04-01-10

Veel vorst, weinig goed ijs

Vandaag ben ik, op vraag van De Gentenaar, eens tot aan de vijver van de Blaarmeersen gegaan. De vijver is volledig dichtgevroren, behalve op de plek waar de fontein nog altijd water staat te spuien. Ik schat het ijs niet veel dikker dan 2 à 3 centimeter, dus voorlopig nog geen sprake van schaatsen daar. Naar schatting moet dat tegen het weekend zo'n centimeter of 8 à 10 worden, nog altijd onvoldoende om de Gentse massa te dragen. Op een aantal vijvers en sloten die minder diep zijn dan de vijver in de Blaarmeersen, moet het tegen zaterdag ongetwijfeld wel al lukken om op beperkte schaal te schaatsen.

Voor schaatsers is het wat een frustrerende situatie, We zitten midden in een langdurige winterse periode, maar van een mooie ijsvloer is geen sprake. Op een aantal ondiepe waters lag er nog wat ijs van de vorige vorstperiode, ijs van slechte kwaliteit. Ook nu weer is er bij het begin van de hernieuwde vorstperiode sneeuw gevallen en ook de volgende dagen kan er nog wat wit spul naar beneden vallen op een ijsvloer die nog lang niet sterk genoeg is om schoongemaakt te worden.

Deze winter lijkt stilaan een wat gematigde versie van de winter van 1978-'79 te worden. Ook toen hadden we te maken met langdurig "vuil" winterweer, waarbij strenge vorst afwisselde met sneeuw en tijdelijke dooi. Ook toen werd er geschaatst, maar met horten en stoten. En de Elfstedentocht kon niet doorgaan, ondanks de vaak strenge kou. De kwaliteit van het ijs was gewoon te slecht. Dit scenario loert nu ook een beetje om de hoek.

De volgende tien dagen is van doorzettende dooi geen sprake. Het blijft in het grootste deel van Vlaanderen dag en nacht vriezen: overdag licht en 's nachts matig. De volgende dagen is er vooral in het westen kans op een sneeuwbuitje, op zaterdag stijgen de sneeuwkansen in het hele land. We zien dan een hogedrukgebied boven Scandinavië en een depressie boven de Middellandse Zee: zo ongeveer dé klassieker onder de winterse drukverdelingen. Het front van de Zuid-Europese depressie kan ons dan vanuit het zuiden naderen met wat sneeuw. Wat waarschijnlijk de belangrijkste factor wordt: de noordoostenwind spant in de loop van het weekend serieus aan en in combinatie met de negatieve temperaturen, kan het dan erg koud aanvoelen. Na het weekend gaat de wind opnieuw wat liggen en lijkt de temperatuur nog wat verder te dalen terwijl de sneeuwkansen weer afnemen. Maar dan zijn we al heel erg ver in de toekomst aan het kijken.

Met vrijwel constant negatieve temperaturen groeit de ijsvloer uiteraard verder aan. Met een beetje geluk gooit de sneeuw niet te veel roet in het eten en dan zouden de schaatsmogelijkheden vanaf het weekend toch stilaan wat uitgebreider moeten worden.

Hieronder: de temperatuurpluim voor De Bilt. De komende tien dagen blijft de temperatuur dag en nacht onder nul. Er zijn maar een paar ensemble-leden die het kwik eventjes positief laten worden. (Bron: www.knmi.nl)

pluim 040110

 

21:53 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.