de vorm van een depressie die vanaf de oceaan dichterbij kruipt. Die probeert een dooi-aanval uit te voeren op onze winter. Volgens de operationele berekening van het Europese weermodel, komt de kern woensdag zelfs boven ons land te liggen. Als deze verwachting uitkomt, dan klimt het kwik woensdag boven het vriespunt en valt er wat natte sneeuw of regen. Deze zachte optie krijgt niet al te veel navolging van de 50 ensembleleden, maar toch al iets meer dan in de EPS-pluimen van gisteravond en vanochtend. De operationele berekening van de 12Z-run van het Amerikaanse weermodel houdt de depressie verder op de oceaan en laat de vorst tot en met volgend weekend (en zelfs langer) aanhouden. Ook het Duitse weermodel kiest voor aanhoudend winterweer.

Het maakt het volgen van de weerkaarten weer spannend. Laat het er ons voorlopig op houden dat de winter zeker nog tot en met woensdag en hoogstwaarschijnlijk ook nog de dagen erna blijft aanhouden.

Hieronder: het Europese weermodel tekent komende woensdag een depressiekern pal boven ons hoofd. Dat zou zorgen voor al dan niet tijdelijke dooi.

depressiekern

23:22 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.