07-01-10

Eerste natuurijsklassiekers komen er aan

Terwijl volgende week in Nederland de eerste 100 kilometer-klassiekers op natuurijs op het programma staan (maandag de Ronde van Loosdrecht en dinsdag de Veluwemeertocht) en in Vlaanderen de eerste onvoorzichtige door-het-ijs-zakkers uitgebreid de pers hebben gehaald, blijven de weermodellen koude verwachtingskaarten tekenen.

Vannacht wordt het zoals gezegd nog eens flink koud, met overal matige en plaatselijk strenge vorst. Morgen vrijdag blijft het kwik ook overdag onder nul. Zaterdag passeert de sneeuwzone (zie vorige bijdrages), maar veel meer dan 1 à 2 cm verwacht ik niet in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Het hoogte-warmtefront is boven Duitsland en de Ardennen al flink uitgeknepen, waardoor er voor onze omgeving niet veel sneeuw overblijft. Voor schaatsers goed nieuws, voor sneeuwliefhebbers een beetje pech.

Door de bewolking en de iets oplopende bovenluchttemperatuur, wordt de vorst zaterdag en zondag getemperd.In het weekend groeit de ijsvloer nauwelijks aan. Probeer zaterdag of zondag dus niet te schaatsen op plekken waar dat vrijdag ook nog niet lukte.

Na het weekend wordt het weer een stuk kouder en krijgen we min of meer hetzelfde weer als de voorbije dagen: meestal matige en plaatselijk ook strenge vorst 's nachts, overdag lichte vorst. De ijsvloer groeit dan weer gestaag aan.

Vanaf donderdag worden de verwachtingen wat onzeker. Een niet te verwaarlozen minderheid van de ECMWF0712 EPS-leden laat dan lichte dooi optreden. De oorzaak: oceaandepressie die vanuit het westen dichterbij komen en een iets te noordelijke koers volgen, waardoor er zachte zeelucht binnensijpelt. Ook de operationele run van het Amerikaanse weermodel liet vanavond zo'n scenario zien. Maar de meerderheid van de EPS-leden én van het GFS-ensemble houdt ons blijvend onder de invloed van koude, continentale lucht. Het ensemble-gemiddelde blijft de hele tijd ruim onder nul en ook de koudste temperaturen vinden we terug in de laatste dagen van de EPS-pluim.

De winter lijkt het dus op zijn minst nog een week vol te houden.

 

22:07 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.