06-01-10

IJsvloer groeit stevig aan

Vandaag is de ijsvloer op veel plaatsen stevig aangegroeid. De voorbije nacht daalde het kwik tot -7° in het Gentse, overdag bleef het vrijwel overal in Vlaanderen steken rond -2°C, zelfs op het strand. Het dauwpunt lag rond -5° à -6°C. Dat zijn ideale omstandigheden voor ijsgroei. Ik schat dat er op veel plaatsen 2 cm ijs is bijgekomen de voorbije 24 uur.

Het Europese weermodel blijft onveranderd koude operationele kaarten uitspuien tot tien dagen vooruit. In het EPS duiken op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode een tiental leden op (van de 50) met lichte dooi. Voorlopig niets om zorgen over te maken, wel om in het achterhoofd te houden.

Komende nacht (van woensdag op donderdag dus) zakt het kwik in het grootste deel van Vlaanderen opnieuw naar -5° à -7°C, alleen in West-Vlaanderen vriest het wat minder hard. Daar hangt hardnekkige bewolking van een slepende occlusie. Die zorgde vandaag op een aantal plaatsen aan de Nederlandse kust voor een dik pak sneeuw, onder andere in de omgeving van Haarlem. Ook onze kust kan vannacht een paar van die buien meepikken, maar de activiteit is inmiddels wel afgenomen.

Morgen blijft het kwik in vrijwel heel Vlaanderen hangen bij -3°C, alleen vlak aan zee kan het lichtjes positief worden. Opnieuw zeer goede omstandigheden voor ijsgroei dus. In de nacht van donderdag op vrijdag zakt het kwik tot -8° à -10°, alleen in West-Vlaanderen lijkt het wat minder koud te worden omdat de bewolking daar hardnekkiger is.

Ook vrijdag is op de meeste plaatsen een onvervalste ijsdag. Tegen de avond neemt de bewolking wel toe, zodat het de volgende nacht iets minder hard vriest. Op zaterdag is het betrokken met nu en dan sneeuw en maxima rond -2°C in het grootste deel van Vlaanderen, rond 0°C vlak aan zee. Grote hoeveelheden sneeuw worden nog altijd niet verwacht. Door de bewolking vriest het in de nacht van zaterdag op zondag "maar" licht (ja, we raken stilaan verwend!). Zondag komt het kwik overdag rond het vriespunt te liggen, maar van echte dooi is geen sprake. Vanaf maandag zou de kou weer verscherpen, met opnieuw erg koude nachten.

Conclusie: tot en met vrijdagavond groeit de ijsvloer aan. In het weekend stagnatie van de ijsgroei door de lichte vorst en de sneeuw. Als er niet te veel sneeuw is gevallen, gaat de ijsaangroei vanaf maandag opnieuw verder. Naar verwachting ligt er tegen volgende woensdag op ondiep water (waar nu 6 à 8 cm ijs ligt) zo'n 12 à 14 cm ijs.

22:39 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.